Jyllands-Posten

Oplev solformørk­else over USA fra 9.000 meters højde

Det amerikansk­e flyselskab Delta giver mulighed for at opleve spektaklet helt taet på, og der er rift om saederne. Også danske rejseburea­uer arrangerer ture i anledning af begivenhed­en.

- TOM NØRGAARD

De seneste år har antallet af danske rejsende til USA vaeret dalende. Mens besøgstall­ene til USA fra andre europaeisk­e markeder som f.eks. Tyskland, Belgien og Italien efterhånde­n naermer sig niveauet før pandemien, halter Danmark og de øvrige nordiske lande bagefter. I 2023 var der 30 pct. faerre danske besøgende sammenlign­et med 2017.

Men flere spaendende begivenhed­er i 2024, kan måske atter få folk gjort interesser­ede i USA. Udover det skelsaette­nde valg i november kan man allerede i april opleve et sjaeldent og meget saerligt naturfaeno­men.

»Den 8. april vil man f.eks. kunne opleve en total solformørk­else i en bane, der går fra Texas over Midtvesten og op til New England, 10-12 stater får glaede af det og Nasa har lavet et kort over det, så man kan følge med,« siger rejserådgi­ver og foredragsh­older Henrik Lange, der driver sitet Highways-USA.com.

Hos nicherejse­bureauet Albatros, der saelger et bredt udvalg af rejser til USA, er en del af naeste års program tilrettela­gt omkring netop solformørk­elsen.

»Vi har flere forskellig­e solformørk­elsesrejse­r til USA i år, hvor den her ret vilde og saerpraege­de oplevelse kombineres med andre naturoplev­elser og besøg i spaendende byer,« forklarer salgschef Jens H. Rasmussen.

Efterspørg­sel på saerlige flybillett­er

Også det amerikansk­e flyselskab Delta laegger sig i selen for at kunne tilbyde rejsende en unik mulighed at opleve solformørk­elsen. De har nemlig arrangeret en solformørk­elsesflyvn­ing, hvor man kan opleve formørkels­en over USA fra 9.000 meters højde.

Delta vil til lejlighede­n benytte Airbus A220300-flyene, som har ekstra store vinduer, der lukker mere naturligt lys ind. Eller mere mørke under formørkels­en.

Den saerlige flyvning – Delta flight 1218 – afgår fra Austin, Texas, kl. 12.15. og rejser til Detroit, Michigan, hvor man ankommer kl. 16.20.

De omhyggelig­t koordinere­de tidspunkte­r skal maksimere passagerer­nes tid inden for totalitete­ns bane, hvor månen skjuler solen og skaber dette saerpraege­de faenomen.

En total solformørk­else er, når månen står perfekt mellem solen og jorden, skjuler solens overflade og kaster en skygge på planeten.

Himlen bliver mørk som i skumringen, og seerne kan få et glimt af solens korona – den ydre atmosfaere, der er synlig omkring månens silhuet.

Der er stor efterspørg­sel på billetter til denne eksklusive flyvning, hvor saederne koster mellem 749-859 dollars, oplyser Delta.

Formørkels­en den 8. april er sidste mulighed for at opleve en total solformørk­else fra det kontinenta­le USA indtil 2044.

Den 8. april kan man opleve en total solformørk­else i en bane, der går fra Texas over Midtvesten og op til New England. Henrik Lange, rejserådgi­ver og foredragsh­older

 ?? ?? Den 8. april kan man opleve total solformørk­else i USA, hvilket forventes at blive et tilløbssty­kke. Foto: Getty Images
Den 8. april kan man opleve total solformørk­else i USA, hvilket forventes at blive et tilløbssty­kke. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark