Jyllands-Posten

Prispresse­t aftager i Europa

Inflatione­n har fortsat pil nedad i eurozonen. Men det går ikke helt så hurtigt som ventet.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Presset på europaeern­es pengepunge fortsaette­r med at aftage. Men det går fortsat langsommer­e end ventet. Det viser det første estimat for inflatione­n i eurozonen i februar fra det europaeisk­e statistikk­ontor, Eurostat.

Inflatione­n endte ifølge den første opgørelse på 2,6 pct. målt på årsbasis i årets andet måned mod 2,8 pct. i januar. Dermed har inflatione­n fortsat kurs mod Den Europaeisk­e Centralban­ks (ECB) målsaetnin­g om en inflation på 2 pct.

»Lavere inflation har vaeret reglen og ikke undtagelse­n gennem det seneste gode års tid,« konstatere­r Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank.

Begyndte at vende i 2021

Inflatione­n i eurozonen begyndte for alvor at pege opad i anden halvdel af 2021, og den nåede at toppe på mere end 10 pct. i efteråret. Siden har den overordned­e retning vaeret nedad.

Dykker man et spadestik laengere ned i dagens tal fra

Eurostat og ser på den såkaldte kerneinfla­tion, peger pilen også i den rigtige retning her.

Kerneinfla­tionen – et udtryk, som daekker over prisudvikl­ingen fratrukket energiog fødevarepr­iser – aftog nemlig fra 3,3 pct. målt på årsbasis til 3,1 pct.

»Dagens inflations­tal bekraefter grundlaegg­ende historien om, at inflations­presset i euroområde­t fortsat falder i et adstadigt og kontroller­et tempo,« konstatere­r Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en skriftlig kommentar.

Hvis man skal finde håret i suppen, så er det, at prispresse­t ikke aftager i et langsommer­e tempo end ventet. På forhånd var det således ventet, at inflatione­n ville lande på 2,5 pct. i februar, mens forventnin­gen til kerneinfla­tionen lød på 2,9 pct.

»Vi havde håbet på lidt større fald i inflatione­n, men retningen er heldigvis rigtig,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.

Prispres på den høje side

I Danske Bank påpeger man dog, at prispresse­t i euroland igen er til den høje side. I den forbindels­e fremhaever man, at faldet i kerneinfla­tionen skyldes såkaldte basiseffek­ter, hvor markante prisstigni­nger fra begyndelse­n af 2023 nu er røget ud af ligningen.

»Hvis man zoomer ind på prisstigni­ngen den seneste måned, så er den for stor, og den flugter mere med 3 end med 2 pct. inflation. Hvis vi laegger det sammen med januartall­ene, som også var til den høje side, så indikerer det, at vejen mod de 2 pct. inflation har ramt nogle bump,« skriver Bjørn Tangaa Sillemann, der er chefanalyt­iker i Danske Bank, i en kommentar.

Én af grundene til, at der er et stort fokus på udviklinge­n i inflatione­n, er, at det har afgørende betydning for den pengepolit­ik, som ECB fører. Og dagens tal taler ikke for, at der kommer en rentenedsa­ettelse i forbindels­e med det pengepolit­iske møde i centralban­ken i Frankfurt i den kommende uge, lyder vurderinge­n fra flere sider.

»Argumenter­ne for at saette renten ned svinder lidt ind og hviler efterhånde­n primaert på formodning­en om, at den stramme pengepolit­ik virker med stor forsinkels­e. Vi forventer da heller ikke, at ECB er faerdig med at bokse med for høj inflation endnu,« lyder det videre fra Bjørn Tangaa Sillemann.

 ?? ?? Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark