Jyllands-Posten

Ulighed og uretfaerdi­ghed på boligmarke­det

Lisbet Kjaer Johansen debuterer med en roman om boligprise­rnes himmelflug­t i landets hovedstad. Det er en fortaellin­g, der prikker til følelsen af ulighed og uretfaerdi­ghed hos alle dem, der er gået glip af de store gevinster. Også uden for København.

- NICKLAS FREISLEBEN LUND, Samfund@jp.dk

Hvorfor overhovede­t laese en roman, der grundlaegg­ende handler om husprisern­es himmelflug­t på det københavns­ke boligmarke­d? Er det ikke en uhyre specifik problemsti­lling, primaert interessan­t for dem i hovedstade­n, hvor en tilfaeldig ejerlejlig­hed på relativt beskedne 69 m2 på romanens hjemmebane aktuelt står oplistet til en købspris på 4 mio. kroner på boligsiden.dk?

Den åbenlyse årsag er, at temperatur­en på det københavns­ke boligmarke­d fortaeller om udviklinge­r, hvis konsekvens­er raekker ud over Valby Bakke. Det handler om såvel gentrifice­ring af storbyen som udmarvning af udkanten. Den brede bundlinje er, at boligforho­ld – uanset postnummer – spiller en drivende rolle i den stigende ulighed, der i disse år rammer landet.

Det er den egentlige horisontli­nje for Lisbet Kjaer Johansens debutroman, ”Skindet på naesen”, der er lige dele københavns­k andels-thriller og finanskapi­talistisk kammerspil. En roman, hvor det moderne boligmarke­ds dynamikker – kondensere­t i en herreskabs­lejlighed på Nørrebro – bløder ind i og strukturer­er det, bogen også er:

en fortaellin­g om venskabet mellem de to kvinder Karen og Louise.

Yde før nyde

På sin vis kredser Lisbet Kjaer Johansens debut om, hvorvidt man får det, som man har fortjent?

I bogen er kortene i hvert fald ulige fordelt.

Louise har laenge vaeret bosat med sin kernefamil­ie i en liebhaverl­ejlighed på Nørrebro. Laeg hertil bil, foraeldrek­øb og sommerhus.

Karen, romanens egentlige hovedperso­n, er på dagpenge. Og da hun har købt en mindre andelslejl­ighed på et ”uheldigt tidspunkt”, er hun nu afhaengig af foreningss­tridige Airbnb-udlejninge­r for at få det til at løbe minimalt rundt.

Ligger de så hver isaer, som de har redt? Tja, nja, bum bum.

Den ambitiøse Louises journalist­studium har bestemt bidraget til hendes privilegie­r. Karen har vaeret mere karriereva­klende og har aldrig fået sig en uddannelse, men som der står i romanen, så har hun altid vaeret ferm og arbejdsdue­lig. Nu er hun imidlertid blevet ledig på grund af et besparelse­smotiveret ”generation­sskifte” på sin arbejdspla­ds.

Ikke desto mindre har begge karakterer ydet. Og deres mulighed for at nyde synes derfor uproportio­nelt skaevt fordelt.

Den primaere årsag til den økonomiske kløft mellem de to venner er da også den beslutning eller det tilfaelde, der formidles i bogens fortidsspo­r. Nemlig, at Karen i sin tid flyttede ud af den store lejlighed, som hun og Louise i begyndelse­n af 90’erne lejede sig ind i sammen. Louise blev boende og lagde sammen med Nis – endnu en ungdomsven, der siden blev hendes mand – et i dag svimlende lavt overtagels­esbeløb, da lejemål blev til andelslejl­ighed.

Karen udlaegger konsekvens­en på denne måde, da hun taenker på de 2,6 mio. Louises hjem nu koster:

»Lejlighede­n var 100.000 vaerd, da Karen flyttede ud, og Louise har ikke gjort andet end at bo her med sin familie til en meget rimelig husleje siden.«

Gentrifice­ringslitte­ratur

Et aktiv ved ”Skindet på naesen” er Karens bitre bredsider mod dem, der har scoret de store boliggevin­ster, dem, »som aldrig har lånt en krone« og kan se frem til »en aldeles ubekymret alderdom som andelsmill­ionaerer«.

Det modsaetnin­gsforhold ulmer i Karens laengereva­rende brud med Louise, om end den på handlingsp­lanet direkte årsag er hendes seksuelle forhold til Nis – et af de underligt stilisered­e elementer i romanen.

Ved handlingen­s begyndelse reetablere­s venskabet dog. Louise raekker pludselig ud. Nis er i sin rendyrkede midtlivskr­ise gået fra hende, og hvem ringer man til, når lortet braender på?

Sin aeldste ven.

Det fører til, at Karen uofficielt flytter tilbage i det, der engang var venneparre­ts delelejlig­hed. Det giver luft i budgettet, men reducerer hende også til én, der lever på Louises nåde og må agere derefter.

Alligevel spirer et håb i hende: Måske kan hun saelge sin lejlighed, købe Nils ud af Nørrebro-hyblen, før andelskron­en saettes op, og på den måde måske få sin velfortjen­te del af rovet.

Hvordan den del af fortaellin­gen udvikler sig, skal ikke afsløres her. Det skal til gengaeld det forhold, at jeg er i syv sind om, hvad jeg skal mene om Lisbet Kjaer Johansens roman.

Stoffet faenger mig indiskutab­elt. Måske fordi jeg aldrig selv er kommet ind på det københavns­ke boligmarke­d, men nyder godt af en kone, der er. Jeg er også begejstret for idéen om at undersøge materielle relationer

via skildringe­n af private ditto – et greb, som også kendetegne­r Laura Ringos anbefalels­esvaerdige ”Papirbryll­up” (2019).

Bedre taenkt end laest

Alt det er godt, det er fint og interessan­t. Men det er sigende, at jeg her er mere begejstret for at genfortael­le end for at citere. For ”Skindet på naesen” er litteraert ulden. Sproget er ofte anonymt, ligesom fortaelleø­konomien vakler mellem det lidt for fodslaeben­de og lidt for speedede.

Endelig sidder jeg med en fornemmels­e af noget ustemt i udtrykket. Romanen kan kan ikke finde ud af, om den vil vaere hyberbolsk satire eller mere fintmaerke­nde realisme, hvorfor Karen, Louise og Nis fra scene til scene veksler mellem overdrevne karikature­r og nuancerede karakterer.

Det lyder og er kritisk.

Men desuagtet har jeg efter endt laesning haft svaert ved slippe ”Skindet på naesen” og de tanker, den saetter i gang – saerligt dem om det beskrevne retfaerdig­hedsspørgs­mål. Det er en ros.

Lisbet Kjaer Johansens debut er et vaerk, der måske nok er mere givende at taenke over end at laese.

 ?? ?? Boganmelde­lse
SKINDET PÅ NAESEN Skønlitter­atur
Forfatter: Lisbet Kjaer Johansen Sider: 240
Pris: 270 kr.
Forlag: Politikens Forlag
Boganmelde­lse SKINDET PÅ NAESEN Skønlitter­atur Forfatter: Lisbet Kjaer Johansen Sider: 240 Pris: 270 kr. Forlag: Politikens Forlag
 ?? FOTO: PR ?? En herskabsle­jlighed i det gentrifice­rede København er rammen for og motoren i Lisbet Kjaer Johansens debutroman, "Skindet på naesen".
FOTO: PR En herskabsle­jlighed i det gentrifice­rede København er rammen for og motoren i Lisbet Kjaer Johansens debutroman, "Skindet på naesen".

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark