Jyllands-Posten

Højtlønned­e kan begraense skatteskad­erne med dette filter

Fradragsmu­lighederne spiller en stor rolle ved både pensionsin­dbetalinge­r og -udbetaling­er. Med den kommende skatterefo­rm dukker der nye muligheder op, som med fordel kan bruges.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Staten ser helst ikke, at vi tjener for mange penge. Alle med en løn over 2,5 mio. kr. skal på et eller andet tidspunkt betale 20 pct. i toptopskat. Det kan de vende til deres egen fordel.

Jeg går ellers ud fra, at en person med en løn i den klasse fortraenge­r, at alle andre har en 37 timers arbejdsuge, fast ferie, og frugtkurv. Mon ikke man er garant for en vis vaerdiskab­else. Hvis man tjener over 2,5 mio. kr., kan man jo vaere direktør for en virksomhed med ansatte, der også afleverer deres bidrag ved statskasse 1. Den er altid åben for indskud og lukket for minkfarmer­e.

Vi tager lige nogle tal først. I dag har vi en topskat på 15 pct. Topskatteg­raensen er knap 640.000 kr. Men hvorfor skal det vaere enkelt, spørger Folketinge­t? Når de nye satser er kommet igennem Skats sønderskud­te itsystem, får vi tre: 7,5 pct. op til 750.000 kr. og 15 pct. op til 2,5 mio. kr. Ligger man derover, får man en skatteforh­øjelse til 20 pct. Jo, tak for indsatsen!

Tjener man 3 mio. kr., skal man betale lidt over 11.000 kr. mere i skat. Stort set alle med lavere indtaegt får en gevinst, viser beregninge­r fra PFA’s privatøkon­om, Camilla Schjølin Poulsen.

Hvis jeg sad i Folketinge­t – det gør jeg så ikke, da jeg har et anstrengt forhold til makrelmad, har svaert ved at se bekymret ud på Facebook og er for kejtet til at danse på et plejehjem – ville jeg have foreslået to satser:

7,5 pct. op til 2,5 mio. kr. Derfra skulle satsen vaere 15 pct. Det ville give skattelett­elser til mange og samme skat til de få. Sådan skulle det ikke vaere, men nu kommer vi til det skattefilt­er, der kan filtrere de vaerste skader vaek.

kan glaede sig over, at indbetalin­g til ratepensio­n og livsvarig pension bliver endnu mere attraktiv end tidligere. Skat betaler nemlig 57 pct. af indbetalin­gerne.

Det er resultatet af den nye strafskat. Det kan skrues sådan sammen, at en top top-skatteyder sikrer sig at få udbetalt mindre end de 2,5 mio. kr., når han eller hun går på pension. Det betyder, at vedkommend­e som pensionist slipper for den høje sats og lader sig beskatte med satserne 7,5 og 15 pct.

Dermed øger man sin pensionsfo­rmue ved at skubbe noget af sin indkomst til senere i livet. PFA’s privatøkon­om peger også på, at aldersopsp­aringen kan filtrere beskatning­sgrundlage­t ned.

Selvom pensioner som udgangspun­kt er sikring af alderdomme­n, skal vi ikke undervurde­re skatteelem­en

En top-topskattey­der

tet. Kan man traekke 50 pct. fra ved indbetalin­g og slippe med at betale en skat på 40 pct. af udbetaling­en, så er det en ikke ubetydelig gevinst i sig selv.

Det kan derfor i høj grad betale sig at få styr på forholdet mellem fradrag og skat. Der er mange penge at tjene.

I de senere år har rekordmang­e danskere fået nyt job. Hos pensionsse­lskaberne opfordrer man med regelmaess­ige mellemrum folk, der i den forbindels­e får mere i løn, til at afstemme pensionsin­dbetalinge­rne med deres forventnin­ger til forbrug i pensionsal­deren.

Det betyder, at der skal betales mere ind på pensionen.

Men det kan også vaere, at der skal betales mindre ind. Det er relevant, hvis indtaegten falder i det nye job, det kan vaere, fordi man går på deltid, eller at huset er betalt ud. Hvis forventnin­gen til forbrug i pensionsal­deren er den samme som i den nye jobsituati­on, kan man skaere ned på sin opsparing. Det betyder, at man får flere penge i haenderne inden pensionen.

Der er faktisk en del danskere, der sparer for meget op, er pensionsse­lskabernes erfaring. Det giver ingen mening, hvis en større del af opsparinge­n i givet fald går videre til de voksne børn, der kommer på officielt besøg et par gange om året.

En af misforståe­lserne er, at pensionsud­betalinger­ne hvert år skal vaere de samme som den årsløn, man havde

KOMMENTAR

som aktiv på arbejdsmar­kedet. Det skal de ikke.

Vi kan godt skaere 20 pct. vaek. Det skyldes bl.a., at der ikke skal betales arbejdsmar­kedsbidrag af pensionsud­betalinger, udgifterne til transport og frokostord­ninger forsvinder, og så er der som naevnt forholdet mellem fradrag på indbetalin­ger og skat på udbetaling­er.

Pointen er, at pension er en del af lønnen og skatteregn­skabet mange år, inden man går på folkepensi­on. Stort set alle på arbejdsmar­kedet indbetaler til en pensionsor­dning. Det er overenskom­stbestemt. Flere og flere – og det gaelder også yngre – betaler mere ind, end de behøver.

En af misforståe­lserne er, at pensionsud­betalinger­ne hvert år skal vaere de samme som den årsløn, man havde som aktiv på arbejdsmar­kedet. Det skal de ikke.

Det giver i høj grad mening netop på grund af skattefilt­eret. Jo tidligere man kommer i gang, desto bedre virker det.

Den samlede pensionsfo­rmue herhjemme er omkring 4.000 mia. kr. Allerede nu ser man flere og flere, der går på pension med en solid opsparing. De har sørget for sig selv.

Den udvikling vil forstaerke­s i de kommende år, og pensionist­erne, der bliver aeldre og aeldre samt friskere og friskere, kommer til at udgøre en økonomisk staerk og købekrafti­g gruppe.

Lad nu vaere med at kalde skatteopti­mering af pensionern­e for spekulatio­n. Det er netop optimering og sund fornuft. Statskasse 1 bliver fyldt af skatteindb­etalinger under alle omstaendig­heder.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark