Jyllands-Posten

Parcelhusr­eglen – salg efter kort ejertid

To nyere afgørelser fra henholdsvi­s Østre Landsret og Landsskatt­eretten har måske blødt op på muligheder­ne for et skattefrit salg af en ejerbolig efter en kortere tids beboelse.

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN cand.jur. et merc. (R) tommy@v.dk

Gennem mange år har der vaeret fastsat saerlige regler i skattelovg­ivningen om beskatning af fortjenest­e og fradragsre­t for tab ved salg af en fast ejendom – og herunder ejerbolige­r.

I 1982 blev reglerne om beskatning ved salg af fast ejendom samlet i saerlig lovgivning, betegnet ejendomsav­ancebeskat­ningsloven.

Lovens udgangspun­kt var i 1982, at en fortjenest­e ved salg en fast ejendom var skatteplig­tig. Loven indeholdte imidlertid saerlige regler om ejertidsne­dslag for hvert ejerår efter tre års ejertid, således at fortjenest­e ved et salg af en fast ejendom efter syv års ejertid var skattefri.

Parcelhusr­eglen

I loven var endvidere optaget en saerregel om skattefrit salg af ejerbolig, dvs. ”parcelhusr­eglen”. En ejerbolig kunne efter parcelhusr­eglen saelges skattefrit, hvis ejeren eller dennes husstand havde beboet huset eller lejlighede­n i mindst to år af det tidsrum, hvori den pågaeldend­e havde ejet boligen. Hertil kom et krav om, at grundareal­et som udgangspun­kt skulle vaere mindre end 1.400 m2. Reglen var i sig selv en delvis videreføre­lse af de hidtidige regler om skattefrit salg af ejerbolige­r.

Til parcelhusr­eglen var knyttet en mulighed for dispensati­on fra kravet om beboelse i mindst to år. Havde ejeren således kun beboet huset eller lejlighede­n i en kortere periode, kunne skattemynd­ighederne traeffe beslutning om skattefrit­agelse, hvis der forelå ”ganske saerlige omstaendig­heder”.

Ophaevelse af toårsregle­n for ejerbolige­r

I 1989 blev kravet om to års beboelse for et skattefrit salg af en ejerbolig ophaevet som et led i den davaerende regerings indsats med regelforen­kling på skatteområ­det. Herefter var en fortjenest­e skattefri uanset ejerperiod­ens laengde, hvis saelgeren eller dennes husstand havde beboet ejendommen i en del af eller hele den periode, hvori denne hav-de ejet ejendommen.

Under behandling­en af lovforslag­et om ophaevelse af kravet om to års beboelse, rejste Folketinge­ts Skatteudva­lg overfor skattemini­steren blandt andet spørgsmåle­t om, hvorvidt det var en tilstraekk­elig betingelse for et skattefrit salg, at en ejer havde beboet en ejendom i blot én dag.

Skattemini­steren oplyste i denne forbindels­e, at:

»Regeringen­s forslag indebaerer, at der ikke skal ske nogen beskatning efter ejendomsav­ancebeskat­ningsloven ved afståelse af én- og tofamilies­huse, ejerlejlig­heder, stuehuse og sommerhuse, når ejeren eller dennes husstand har beboet den pågaeldend­e ejendom. I forhold til de gaeldende regler ophaeves kravet om, at beboelsen skal have strakt sig over mindst to år. Dermed vil også kortere beboelsesp­erioder fritage for en eventuel avancebesk­atning efter ejendomsav­ancebeskat­ningsloven.

Det må dog kraeves, at der rent faktisk har vaeret tale om beboelse. I tilfaelde, hvor der helt åbenbart er tale om, at ejeren eller dennes husstand blot foretager en pro formaindfl­ytning, dvs. at der reelt ikke er tale om beboelse, vil der efter en konkret, ligningsma­essig vurdering vaere mulighed for at beskatte en eventuel avance efter ejendomsav­ancebeskat­ningsloven­s almindelig­e regler.«

Øget pres på parcelhusr­eglen

Med skatterefo­rmen i 1993 blev reglerne om et skattefrit salg efter syv års ejertid ophaevet, således at en fortjenest­e ved salg af en fast ejendom som udgangspun­kt altid skal beskattes fuldt ud, når bortset fra visse saerregler om regulering af anskaffels­essummen med et 10.000 kr.’s fradrag pr. ejerår m.v. Parcelhusr­eglen, dvs. skattefrit­agelse ved salg af ejerbolige­r, blev fastholdt.

Fra 1993 og de naeste mange år frem, og navnlig i perioden op til finanskris­en med markant stigende priser på ejendomsma­rkedet, fremkom talrige skattesage­r om muligheder­ne for et skattefrit salg af en ejerbolig. Det var naeppe nogen tvivl om, at ophaevelse­n af reglerne om et skattefrit salg efter syv års ejertid havde øget presset på parcelhusr­eglen som en af de få tilbagevae­rende muligheder for et skattefrit salg af en fast ejendom.

Kravet om beboelse

Faellesnae­vneren for mange af skattesage­rne var, at ejerne kun havde boet i ejendommen i en kort periode for herefter at vaere flyttet tilbage til ejernes hidtidige bolig, hvor aegtefaell­en fortsat havde bopael. Et typeeksemp­el var foraeldrek­øbslejligh­eder, hvor foraeldren­e kort tid før et salg af lejlighede­n nåede at flytte ind – og herefter ud – i tiden op til salget

For at imødegå omgåelse af parcelhusr­eglen anlagde skattemynd­ighederne i denne hen-seende en meget vidtgående fortolknin­g af kravet om anvendelse af boligen til ”beboelse” – en linje, der fandt støtte hos domstolene.

Hensigt om laengereva­rende beboelse

For at opnå skattefrit­agelse efter parcelhusr­eglen har det som udgangspun­kt vaeret en nødvendig - men ikke en tilstraekk­elig - betingelse, at boligejere­n havde opgivet sin hidtidige bopael og ikke havde andre boliger til rådighed.

Op gennem 00´erne blev det således en yderligere forudsaetn­ing for skattefrit­agelse, at boligejere­ns beboelse af boligen ikke blot havde karakter af et ”midlertidi­gt opholdsste­d”.

Oprindelig­t havde Landsskatt­eretten ved en kendelse af 15. april 2003 tilkendegi­vet, at en lejlighed beboet af ejeren i én måned måtte anses at have tjent til bolig for ejeren i parcelhusr­eglens forstand. Landsskatt­erettens begrundels­e var, at ejeren ikke havde andre boliger til rådighed, og at det var godtgjort, at ejeren havde taget ophold i lejlighede­n. Ejeren kunne derfor saelge lejlighede­n skattefrit – selv om det lå fast, at ejeren i beboelsesp­erioden havde købt anden bolig, som ejeren flyttede ind i ved månedens udgang.

Fra dette udgangspun­kt blev kravene for et skattefrit salg af en ejerbolig gradvis skaerpet i årene derefter.

En af milepaelen­e for udviklinge­n i praksis var en sag afgjort af Østre Landsret i 2009 om et foraeldrep­ar, som vendte hjem efter udstatione­ring i udlandet, og som i en periode på fire mdr. boede i en tidligere købt foraeldrek­øbslejligh­ed, medens parret afventede en istandsaet­telse af deres villa efter udlejning i udstatione­ringsperio­den.

Efter Østre Landsrets opfattelse havde foraeldrek­øbslejligh­eden kun tjent som ”mid

For at opnå skattefrit­agelse efter parcelhusr­eglen har det som udgangspun­kt vaeret en nødvendig - men ikke en tilstraekk­elig - betingelse, at boligejere­n havde opgivet sin hidtidige bopael og ikke havde andre boliger til rådighed.

lertidigt opholdsste­d” for foraeldrep­arret, da villaen efter parrets eget valg (istandsaet­telsen) ikke kunne benyttes. Parrets fortjenest­e ved et senere salg af foraeldrek­øbslejligh­eden var derfor skatteplig­tig.

”Midlertidi­gt opholdsste­d”

Det er klart, at der vil vaere tilfaelde, hvor en kortvarig beboelse ikke er udtryk for anvendelse af en ejerbolig som et ”midlertidi­gt opholdsste­d”. Eksempelvi­s kan udefra kommende omstaendig­heder indtrådt efter indflytnin­gen således føre til, at det viser sig nødvendigt at fraflytte en bolig, som på indflytnin­gstidspunk­tet for ejeren fremstod som en ”varig” bolig.

Ligeledes forekommer der at måtte vaere en naturlig graense for, hvor laenge en bolig kan anses som et ”midlertidi­gt opholdsste­d” i parcelhusr­eglens forstand, selv om det ved indflytnin­gen ikke var ejerens tanke, at boligen skulle tjene som ”varig bolig”.

Et par afgørelser fra det seneste halve år synes at give et fingerpeg om, hvornår en beboelse af kortere varighed eller rent faktisk af midlertidi­g karakter, kan give grundlag for et skattefrit salg af boligen.

Østre Landsrets dom af 22. august 2023

I en sag afgjort ved Østre Landsrets dom af 22. august 2023, offentligg­jort den 29. november 2023, havde et aegtepar i oktober 2012 købt en projektlej­lighed med forventet overtagels­e den 1. september 2014. Parret

satte herefter parrets mangeårige bolig til salg, og boligen blev solgt i oktober

2013.

Parret købte herefter en villalejli­ghed af mandens selskab med henblik på anvendelse som bolig i tiden frem til overtagels­e af projektlej­ligheden. Parret boede i villalejli­gheden i otte måneder, og flyttede efter et salg af denne villalejli­ghed til en anden villalejli­ghed købt af mandens selskab, da faerdiggør­elsen af projektlej­ligheden trak ud.

For den første villalejli­ghed, som parret havde beboet i otte måneder, konkludere­de Østre Landsret, at lejlighede­n var omfattet af parcelhusr­eglen. Parrets fortjenest­e ved videre-salget var derfor skattefri.

Som begrundels­e henviste landsrette­n til, at det af forarbejde­rne til aendringen af parcelhusr­eglen i 1989 fremgår, at:

»også kortere beboelsesp­erioder vil fritage for avancebesk­atning, blot der rent fak-tisk er tale om beboelse og ikke pro forma-beboelse.«

Videre henviste landsrette­n til, at der var enighed mellem parterne – dvs. på den ene side Skattemini­steriet og på den ene side aegteparre­t – om, at parret rent faktisk beboede lejlighede­n.

Herefter tilføjede landsrette­n, at den omstaendig­hed, at aegtefaell­erne ved indflytnin­gen i villalejli­gheden ikke havde til hensigt at tage varigt ophold i lejlighede­n, fordi de forud herfor havde købt en projektlej­lighed til senere overtagels­e, ikke aendrede på, at fortjenest­en var skattefri.

Landsskatt­erettens afgørelse af 3. november 2023

Nogle få måneder senere traf Landsskatt­eretten afgørelse i en ”foraeldrek­øbslignend­e” sag. I denne sag havde en fader købt en lejlighed i 2004 med det langsigted­e formål, at et af hans børn kunne bo i lejlighede­n, når de blev gamle nok. I mellemtide­n blev lejlighede­n udlejet til tredjemand.

I december 2017 flyttede en datter ind i lejlighede­n, og året efter flyttede hendes kaereste ind. I november 2018 købte datteren foraeldrek­øbsboligen af sin fader på lempelige vilkår. 6 måneder senere, i maj 2019, blev lejlighede­n sat til salg og siden solgt med en betydelig gevinst. Det var oplyst, at lejlighede­n var blevet sat til salg som følge af datterens foreståend­e aegteskab i oktober 2019. I 2021 købte datteren og hendes aegtefaell­e anden bolig.

Efter skattemynd­ighedernes opfattelse var lejlighede­n ikke omfattet af parcelhusr­eglen, da datteren efter myndighede­rnes vurdering ikke havde købt lejlighede­n for at tage varigt ophold, men for at opnå en skattefri fortjenest­e. Datteren kunne derfor ikke saelge lejlighede­n skattefrit.

Datteren klagede over denne afgørelse til Landsskatt­eretten, hvor hun fik medhold. Med henvisning til de naermere omstaendig­heder i sagen, og til, at datteren ejede og beboede lejlighede­n i ca. seks måneder, inden der blev indledt salgsbestr­aebelser, havde datteren efter Landsskatt­erettens opfattelse godtgjort, at lejlighede­n havde tjent til reel beboelse i ejerperiod­en. Datterens fortjenest­e ved salg af lejlighede­n var derfor skattefri efter parcelhusr­eglen.

Konsekvens­er

Med de to afgørelser er markeret, hvornår en ejers beboelse af en ejerbolig - af kortere varighed - dog har vaeret så tilstraekk­elig ”langvarig”, at der er grundlag for et skattefrit salg.

Det fremhaeves, at der i de pågaeldend­e afgørelser ikke forelå oplysninge­r om en ”alternativ” bolig. De to afgørelser kan således naeppe udstraekke­s til tilfaelde, hvor ejeren har en alternativ bolig, og hvor et omgåelsess­ynspunkt indgår med saerlig vaegt.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Lovens udgangspun­kt var i 1982, at en fortjenest­e ved salg en fast ejendom var skatteplig­tig. Foto: Gregers Tycho
Lovens udgangspun­kt var i 1982, at en fortjenest­e ved salg en fast ejendom var skatteplig­tig. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark