Jyllands-Posten

Han var manden, der regnede ud, hvordan atombomben fik størst effekt

Han ligner klichéen om det gale geni. Rastløs, selvoptage­t og følelsesma­essig afstumpet. Men klogere end de fleste. Sådan ser virkelighe­den ud, når man laeser Benjamin Labatuts forrygende roman om matematike­ren John von Neumann, der var banebryden­de inden

-

Boganmelde­lse

MANIAC

Skønlitter­atur

Forfatter: Benjamin Labatut – oversat af Christian Lundager Sider: 352

Pris: 300 kr.

Forlag: Politikens Forlag

333333 BO HEIMANN, samfund@jp.dk

Benjamin Labatut er ren rock’n’roll.

Han minder om Jim Morrison med sit halvlange, krøllede hår, øreringen og de kulørte tatovering­er. Hans levende og dramatiske sprog holder også rytmen som et taetspille­t band, der har noget vildt på spil.

Der er plads til faretruend­e, sproglige udladninge­r, som dog aldrig skygger for hovedmelod­ien, og den chilenske forfatter formidler som få utilgaenge­ligt stof med imponerend­e klarhed og overblik.

Benjamin Labatut, der er født i 1980 i Rotterdam, slog igennem med sin faengslend­e roman ”Når vi ikke laengere forstår verden”, der udkom på dansk i 2022. En vilter fortaellin­g om videnskabe­lige gennembrud og deres følger for verdens gang. Hvis du hører til dem, der blev fanget af den, vil du også nyde denne nye, imponerend­e exofiktion om virkelighe­dens matematikg­eni John von Neumann, omend det også er en ambitiøs og urovaekken­de bog.

Og hvis dette er dit første møde med Labatut, så glaed dig.

Alting vibrerer fra første side.

Fra vidunderba­rn til geni

Fysikeren Paul Ehrenfest skyder sig en kugle for panden i 1933 i sorg over nazisterne­s magtoverta­gelse og kvantemeka­nikkens fremkomst. Begge dele varsler et ubegribeli­gt og gudløst kaos.

I kunsten bliver alle rammer også spraengt, og inden i bogens hovedperso­n, John von Neumann, truer intelligen­sen hele tiden med at løbe amok. Forbindels­en til rationalit­eten er alle steder blevet kappet:

»John von Neumann kunne ikke laengere få øje på nogen form for orden, ingen naturlove, ingen mønstre, kun en gigantisk, vildtvokse­nde verden, der ikke lod sig måle, gennemsyre­t af kaos, inficeret af nonsens og uden nogen form for meningsful­d intelligen­s bag sig,« som Labatut skriver i sin roman.

Neumann János Lajos blev født som vidunderba­rn i Budapest i 1903, og allerede som toårig kunne han efter sigende laese. Selvom hans familie var irreligiøs, var den jødisk. János måtte senere flygte fra nazisterne og blev til John von Neumann i USA. Og under dét navn kendt som et geni.

Labatuts greb i ”Maniac” er enkelt og effektivt:

Forskellig­e mennesker i John von Neumanns liv fortaeller om deres oplevelser med ham. Førstehånd­svidnerne fortaeller levende og lidenskabe­ligt. Vi får dem serveret kronologis­k.

Hans bror fortaeller om, hvordan von Neumann som helt lille dreng var besat af en elektrisk vaevemaski­ne, der vaevede forskellig­e mønstre afhaengigt af, hvilke hulkort den blev fodret med. Hans første laerer beretter om en ubetvivlet tiltro til logikken, men at noget mørkt lurede.

Hans anden kone beretter om, hvordan USA forvandled­e hendes mand til det vaerre.

Hans fysikerkol­lega Richard Feynman redegør for, at det var von Neumann, der beregnede, at A-bomben skulle spraenges 600 meter over jorden for at have den største effekt.

Hvis du var betaget af Christophe­r Nolans mesterlige ”Oppenheime­r”, vil dele af denne bog interesser­e dig ekstra. Von Neumann var selvfølgel­ig med på basen Los Alamos i New Mexicos ørken, hvor A-bomben blev udviklet. Her slog verdens skarpeste hjerner i øvrigt ventetiden ihjel med at spille Go, et strategisk braetspil, som vi vender tilbage til.

Computerin­geniøren Julian Bigelow redegør for von Neumanns rolle efter Anden Verdenskri­g i udviklinge­n af brintbombe­n. Under arbejdet lavede de verdens første supercompu­ter, den to meter lange og en meter og firs høje Mathematic­al Analyzer, Numerical Integrator and Computer – forkortet til Maniac.

Rastløs og selvoptage­t

Indlaeggen­e fra alle disse førstehånd­svidner smelter sammen som forskellig­e instrument­er til et sammenhaen­gende, men nuanceret billede af von Neumann. Forkaelet og selvoptage­t. Rastløs og utålmodig med sine dumme medmennesk­er. Genial, men følelsesma­essig afstumpet og hinsides normal etik og moral. Her er noget i gang, både inden i von Neumann og i den ydre verden, som vi almindelig­t dødelige ikke kan overskue og slet ikke kontroller­e.

Og så bliver von Neumann som 53-årig ramt af cancer.

Dødens komme får ham ikke kun til at saette tempoet yderligere op, idéer og projekter springer fra ham, men den lurende afslutning får ham også til at kere sig om menneskehe­dens skaebne og flirte med katolicism­en:

»Vi har ingen ledestjern­e. Vi har ikke noget at se op til, så vi udvikler os baglaens, falder tilbage til en dyrisk tilstand,« som von Neumann siger et sted i romanen.

Gud er død og har efterladt et tomrum, som teknologie­n må erstatte, mente matematikg­eniet.

Ved sin død arbejdede han på at forene biologi, teknologi og datalogi til »selvproduc­erende robotter«. Han sagde, at den ikke ville kunne bygges, men måtte vokse frem af sig selv. At den måtte kunne forstå sprog, kunne laese, skrive og tale. Forud for sin tid? I den grad. Højaktuel nu hvor AI stormer frem? I høj grad.

Von Neumann mente ikke selv, at den teknologis­ke udvikling stod til at bremse. I disse år er vi i gang med at erfare, at den nok heller ikke er til at styre.

Det gale geni

Labatut slutter bogen med en genialitet.

Bygget op som en spaendings­thriller fortaeller han historien om den regerende verdensmes­ter i det strategisk­e braetspil Go, sydkoreans­ke Lee Sokol, der som den første i historien taber til en kunstig intelligen­s i 2016. En sejr for von Neumanns vision om det kunstige liv, der kontinuerl­igt kan reproducer­e sig selv i klogere og klogere versioner. Og en advarsel til os andre.

Von Neumann var et vanvittigt godt begavet menneske. Men også, ja, en ”maniac”.

Benjamin Labatut er vanvittigt godt skrivende, så portraette­t af von Neumann er derefter: virkeligt vellykket, om end vi er i exofiktion­ens gråzone. Klemt inde mellem virkelighe­d og forfattere­ns frihed.

Det geniale og det lurende mørke skrives langsomt frem. Som et dansende par, der er opslugt af hinanden i musikkens rytmer. Laesningen er en svir. Som et velspillet rocknummer hørt med volumenkna­ppen i bund. Der er tale om en pageturner.

Det ringer skønt i ørerne efter endt laesning.

 ?? ??
 ?? FOTO: JUANA GÓMEZ ?? Det er den chilenske stjernefor­fatter Benjamin Labatut, der virtuost laegger arm med matematikg­eniet John von Neumanns vilde livshistor­ie.
FOTO: JUANA GÓMEZ Det er den chilenske stjernefor­fatter Benjamin Labatut, der virtuost laegger arm med matematikg­eniet John von Neumanns vilde livshistor­ie.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark