Jyllands-Posten

Nu kan du deltage i Europas mest folkelige fotokonkur­rence

Dansk Arkitektur Center inviterer for niende år i traek til at deltage i fotokonkur­rencen ”Fang din by”. Dette års konkurrenc­e er netop åbnet for bidrag og fokuserer på en ny, mere baeredygti­g skønhed i hele Europa.

- TOM NØRGAARD

Fang din by” er en årligt tilbageven­dende fotokonkur­rence, hvor fotoentusi­aster kan fortolke deres by, som den ser ud lige nu inden for et givent tema. I år zoomer konkurrenc­en ind på hvad de kalder en ny ogmere baeredygti­g skønhed på tvaers af Europa.

De bedste fotografie­r bliver udstillet for offentligh­eden på Bryghuspla­dsen ved Dansk Arkitektur Center til sommer, på biblioteke­r i Kalundborg, Herlev og Høje-Taastrup i Danmark samt hos internatio­nale kulturinst­itutioner som

Arcam i Holland og CAMERA i Italien.

For første gang i år er konkurrenc­en nemlig åben for alle borgere i Europa, og isaer for samarbejds­byerne Riga, Amsterdam, Milano, Torino og Ljubljana, som en del af EU-projektet ”Desire – an Irresistib­le Circular Society”.

Handler om skønhed

Hvert år vaelges et nyt tema, som deltagerne kan fange gennem deres linse. Og i 2024 er temaet

”En ny skønhed”, for hvis vi vil aendre verden, bør vi begynde at se den med nye øjne, argumenter­er juryen.

Kan vi f.eks. finde ny skønhed i de gamle sovjetiske bygninger i Riga? Er der tegn på vild natur i Ljubljana? Er der nye tilgange til håndtering af vand i Amsterdam? Eller raeve, der bor i Torino eller Milano?

Velplejede graesplaen­er med ”Graesset må ikke betraedes’-skilte – er den ’natur”, vi typisk finder i vores byer.

Men kan vi også opdage skønhed i ukrudt og mindre planlagt grønt? Et trae, der spirer, hvor det ikke var meningen, eller vilde blomster, der blomstrer i en vejkant.

Vi køber nyt og smider ud mere end nogensinde, hvad enten det er noget til vores hjem, eller i byggebranc­hen, hvor bygninger rives ned og erstattes med nye.

Men hvis vi vil have flere bier i vores baghaver og mindre byggeaffal­d på kantstenen, er det så ikke på tide at se verden omkring os med nye øjne?

Opfordring­en er hermed givet videre.

Et europaeisk anliggende

Fotokonkur­rencen er støttet økonomisk af Realdania og udviklet i samarbejde med Copenhagen Photo Festival og New European Bauhauspro­jektet ”Desire – an Irresistib­le Circular Society”, som er finansiere­t af EU.

Til at udvaelge bedste fotografie­r, som bliver udstillet fysisk og digitalt forskellig­e steder i Europa i sommeren 2024 er udpeget en jury beståendea­f Jule Quottrup Silberman, direktør for CHART, Maja Dyrehauge Gregersen, direktør Copenhagen Photofesti­val samt Kika Krista Kjaerside, programche­f i DAC.

Sidste års vinder af Fang din by 2023, Natascha Lhea Narvaez Nielsen deltager også i dette års jury. Derudover er der repraesent­anter fra DACs internatio­nale samarbejds­partnere.

Det gaelder Femke Gerritsma, som er kommunikat­ionschef hos Arcam i Amsterdam), Hana Ceferin, kurator MAO fra Ljubjlana), Arnita Verza, der er landskabsa­rkitekt i Riga kommune i Letland, Federica Tognon, kurator hos Fabbrica del Vapore i Milano) samtMonica Poggi, der er fotohistor­iker ved det populaere fotoudstil­lingssted CAMERA i Torino.

 ?? ?? Fang din by handler om at formidle en atmosfaere. Her er det Nørrebroga­de i København. Foto: Julie Vinding Thomsen
Fang din by handler om at formidle en atmosfaere. Her er det Nørrebroga­de i København. Foto: Julie Vinding Thomsen
 ?? ?? Morten de Fine Olivarius har foreviget et hus, der nok ikke står for evigt. Foto: Morten de Fine Olivarius
Morten de Fine Olivarius har foreviget et hus, der nok ikke står for evigt. Foto: Morten de Fine Olivarius
 ?? ?? Den italienske fotohistor­iker Monica Poggi er en del af juryen. Foto: PR
Den italienske fotohistor­iker Monica Poggi er en del af juryen. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark