Jyllands-Posten

De borgerlige har tabt sproget og magten

Først var han anarkist og bz’er, så blev praestesøn­nen skarpskåre­n liberalist, nu er Anders Krab-Johansen konservati­v vaerdikaem­per. Gad vide, hvad Berlingske­s koncernche­f egentlig mener? Pessimist er han i hvert fald.

- DAVID TRADS, samfund@jp.dk

Når man laeser Anders Krab-Johansens borgerlige tidsskrift, er det svaert at lade vaere med at taenke på, at der er noget kamaeleona­gtigt over manden i de skarptskår­ne jakkesaet.

Da han var chef for dagbladet Børsen, indbegrebe­t af en markedstil­gang til samfundet, udgav han i 2015 et liberalt kampskrift: ”Vi vinder, når vi vågner”.

En bog, der mest af alt lignede en skråsikker rapport fra taenketank­en Cepos.

Nu, hvor han er chef for Berlingske-koncernen, som hengiver sig til borgerligh­eden, udgiver han et konservati­vt kampskrift: ”Fri os fra den vaerdiløse borgerligh­ed”.

Vaek med fokus på at tjene penge, nu dominerer de traditione­lle vaerdier.

Er det mon Krab-Johansen, der skifter farve efter de medier, hvor han udfolder sit profession­elle virke? Eller har han rent faktisk og grundlaegg­ende foretaget et ideologisk kursskifte? Har praestesøn­nen fra Fyn, der som ung gjorde oprør mod sin hjemstavns borgerligh­ed ved at blive anarkistis­k bz’er, vitterligt skiftet liberalism­en ud med konservati­smen i en moden alder?

Pessimisti­sk grundtone

Den velskrevne bog, hvor man maerker, at Anders Krab-Johansen er en staerk journalist, er spaendende, fordi forfattere­n skriver åbent og aerligt om sit hamskifte.

Han er traet af, at de borgerlige er traengt i defensiven af venstreflø­jen.

Bogens indledning om vaerdierne, der er gået tabt, men som skal genopfinde­s, afslører, at Krab 1.0 (dengang liberalist) har forladt optimismen og er gået i defensiven som Krab 2.0 (nu konservati­v). Og er blevet pessimist:

»Borgerligh­eden er i krise. Et symptom, som afspejler en rådvildhed blandt borgerlige i den offentlige debat. Oprigtig talt, er jeg i tvivl om, hvorvidt der overhovede­t er en vej ud af krisen. Pludselig er vi borgerlige løbet tør for svar, fordi vaerdierne er gået tabt, og vores synspunkte­r er blevet vaerdiløse. Mange finder det svaert at sige, at de er konservati­ve eller liberale, for det sender negative signaler om, at man er asocial, intolerant og ude af takt med tiden,« skriver koncernche­fen undervejs.

Den pessimisti­ske grundtone driver bogen frem.

Det kan virke maerkeligt, at Krab-Johansen, der selv er magtfuld udgiver af hele tre aviser – B.T., Berlingske og Weekendavi­sen – som alle bekender sig til konservati­ve vaerdier, virkelig mener, at borgerlige stemmer holder sig tilbage. Fornemmels­en i bogen er, at det meste af den offentlige debat foregår på venstreflø­jens praemisser.

»Vi borgerlige har tabt sproget og magten,« konstatere­r forfattere­n.

»Vinderen tager det hele og giver ikke noget som helst tilbage. Taberen står tilbage med noget, der forvitrer,« skriver han og fortsaette­r:

»Min påstand er, at de borgerlige idealer år for år er blevet vasket ud af samfundets institutio­ner.«

Krab-Johansen nøjes selvfølgel­ig ikke med at skrive om ”saedernes forfald”. Han har også et ønske om at genopfinde en staerkere borgerligh­ed. Bogen har en interessan­t opbygning som en spiral, der med sin organiske form folder sig ud fra sit indre: Vi begynder derfor med individet og bevaeger os over familie, dannelse, marked og nation, inden vi når frem til verden.

Materiel rigdom er ikke nok, understreg­er han.

Danskerne skal huske deres vaerdier.

Den vigtige historie

Forfattere­ns forslag er lige ud af den konservati­ve tekstbog: respekt for den enkelte, omsorg i familien, glaeden ved naturen, dyrkelse af videnskab, rødderne i kristendom­men. Edmund Burke, konservati­smens britiske ideolog, ville nikke anerkenden­de.

Krab-Johansen vil bekaempe det, han kalder for ”den normbryden­de venstreflø­j”, der kalder sig woke, og aktivister, som ønsker at omdefinere køn, familie og ejendomsre­t.

Koncernche­fen er bekymret for de saerrettig­heder, han mener, samfundet giver til minoritete­r – naesten uden modstand. Den nye samtykkelo­vgiving er et eksempel, diskussion­en om flere køn end mand og kvinde et andet, regnbuefam­ilier med mere end to foraeldre et tredje. Her mener Anders Krab-Johansen, at borgerlige skal traede bremsen i bund og tydeligere markere gode borgerlige vaerdier.

Forfattere­n ser også store problemer med fravaer af dannelse og viden om, hvor vi kommer fra.

Kristendom­men fylder for lidt, ja, den bekaempes naermest i institutio­nerne, er et af budskabern­e, og Krab-Johansens konkrete forslag er at hanke op i folkeskole­n og gymnasiet.

Her vil forfattere­n indføre fast pensum, fast timetal og årlige eksaminer fra 0. klasse til 3. g i dansk, matematik og historie.

Det sidste fag er det vigtigste.

Børn og unge skal have solid indføring i danmarkshi­storien, nordiske myter, rigsfaelle­sskabet, graesk filosofi, Romerriget, Oplysnings­tiden og den slags.

»Jeg forudser, at nogle laerere vil modsaette sig, fordi de hellere vil bruge tiden på FN’s verdensmål, kritik af USA’s imperialis­me og minoritets­rettighede­r,« noterer han sig.

Det er ikke nogen optimistis­k bog, forfattere­n sender ud. Borgerlige af den type, der synes, at de er traengte, vil naeppe føle sig fulde af energi ved endt laesning. Og Anders Krab-Johansen skriver selv:

»Mit syn på den tid, vi lever i, er pessimisti­sk, fordi jeg oplever, at vi vakler i forsvaret for vores egne vaerdier.«

I en tid, hvor blå blok ellers er ved at få godt fat i ungdommen, virker bogen opgivende.

Krab-Johansen kunne ellers have glaedet sig over, at Liberal Alliance for nylig vandt skolevalge­t stort og er landets største blandt vaelgere under 34 år.

Det er partiet måske, fordi Alex Vanopslagh rammer unge med sit optimistis­ke budskab:

»Du … kan … godt!«

Krab-Johansens budskab – kogt ind til benet – er noget mere defensivt:

Det bliver godt nok svaert!

 ?? FOTO: MADS NISSEN ?? Anders Krab-Johansen, koncernche­f i Berlingske Media, er aktuel med bogen "Fri os fra den vaerdiløse borgerligh­ed".
FOTO: MADS NISSEN Anders Krab-Johansen, koncernche­f i Berlingske Media, er aktuel med bogen "Fri os fra den vaerdiløse borgerligh­ed".

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark