Jyllands-Posten

DET TALTE ORD

-

Jeg har laest alle Zadie Smiths bøger og har vaeret begejstret for hver enkelt af dem.

Jeg har også laest mange af de essays, den britiske stjernefor­fatter har skrevet, siden hun debuterede med sin forrygende roman ”Hvide taender” tilbage i 2000. De fleste af teksterne er blevet bragt i store engelske og amerikansk­e aviser og magasiner, og hver gang har jeg siddet klogere tilbage efter endt laesning.

Zadie Smith regnes med rette som en af sin generation­s skarpeste stemmer. Med holdninger til alt fra sociale medier over racisme og feminisme til klimaforan­dringer og social ulighed. Men modsat mange andre vil hun helst nøjes med at skrive om verden og slippe for at skulle tale om den.

Alene derfor kan et interview med den prisvinden­de forfatter vaere lidt af en udfordring.

At Zadie Smith samtidig hader at gentage sig selv og naegter at blive skubbet ind på debatspor, hun ikke har absolut afklarede holdninger til, gør ikke det journalist­iske fodarbejde lettere.

Som den britiske forfatter siger til JP Bøgers Sarah Kott i dagens interview:

»Jeg er interesser­et i det, jeg er interesser­et i. Ikke, hvad jeg bliver instrueret i at vaere interesser­et i.«

Det lyder lidt som én, jeg har selv mødt.

Søren Ulrik Thomsen vaegrer sig også mod at møde ekkoerne fra saetninger, han tidligere har udtalt, og modsat strømmen af livsstilse­ksperter, der konstant blander sig i samfundsde­batten og lever af at koge verden ind til letfordøje­lige linjer, evner den 67-årige digter kun at sige noget meningsful­dt om ting, hvor han selv har noget i klemme.

Som han sagde, da jeg interviewe­de ham til dette tillaeg for et par år siden:

»Når jeg er forfatter og ikke teoretiker, skyldes det nok, at jeg taenker bedst, hvis jeg selv har nogle følelser i klemme. Så kan jeg vaere heldig at formulere nogle erkendelse­r, som måske også giver mening og har vaerdi for andre.«

Zadie Smith har det på samme måde. Og det kan man jo kun have respekt for.

Men som skrevet laengere oppe i teksten her, kan det vaere lidt af en mundfuld for en journalist at komme i kløerne på den slags mennesker, fordi de let kommer til at føle sig spaendt for vogne, de kun selv kan se omridset af. Sådan kan det i hvert fald nogle gange opleves, når man sidder på den anden side af bordet med sin diktafon.

Det betyder heldigvis ikke, at der ikke kan komme god journalist­ik ud af anstrengel­serne, og da interviewe­t med Zadie Smith først kommer i gang, leverer hun i tale den klogskab, hun er så kendt for på skrift.

Den britiske forfatter er født i 1975 og tilhører dermed generation X. En generation, der ifølge Zadie Smith har vaeret alt for navlebesku­ende:

»Hver generation har sine blinde vinkler. Det er sådan, generation­erne fungerer. Millinial-generation­en tror, at den aldrig bliver gammel. Den er virkelig hård. Boomerne har det samme, fordi de blev født ind i en ungdomsgen­eration. Men når det gaelder generation X, slår det mig, at vi altid troede, at maend og kvinder ville vaere gode venner. At aegteskabe­t ville blive nemt, fordi vi er gode venner. Vi har ikke forstået, at vi ikke er ubegraense­de vaesener. Jeg tror, vi har haft en maerkelig forestilli­ng om tiden, sygdom og reprodukti­on. Men man bliver aeldre, folk dør, og pludselig kan man ikke få børn.«

God laeselyst!

 ?? ?? MARCUS AGGERSBJER­G, Redaktør
MARCUS AGGERSBJER­G, Redaktør

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark