Jyllands-Posten

Funchal er en god base på Madeira, hvor foråret begynder tidligt

Fra Madeiras hovedby er der kort køreafstan­d til bananplant­ager og ikoniske vingårde. Samtidig har man madmarkede­r, gode fiskeresta­uranter og små poncha-bevaertnin­ger rundt om ethvert gadehjørne. April er et godt tidspunkt at se hvaler.

- ANNE SMEDEGAARD THOMSEN

Med en karakteris­tisk afslappeth­ed indbyder Madeira, der ligger midt i det rå Atlanterha­v, til store naturoplev­elser. Her venter tårnhøje vandfald, bjergterra­ener og en smuk kystlinje. Er man mere til kulturhist­oriske og kulinarisk­e oplevelser, er den gamle bymidte og den livlige havnefront i Funchal et sandt overflødig­hedshorn af muligheder.

De milde vejrforhol­d og variatione­n af saerpraege­de oplevelser på øen giver anledning til spredt helårsturi­sme, men saerligt i marts og april er det et perfekt sted at tage hul på det tidlige forår.

FREDAG Byvandring i det historiske centrum

En statue af navigatør og opdagelses­rejsende João Gonçalves Zarco byder velkommen til Funchals historiske centrum. En større sejlstab udsendt af Henrik Søfareren opdagede officielt Madeira og naboøen Porto Santo i 1418-19 og delte territorie­rne mellem sig.

Madeira befinder sig i et vigtigt strategisk knudepunkt i Atlanterha­vet og har både hørt under spansk, britisk og portugisis­k herredømme. I dag har Madeira udstrakt selvstyre, men det naere

bånd til det portugisis­ke fastland stråler gennem alle facetter af madeiraner­es hverdag.

Gå på opdagelse i de kringlede brostensga­der, der emmer af liv med sine mange markedspla­dser, butiksgade­r og hyggelige udendørsse­rveringer. Laeg vejen forbi katedralen, der har loftudskae­ringer med de saerlige islamiske mudéjar-dekoration­er.

Der er flere typer guidede rundture.

Tjek freewalkin­gtoursfunc­hal.com.

En god mundfuld

Er man nysgerrig på at udforske madscenen i Funchal, er et besøg på Terra Food Concept en god idé. Vaertsparr­et har boet og arbejdet på alle verdens kontinente­r og har nu skabt et rejseinspi­reret fusionskøk­ken, hvor de sammensaet­ter spaendende menuer efter årstiden. Der er altid et bredt udvalg af veganske og vegetarisk­e retter skabt af lokale råvarer.

Rund aftenen af i den gamle bydel, hvor Santa Maria-gaden er interessan­t. Det første beboede område af Funchal havde laenge et blakket ry med prostituti­on og kriminalit­et, men for 10-15 år siden fik det et massivt ansigtsløf­t, og i dag kan man opleve gallerier og udstilling­er på ethvert gadehjørne.

Tonerne af Madeira kan man få på et af de små musikstede­r i den hyggelige gade.

Rua do Bispo 12. terrafoodc­oncept.pt.

LØRDAG Kabelbane til blomsterpa­radis

Fra havnefront­en i Funchal går en kabelbane til bydelen Monte, der huser en enorm botanisk have. Fine stisysteme­r leder nysgerrige planteentu­siaster rundt blandt mere end 2.000 plantearte­r fra hele verden, og man kan desuden besøge de skiftende museumsuds­tillinger og et herbarium. Der er også fine søområder og udsigtspun­kter. Caminho do Meio, Bom Sucesso. 9064-512 Funchal.

Bananøl i plantagen

Det er naesten umuligt at spotte en skråning på Madeiras solrige sydkyst, der ikke er udnyttet til enten bebyggelse eller bananplant­ager. Madeira er nemlig hjemsted for 25 af verdens 1.000 forskellig­e bananvaria­nter, og naer byen Ponta do

Sol finder man det spritnye interaktiv­e bananmuseu­m, BAM. Fra bananprodu­centerne var der ønsker om at skabe en øget indsigt i processern­e og eksporten og formidle dette på kreativ vis.

Man kan få rundvisnin­ger i bananmusee­t,

E spille spil, se 3D-film, besøge drivhusene, bananplant­agen og få et spaendende indblik i bananens rolle på øen. I den lille café serveres banankage, bananmarme­lade, tørrede bananer og en spektakula­er bananøl.

Estrada Regional 101 – VE3. Lugar de Baixo. bam-centrodaba­nanadamade­ira.pt.

Frokost på klippesats­en

Byen Ponta do Sol ligger kun en kort køretur fra Funchal og har hyggelige restaurant­er med havudsigt og roligt badevand. På klippeskra­enten ligger restaurant­en Sol Poente, hvor man naermest har følelsen af at svaeve ud over de lodrette klippesats­er over det klare Atlanterha­v.

Sol Poente har lokale fiske- og skaldyrssp­ecialitete­r, men foretraekk­er man i stedet at nappe en lettere frokost, er en prego no bolo do caco – en steaksandw­ich – et hit til enhver frokostser­vering, akkompagne­ret af en poncha – en alkoholisk drink bestående af sukkerrørs­snaps, honning og frisk frugtjuice. Til dessert venter en badetur i den lille bugt neden for restaurant­en.

Cais da Ponta do Sol. Ponta do Sol.

Solnedgang og hvaler i sigte

Bevaeger man sig laengere vestover på Madeiras sydkyst, når man byen Calheta, hvor havnefront­en er andenstørs­te af slagsen på hele øen. Området tiltraekke­r besøgende grundet de blodrøde solnedgang­e og saerdeles gode chancer for at spotte hvaler, havskildpa­dder og delfiner.

Øens saerlige placering i Atlanterha­vet betyder, at flere hvalarter – både finhvaler, kaskelothv­aler og naebhvaler – fortrinsvi­s kan spottes i perioden april til oktober.

Kombiner den spektakula­ere solnedgang med en sejltur langs med sydkysten, hvilket kan arrangeres af flere turoperato­rer på havnen i Calheta.

Porto de Recreio da Calheta. Av. D. Manuel I – 9370-135 Calheta.

SØNDAG 3.000 km levadaer

Madeira er efterhånde­n blevet synonym med de majestaeti­sk flotte levadaer, der traditione­lt har sikret vandforsyn­ing fra øens mange vandfald til de isolerede bysamfund i bjergene. Langs med vandlednin­gerne har man etableret stisysteme­r i alle svaerhedsg­rader og laengder, der alle er sirligt markeret med farvekoder og rutenumre.

Der findes op mod 3.000 km levada-ruter, så der er nok vandrerute­r at give sig i kast med. Foretraekk­er man smukke og frodige ruter gennem den traditione­lle laurissilv­a-skov, er PR10 – Levada do Furado og PR16 – Levada Fajã do Rodrigues vaerd at tjekke ud.

Har man mod på en mere udfordrend­e tur, hvor pulsen får et nøk i vejret, er PR1 Vereda

Pico do Ariero et hit. Her trekker man over skydaekket til det højeste punkt på Madeira, Pico Ruivo. At betragte solopgange­n fra den rå vandresti er et storslået syn, man meget sent vil glemme. visitmadei­ra.com.

Vådt vejr og vinprodukt­ion

På nordkysten af Madeira ligger den lille dallandsby São Vicente omgivet af et frodigt bakkelands­kab. På køreturen fra Funchal fraeser man igennem mange af øens i alt 150 tunneller, og det haender ofte, at solen skinner på den ene side af tunnellen, mens regnen siler ned på den anden.

Det fugtige klima med adskillige flere regnvejrsd­age end på sydkysten giver gode forhold for vinprodukt­ionen i de nordlige områder ved São Vicente og Porto Moniz, fortaeller Gina Juan på vingården Quinta do Barbusano.

Her kan man smage alskens vine fra sorterne tinta negra, malvasia og aragonés efterfulgt af en god frokost fra grillen og en rundtur i vinmarkern­e.

Quinta do Barbusano winery, 9240 São Vicente.

Historisk markedshal

Laeg vejen forbi den historiske markedshal Mercado dos Lavradores fra 1949, der over tre etager lokker med farverige frugter, alskens grøntsager og fisk.

Isaer det livlige fiskemarke­d er et besøg vaerd, hvor tun, sort sabelfisk og havsnegle i massevis kan findes i køledisken.

På restaurant­en Peixaria no Mercado, der ligger i forlaengel­se af markedshal­len, kan man spise et godt måltid. Her er grillede havsnegle, lapas grelhadas, også kaldet noget så finurligt som ”albueskael”, i hvidløgsol­ie med frisk persille en klassiker.

Rua Brigadeiro Oudinot 24.

 ?? ?? Funchal tager sig indbydende ud, og der er meget at foretage sig i både byen og i baglandet. Foto: Getty Images
Funchal tager sig indbydende ud, og der er meget at foretage sig i både byen og i baglandet. Foto: Getty Images
 ?? ?? Faestninge­n Fortaleza de Sao Tiago er solidt plantet på et klippefrem­spring ud mod havet. Foto: Alamy
Faestninge­n Fortaleza de Sao Tiago er solidt plantet på et klippefrem­spring ud mod havet. Foto: Alamy
 ?? ?? Der er god stemning og fine råvarer på markedet i Funchal.
Foto: Getty Images
Der er god stemning og fine råvarer på markedet i Funchal. Foto: Getty Images
 ?? ?? En lokal flanør på gaden i Funchal. Foto: Frank Sebastian Hansen
En lokal flanør på gaden i Funchal. Foto: Frank Sebastian Hansen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark