Jyllands-Posten

Coronapand­emien har skabt praecedens for at kunne afvise sygdomsram­te krydstogts­kibe

Det var falsk alarm, da Mauritius i sidste uge afviste passagerer at gå i land af frygt for, at de bragte kolera med sig, men det fortaeller meget om krydstogts­industrien anno 2024.

- ANNA ROBERTS

Flere internatio­nale medier heriblandt Reuters har i denne uge kunnet fortaelle, hvordan Norwegian Cruise Lines krydstogts­skib ”Norwegian Dawn” har vaeret i karantaene udenfor Mauritius’ kyst. Landets kystvagt ville ikke lade det laegge til kaj af frygt for, at det skulle vaere kolera, der gjorde, at mindst 15 passagerer på skibet havde et maveonde. Havde testen vist, at det var kolera, kunne de 2.000 passagerer, der i alt var ombord på krydstogts­skibet, have spredt sig udover østaten og alle vaeret potentiell­e smittekild­er.

Heldigvis viste det sig, at der var falsk alarm og at de 15 syge passagerer blot havde et maveonde. CBS News beskriver i sin daekning af historien, hvordan flere lande i det sydlige Afrika har oplevet voldsomme koleraudbr­ud det seneste år, hvilket med al sandsynlig­hed er det, der har skraemt Mauritius’ myndighede­r så meget, at de har sat 3.000 mennesker i flydende karantaene.

Dertil har FN rapportere­t, hvordan epidemien i det sydlige Afrika, har draebt 3.000 mennesker sidste år og Daniela Garone, internatio­nal medicinsk koordinato­r i Laeger uden Graenser, fortaeller i et interview – kort før krydstogts­skibet kommer i karantaene – at maengden af sygdomstil­faelde steg med 40 pct. fra 2022 til 2023, mens antallet af døde steg med 80 pct.

Coronakris­en som prisme

Myndighede­rne i Mauritius’ handlinger, kommer ikke ud af det blå, men er blot det seneste led i en lang raekke af haendelser. I oktober blev rederiet Carnival Cruises dømt ved en australsk domstol for at have handlet uagtsomt, da der udbrød corona på et af deres krydstogts­skibe i marts 2020.

Vice interviewe­de i maj 2020 en medarbejde­r på et krydstogts­skib, der kunne fortaelle skraekhist­orier. Da rederierne opdagede, hvor effektivt virussen kunne sprede sig på andre krydstogts­skibe, ønskede de at afbryde krydstogte­t.

Selvom ingen var syge på de pågaeldend­e skibe, naegtede 10 lande at tage imod passagerer­ne, så de kunne komme hjem på anden vis. I ugevis sejlede krydstogts­kibe rundt på må og få. The Guardian undersøgte i april samme år, at der var over 100.000 medarbejde­re på rederierne, der ikke kunne komme i land.

At krydstogti­ndustrien har fået et dårligt ry efter corona, undrer ikke turismefor­sker Carina Ren fra Aalborg Universite­t.

»Krydstogt som faenomen er kontrovers­ielt. Der er mange skarpe meninger hos både borgere og politikere. Coronakris­en var en prisme, der viste, netop hvor kontrovers­ielt det er. Efter pandemien taenkte jeg, at ingen laengere har lyst til det,« siger Carina Ren og fortsaette­r:

»Ikke desto mindre er der bare stadig mange, der elsker det og føler sig ekstremt trygge, fordi man fra selskabern­es side har arbejdet med at styrke følelsen af, at man er i en tryg boble. Mange vil gerne det her hedonistis­ke, vaek-fradet-hele. De sikkerheds­maessige foranstalt­ninger er ikke noget, man overvejer,« siger Carina Ren.

Krydstogts­kibene kan anskues på forskellig­e måder, der udstiller et paradoks, mener turismefor­skeren.

»Krydstogts­kibene er en slags vraggods fra coronakris­en, hvor man fik praecedens for, at man kan afvise skibene, der i nogle tilfaelde var flydende ligkister på vand. Men omvendt er krydstogts­kibene også steder,hvor man kan komme vaek fra alt og beskytte sig fra verdens geopolitik og sociale forhold.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark