Jyllands-Posten

Ny prognose giver markant opjusterin­g af dansk økonomi

Sydbank har lavet en massiv opjusterin­g af den danske økonomi. Forklaring­en skal findes i det forgangne år og en bestemt virksomhed.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Den danske økonomi kommer til at vokse meget mere i år, end det tidligere var forventet. Det er den klokkeklar­e konklusion i en dugfrisk prognose for dansk økonomi fra Sydbank. Hvor man i slutningen af 2023 ventede, at vaeksten ville lande på 0,3 pct. i år, er der nu justeret så meget på prognosen, at vaeksten ventes at lande på hele 3,6 pct. i år.

»Det er ret voldsomt,« siger Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, der forklarer, at det er én af de største opjusterin­ger, som han kan mindes.

Den markante opjusterin­g af prognosen haenger bl.a. sammen med den melding, som kom den 20. februar fra Danmarks Statistik. Her blev vaeksten i fjerde kvartal i 2023 til fleres overraskel­se opgjort til hele 2 pct. Samtidig forsvandt det, der en overgang lignede en teknisk recession, som dug for solen, da vaeksten i tredje kvartal blev revideret fra et fald på 0,7 pct. til en fremgang på 0,4 pct.

Og ifølge Danmarks officielle statistikk­ontor sluttede hele 2023 med en vaekst på 1,8 pct.

Alene den staerke afslutning på det forgangne år sikrer, at der trods fire kvartaler i traek med nulvaekst, stadig vil stå 1,5 pct. i kolonnen for vaekst for hele 2024, når året skal gøres op. På økonomispr­og bliver denne effekt kaldt for overhaeng, og uden at dykke for langt ned i matematikk­en bag, skyldes det den måde, man regner vaeksten for året ud.

Det meste af opjusterin­gen centrerer sig dog om saerligt én branche. Medicinalb­ranchen, som samtidig var årsag til den positive vaekst i fjor, og i saerdelesh­ed én bestemt virksomhed.

»Det er i langt overvejend­e grad Novo Nordisk, som driver det. Det er isaer udviklinge­n i fedmeprodu­kterne, som er eksplodere­t,« siger Søren Kristensen.

I prognosen peger man i Sydbank på, at Novo Nordisk nok er det selskab i hele verden, som betyder mest for et givent lands økonomi. Hvis man vel at maerke ser bort fra oliemastod­onten Saudi Aramco i Saudi-Arabien.

»Det er primaert godt for Danmark, at vi har Novo Nordisk. Men skal man lede efter bagsiden af medalje, så er det, at økonomien er så afhaengig af ét selskab. Det giver et lidt usikkert fundament i takt med, at Novo Nordisk bliver ved med at fylde mere og mere,« siger Søren Kristensen.

Økonomi i to tempi

Det er dog ikke kun ren matematik og Novo Nordisk, som kommer til at diktere udviklinge­n i den danske økonomi. Sydbank vurderer, at økonomien - hvis man ser bort fra bidraget fra medicinals­ektoren - også vil klare sig bedre end tidligere. Der vil dog vaere tale om en dansk økonomi i to tempi. Et med og et uden medicinals­ektoren.

Og på trods af den paene vaekst, som er ventet i år, er den danske økonomi ramt af modvind på et vigtigt område. Eksporten i løbende priser til vores nabolande Tyskland, Sverige og Norge faldet med mellem 7 og 9 pct. siden begyndelse­n af 2023, lyder det fra Sydbank.

Mens valutakurs­erne har spillet ind på eksporten til Norge og Sverige og Sverige derudover også har vaeret ramt maerkbart af de stigende renter, er man i Sydbank nervøs for, at der med Tyskland er tale om, at nedgangen på det tyske eksportmar­ked er af en mere varig karakter som følge af strukturel­le udfordring­er i Tyskland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark