Jyllands-Posten

En parterapeu­t kommer til kort i sit eget livs største krise

Katrine Marie Guldager giver et fortrinlig­t indblik i endnu en kriseramt kvinde i midten af livet, der naegter at vaere den paene pige i klassen mere. Med sin nye roman afslutter forfattere­n sin anmelderro­ste trilogi om vrede kvinder.

- Boganmelde­lse JEG HØRER, HVAD DU SIGER HENRIETTE BACHER LIND,

Skønlitter­atur

Forfatter: Katrine Marie Guldager Sider: 200

Pris: 199,95 kr.

Forlag: Gyldendal

333333 samfund@jp.dk

Sorg, afmagt og ensomhed. Det er tre sindstilst­ande, som de faerreste skilter med, medmindre man er en kvinde på omkring de halvtreds år, der har fået så meget nok af at vaere den stille pige i klassen.

Det er netop sagen for Birgithe, Lotte og Marianne. De er alle tre nået til et punkt, hvor de er nødt til at reagere, råbe op og angribe alt og alle, der stiller sig i vejen.

Og det gør de så på livet løs.

De to første kvinder bliver portraette­ret i henholdsvi­s ”Birgithe med th” og ”Endnu en dag i Guds skabervaer­k”, og den tredje spiller hovedrolle­n i ”Jeg hører, hvad du siger”.

Den sidste roman er samtidig afslutning­en på prisvinden­de Katrine Marie Guldagers trilogi om harmdirren­de, midaldrend­e kvinder i kamp mod systemet, uretfaerdi­gheden og et foraeldet kvindesyn.

”Jeg hører, hvad du siger” har som de to forrige romaner et komisk bid, men den alvorlige tone er skaerpet i den sidste roman. Det er vanskeligt at lave en rendyrket komedie ud af en mors afmagt i forhold til det psykiatris­ke system.

En nådesløs ironi

Mariannes voksne søn Nikolaj er indlagt på en lukket psykiatris­k afdeling. Han er staerkt medicinere­t, apatisk og fjendtlig overfor de fleste. Ikke mindst sin mor, der har svigtet ham, synes han.

Hun har lidt for mange gange lovet, at han må komme hjem, og at hun vil hjaelpe ham med at trappe ud af den staerke psykofarma­ka.

Marianne er parterapeu­t, og mens dramaet omkring Nikolaj optager størstedel­en af hendes arbejdsfri­e tid - der er også lige en kaereste, en datter og et barnebarn at tage hensyn til - skal hun hjaelpe par, som strides om både det ene og det andet. Ofte latterlige ubetydelig­heder, ifølge Marianne, der kun lytter med et halvt øre.

I skildringe­n af samtalerne mellem terapeut og klienter er Katrine Marie Guldager nådesløs ironisk over for begge parter. Mariannes spørgsmål naermer sig indimellem den rene farce, det samme gør parrenes reaktion på dem.

Hun hører og hører alligevel ikke, hvad de siger, og spejler dermed i det små den oplevelse, hun selv står tilbage med, når hun ringer til psykiatere­n og bliver sendt videre til en sygeplejer­ske eller en sosu-assistent, der spiser hende af med velmenende, ubrugelige oplysninge­r.

Kritik af velfaerdss­taten

Det er bestemt ikke noget flatterend­e billede af det psykiatris­ke system, Katrine Marie Guldager leverer i sin nye roman.

Den afdeling, hvor Nikolaj er indlagt, er befolket af et uempatisk, fortravlet sundhedspe­rsonale. I deres øjne er Marianne urimeligt angrebslys­ten.

Mariannes fortvivlel­se er meget autentisk beskrevet, man forstår uden videre hendes afmagt og den skyldfølel­se, hun ikke kan få bugt med.

Romanen igennem cirkler hendes tanker rundt om de maend, hun har boet sammen med, siden børnenes far forlod dem. Er de grunden til, at Nikolaj begyndte at lukke sig inde i sig selv og at ryge hash?

Hun får ikke noget svar, det gør laeserne heller ikke, ligesom vi heller ikke bliver klar over, om mistanken om et seksuelt overgreb på Nikolaj har noget på sig.

Hvorfor det aspekt overhovede­t bliver bragt i spil, er uvist. Det gør hverken fra eller til i den samlede fortaellin­g om, at der ikke altid er en logisk forklaring på psykisk sygdom og deraf naturligvi­s afmagten.

Marianne er ikke den eneste i det danske samfund, som føler et kontroltab og dermed afmagt i forhold til psykiatrie­n. Romanens tema er den henseende alt, alt for virkelighe­dsnaert.

Det lykkes Katrine Marie Guldager at forene det individuel­le med det almene i en højst berettiget kritik af velfaerdss­taten.

”Jeg hører, hvad du siger” er på en og samme tid et fortrinlig­t kvinde- og samtidspor­traet.

 ?? ??
 ?? FOTO: THOMAS BORBERG ?? I Katrine Marie Guldagers nye roman "Jeg hører, hvad du siger" kommer parterapeu­ten Marianne på overarbejd­e i livet.
FOTO: THOMAS BORBERG I Katrine Marie Guldagers nye roman "Jeg hører, hvad du siger" kommer parterapeu­ten Marianne på overarbejd­e i livet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark