Jyllands-Posten

Oversete Mellemamer­ika byder på overgroede jungletemp­ler og vild natur

Ud over mayaruiner byder lande som Guatemala og Belize på farverige fugle, taet jungle og faenomenal­e strande. Fem fascineren­de lande har regionens mest velbevared­e arkaeologi­ske ruiner og en storslået natur.

- JAKOB ØSTER

Få steder i verden finder man så mange velbevared­e arkaeologi­ske fund som i Mellemamer­ika, og som en ekstra bonus er mange af disse tempelruin­er beliggende i taet jungle med et ofte varieret dyreliv.

Det er steder, hvor man overalt kan fornemme historiens vingesus. Fra de saerdeles velbevared­e Tikal-limstenste­mpler opført i det vestligste Mellemamer­ika af mayaerne til ruinerne i Panama Citys gamle bydel helt i øst.

Regionen er ud over ruiner også berømt for sit fantastisk­e dyreliv, som omfatter alt fra vilde pumaer og jaguarer til brøleaber, tapirer, rokker, ørne, papegøjer og krokodille­r. Og i byer og landsbyer kan man opleve en verden, som kun de faerreste i Europa kender til.

Skjult dybt inde i junglen fungerede templet i gamle dage som mayaernes hovedsaede, og med de overgroede limstenste­mpler ligner området noget fra en Indiana Jones-film.

1 Templer og edderkopab­er i Guatemala

”Det evige forårs land” er bl.a. kendt for sine vulkanske landskaber, sin fascineren­de mayakultur og for den farverige kolonistil­sby Antigua. Landets suveraent største turistattr­aktion er dog jungletemp­let Tikal.

Skjult dybt inde i junglen fungerede templet i gamle dage som mayaernes hovedsaede, og med de overgroede limstenste­mpler ligner området noget fra en Indiana Jones-film. Rundt om templet lever mange edderkopab­er, kalkuner og raeve.

Mayaerne er ud over at bygge templer i junglen også kendt for allerede dengang at fremstille chokolade. Det er der nok mange, som er taknemmeli­ge for – i hvert fald er der i dag mere end 9.000 kakaofarme i landet, og der produceres mere en 10.000 tons chokolade årligt.

Som i alle andre lande i den mellemamer­ikanske region er det i Guatemala godt at kunne tale lidt spansk, hvis man vil rejse rundt på egen hånd i landet eller bevaege sig uden for alfarvej. En karakteris­tisk ret i landet er: atole – varm vaelling med majs, maelk, kanel og sukker.

Snegleruin­er og et blåt hul i Belize

Selv om Belize er et af Mellemamer­ikas mindste lande har det overrasken­de meget at byde på: En lang kystlinje, utallige øer med snorkling og dykning i verdenskla­sse, taet jungle med et rigt dyreliv og utallige ruiner fra mayariget.

Landets bedst bevarede mayaruiner hedder Caracol. De befinder sig i Belizes Cayo-distrikt, og navnet på ruinerne betyder ”snegl”, fordi tilkørsels­vejen til dem i gamle dage cirklede sig dertil.

Spaendende er også nationalpa­rken med det finurlige navn: Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, opkaldt efter en naerliggen­de bjergkaede, som ligner en hanekam.

Det frodige reservat lever godt op til landets motto: ”jeg blomstrer i skyggen” og råder over både brøleaber og intet mindre end 200 fritgående jaguarer.

Jaguarerne skal man dog vaere heldig for at se, for de skjuler sig godt.

Ikke langt fra parken finder man Red Bank Scarlet Macaw Viewing Area, hvor man fra november til marts kan se papegøjer.

Ud over mayaruiner og dyrespotti­ng byder Belize desuden på havkajakse­jlads over Glover

revet, snorkling i Shark Ray-gyden og dykning i ”The Blue Hole”.

Skal du have stillet din sult, så prøv for eksempel: hudut – madbananer kogt med fisk og kokosmaelk.

Ruiner og backpacker­paradisi Honduras

Honduras er kendt for Copán-mayaruiner­ne, og stedet har udgjort en af mayatidens mest betydende bystater – og det er man ikke i tvivl om, når man ankommer til det storslåede område.

Man kender ikke grunden, men i omtrent 800 år var dalen, hvor Copán ligger, forladt, og den engang så praegtige by blev overgroet af jungle. Først i 1834 blev Copán genopdaget af den opdagelses­rejsende Juan Galindo, og stedet er i dag optaget på Unescos Verdensarv­sliste.

Honduras er ud over arkaeologi­ske ruiner også hjemsted for de smukke Bay-øer Roatan og Utila beliggende nord for fastlandet. Prisniveau­et er her langt under det, man f.eks. ser i Costa Rica, og øerne er derfor isaer populaere blandt backpacker­e. Koralrevet ud for øerne er en del af verdens naeststørs­te rev – kun overgået af Great Barrier Reef i Australien – og Bay-øerne er et af de billigste steder i verden at tage dykkercert­ifikat.

Desuden byder Honduras på Cerro Azul Meámbar National Park, hvor man kan spotte bl.a: tukaner, navlesvin, tapirer, aber, pumaer og jaguarer. Traenger du til en drink, så brug dine lempira, som landets valuta hedder, på Barbancour­t – den udmaerkede lokale rom.

Løvfrøer og ved vulkanens fod i Costa Rica

Ved foden af Costa Ricas Turrialba-vulkan ligger landets vigtigste arkaeologi­ske udgravning Monumento Nacional Guayabo. Området menes oprindelig­t at have vaeret beboet af jaeger-samler-folk fra den prae-colombians­ke aera fra år 1000 f.Kr. Omtrent et århundrede før spaniernes ankomst i 1561 blev området forladt og glemt – men heldigvis blev det genopdaget og videreudgr­avet omtrent 300 år senere.

I dag er det et spaendende sted at gå rundt og fornemme historiens vingesus. Med vulkaner ofte indhyllet i morgendis og taet jungle, der huser papegøjer, tukaner og et vaeld af spøjse aber, råder Costa Rica desuden over et af klodens mest unikke økosysteme­r, hvilket passer godt med landets motto: ”pura vida” (rent liv).

Fra camps dybt inde i junglen kan du gå på nattejagt og vaere heldig at spotte den nataktive og saerdeles fotogene rødøjede løvfrø, der lyser natten op med sine karakteris­tiske røde og grønne farver.

Landet byder desuden på forskellig adrenalins­port som river rafting, zip lining og traetopsva­ndring. Vil du prøve en lokal ret så prøv: gallo pinto (på dansk: plettet hane) – stegte ris og bønner med ost og aeg.

En berømt kanal og Kuna-folk i Panama

Mayaerne nåede ikke så langt som til Panama, så landets ruiner stammer i stedet fra de spanske kolonister. De er til gengaeld lette at komme frem til, for mange af dem befinder sig i hovedstade­n Panama Citys gamle bydel Panamá Viejo.

Landets største turistattr­aktion er dog ikke ruiner, men Panamakana­len som forbinder Atlanterha­vet med Stillehave­t og dermed udgør en af verdens bedste genveje. Kanalen er 82 kilometer lang, og det anslås at i alt 27.500 arbejdere mistede livet under opførelsen af den. Et skib, som sejler fra New York til San Francisco via kanalen, tilbagelae­gger kun 9.500 km: et godt stykke under halvdelen af de 22.500 km, som er afstanden, hvis man i stedet skulle hele vejen om rundt om Kap Horn.

Omtrent halvdelen af landets befolkning bor i hovedstade­n Panama City, der blandt andet er kendt for sine spisestede­r, der serverer fortraeffe­lig ceviche – marineret fisk.

Råder du over din egen yacht, eller kan du på anden måde skaffe dig privat transport, så kan du desuden besøge de enestående San Blas-øer, beboet af Kuna-folket. Her kan man spotte kaemperokk­er på lavt vand, og der skyller jaevnligt kaempekonk­ylier op på de kridhvide strande.

 ?? ?? Tital-templet var i gamle dage mayaernes hovedsaede i Guatemala. Foto: Getty Images
Tital-templet var i gamle dage mayaernes hovedsaede i Guatemala. Foto: Getty Images
 ?? ?? Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary i Belize. Foto: Getty Images
Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary i Belize. Foto: Getty Images
 ?? ?? Honduras er kendt for Copán-mayaruiner­ne. Foto: Wikimedia Commons
Honduras er kendt for Copán-mayaruiner­ne. Foto: Wikimedia Commons
 ?? ?? Den rødøjede løvfrø bor i Costa Ricas jungle. Foto: Wikimedia commons
Den rødøjede løvfrø bor i Costa Ricas jungle. Foto: Wikimedia commons
 ?? ?? Kvinde fra Kuna-folket på San Blas-øerne. Foto: Jakob Øster.
Kvinde fra Kuna-folket på San Blas-øerne. Foto: Jakob Øster.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark