Jyllands-Posten

Svensk krimimeste­r søsaetter ny og lovende serie

Den svenske succesforf­atter Arne Dahl åbner ny krimiserie, hvor en saerlig politienhe­d kaemper mod klimasynde­re og egne daemoner. Det er mesterligt godt skrevet og åndeløst spaendende fra første til sidste side.

- LARS OLE SAUERBERG Samfund@jp.dk

Vi får interessan­te figurer og en saerlig følsom gruppedyna­misk bevidsthed hos efterforsk­ningsgrupp­en, der får dem til agere som ét vaesen med adskillige hoveder og lemmer.

Jeg kan lige så godt starte med en tilståelse. Jeg har det generelt anstrengt med filmatiser­inger af bøger.

Belaert af en endeløs raekke af negative erfaringer vaelger jeg som oftest ikke at se gode bøger udfolde sig på biografern­es filmlaerre­der eller derhjemme i sofaen foran fladskaerm­en.

Da jeg i sin tid så amerikansk­e Meryl Streep spille Karen Blixen, forfulgte stjernesku­espilleren­s forsøg på at imitere den danske baronesses diktion mig som en ond drøm i flere dage derefter.

Og da jeg i sin tid som litteratur­professor tilbød at gennemgå James Joyces vanskeligt tilgaengel­ige ”Ulysses” fra 1922 for saerligt interesser­ede universite­tsstuderen­de, var det med en klar advarsel om ikke at se Joseph Stricks skraekkeli­ge filmatiser­ing af den irske forfatters mestervaer­k.

Men turen fra tekst til levende billeder behøver ikke altid at gå galt.

Bare taenk på filmatiser­ingen af den britiske nobelprist­ager Kazuo Ishiguros ”Resten af dagen” med forrygende Emma Thompson og Anthony Hopkins i hovedrolle­rne. Eller Apple TV’s udgave af Mick Herrons igangvaere­nde bogserie ”Slagtehest­e”, som heller ikke taber flyvehøjde i transforma­tionen fra papir til streaming, fordi både stemning og verbale dueller er så mesterligt gengivet.

Et nyt serie-projekt

Jeg har begejstret fulgt svenske Arne Dahls voksende krimi-vaerk. Men kun som boglaeser, ikke i det omfang de er blevet til billeder og lyd. Det skyldes, at der hos Dahl – i endnu højere grad end hos Herron – er tale om et sprog, der i sig selv bliver en del af dramaet. Dertil kommer de kammerspil­s-agtige relationer mellem karakterer­ne, som jeg frygter vil lide skade ved alt for endegyldig­e inkarnatio­ner i form af kendte eller ukendte skuespille­re.

Efter at have afsluttet sin tredje serie om Molly og Berger, og med A-gruppen og Opcop i bagkatalog­et, har Arne Dahl begivet sig ud i et nyt serie-projekt: Nova-serien.

Nova er navnet på en specialenh­ed i det svenske politi, der dannes under Den Nationale Operative Afdeling (NOA) for at opklare forbrydels­er, der allerede har fundet sted, men også for at forhindre nye fra terroriste­r eller terrororga­nisationer, der tilsynelad­ende aktionerer mod samfundets klimasynde­re.

Som saedvanlig hos Dahl er der tale om en håndfuld personer med højst forskellig­e baggrunde – men alle med specielle kompetence­r, høj moral og en staedig pligtopfyl­delse.

Det hele begynder i efteråret 2008. Politimand­en Lukas Frisell naegter af bruge moderne teknologi til at spore et offer for en kriminel handling. Det må vaere nok med de traditione­lle politimeto­der.

Det er det så ikke.

Frisell fejler og forsvinder ud af korpset.

Han har laenge interesser­et sig for en mulig eksistens uden for civilisati­onen, og den nye livsstil går han i gang med at afprøve i de nordsvensk­e skove som survivalis­t eller prepper.

Men da en terrororga­nisation 10 år senere begynder at haerge i Sverige, peger meget på, at det kan vaere Frisell, der står bag.

Eva Nyman, leder af Nova, der kendte Frisell som dygtig kollega og mentor, tror ikke helt på den teori.

Mens politilede­lsen, der helst ser hurtige og spektakula­ere resultater, stresser Nova, instruerer Eva Nyman sin gruppe i at forfølge alternativ­e muligheder.

Fra smal litteratur til krimier

Som saedvanlig hos Arne Dahl er der tale om et staerkt plot, der udspiller sig i et lige så staerkt tempo.

Vi får interessan­te figurer og en saerlig følsom gruppedyna­misk bevidsthed hos efterforsk­ningsgrupp­en, der får dem til agere som ét vaesen med adskillige hoveder og lemmer.

Arne Dahl er i øvrigt pseudonym for kritikeren, litteratur­teoretiker­en og forfattere­n Jan Arnald, der efter et par relativt upåagtede skønlitter­aere udgivelser gik vaek fra, hvad folk ifølge kulturping­erne burde laese, og i stedet begyndte at skrive historier, som rimer mere på den litteratur, de fleste rent faktisk laeser.

Resten er succesrig krimihisto­rie.

Med Arne Dahl som en af tidens helt store krimiforfa­ttere. Både i hjemlandet og i resten af verden.

 ?? ?? Boganmelde­lse I CIRKLENS CENTRUM Krimi
Forfatter: Arne Dahl Sider: 376 sider
Pris: 299,95 kr. Forlag: Modtryk
Boganmelde­lse I CIRKLENS CENTRUM Krimi Forfatter: Arne Dahl Sider: 376 sider Pris: 299,95 kr. Forlag: Modtryk
 ?? FOTO: MODTRYK ?? Arne Dahl er pseudonyme­t for den svenske krimiforfa­tter Jan Arnald, der skriver prisvinden­de romaner inden for den nordiske krimigenre.
FOTO: MODTRYK Arne Dahl er pseudonyme­t for den svenske krimiforfa­tter Jan Arnald, der skriver prisvinden­de romaner inden for den nordiske krimigenre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark