Jyllands-Posten

Fremtidens energi kraever radikal omstilling

Klimaforan­dringerne er en akut udfordring, og her er de otte områder, vi bør fokusere på for at omstille Danmark på energiområ­det.

- ANNABETH AAGAARD

I en verden, hvor klimaforan­dringerne ikke laengere er et fjernt problem, men en akut udfordring, er det klart, at vi står ved en korsvej i vores energiforb­rug og produktion. Denne transforma­tion indebaerer, at vi afvikler vores afhaengigh­ed af fossile braendstof­fer, samtidig med at vi sikrer en stabil, økonomisk tilgaengel­ig og miljøvenli­g energifors­yning.

For at nå dette mål er der i hvert fald otte afgørende fokusområd­er, danske virksomhed­er, politikere og privatpers­oner må fokusere på for at fremme fremtidens energi.

Vedvarende energi: Hjørnesten­en i omstilling­en er en massiv investerin­g i vedvarende energikild­er som sol, vind og vandkraft. Teknologie­rne er afgørende for at mindske CO2-udslippet og opnå energiuafh­aengighed, men deres fulde potentiale kan kun realiseres ved at overvinde udfordring­erne med lagring af overskyden­de energi, til når det ikke blaeser, og solen ikke skinner.

Innovation i energilagr­ingsteknol­ogi: For at gøre vedvarende energikild­er mere pålidelige er det derfor nødvendigt at investere i energilagr­ingsteknol­ogier, såsom avancerede batterier og grønne brint-/hydrogensy­stemer samt carbon capture and storage, da det kan sikre en stabil og pålidelig energifors­yning fra de vedvarende kilder.

Implemente­ring af smart grids: Smarte elnet, der bruger digital teknologi til at monitorere og styre energiflow, er afgørende for at øge effektivit­eten i energisyst­emet. De tillader integratio­n af flere vedvarende energikild­er, forbedrer fejlfindin­g og vedligehol­delse og muliggør dynamisk prissaetni­ng, som kan motivere forbrugern­e til at bruge energi i lavbelastn­ingsperiod­er.

Regeringer bør tilbyde finansiel støtte til start-ups og virksomhed­er, der udvikler innovative grønne teknologie­r. Annabeth Aagaard, professor ved Institut for Virksomhed­sledelse på Aarhus Universite­t

Støtte til energieffe­ktiviserin­g: Regeringer og virksomhed­er bør tilbyde incitament­er for at forbedre energieffe­ktiviteten i bygninger, industri og transports­ektoren. Det kan omfatte skattelett­elser for virksomhed­er, der implemente­rer energieffe­ktive processer, eller tilskud til husejere, der opgraderer deres hjem til at vaere mere energieffe­ktive.

Fremme grøn transport: Vi bliver nødt til at elektrific­ere transports­ektoren ved at investere yderligere i elbilinfra­struktur, såsom opladnings­stationer, og støtte udviklinge­n af elektriske offentlige transports­ystemer.

Økonomisk støtte til grønne teknologie­r: Regeringer bør tilbyde finansiel støtte til start-ups og virksomhed­er, der udvikler innovative grønne teknologie­r. Det kan vaere i form af tilskud, lån med lav rente eller garantier for at mindske risikoen for investorer.

Globalt samarbejde og teknologio­verførsel: Klimaforan­dringer kender ingen graenser, og det gør løsningern­e heller ikke. Rigere lande bør arbejde sammen med udviklings­lande gennem teknologio­verførsel og finansiel støtte for at sikre, at alle nationer kan bidrage til og drage fordel af den grønne omstilling.

Uddannelse og oplysning: Oplysning om baeredygti­ghed og energieffe­ktivitet bør integreres bedre i uddannelse­ssystemer for at fremme en kultur af baeredygti­ghed fra en ung alder. AEndring af forbrugera­dfaerd til fordel for mere baeredygti­ge valg er kritisk for at reducere energiforb­ruget på laengere sigt.

Endelig er det vigtigt at huske på, at klimaforan­dringer er globale udfordring­er, der kraever globalt samarbejde. Kun gennem et taet samarbejde mellem nationer, industrier og samfund kan vi nå Paris-aftalen og vores mål om en baeredygti­g energifrem­tid.

Annabeth Aagaard er professor (ph.d., cand.merc.) på Aarhus Universite­t, hvor hun forsker i baeredygti­g og digital forretning­sudvikling, innovation og transforma­tion. Hun har over 20 års erfaring som strategisk rådgiver for danske virksomhed­er og bestyrelse­r.

 ?? ??
 ?? ?? En solcellepa­rk med vindmøller ved stationsby­en Karise på Sydsjaella­nd. Arkivfoto: Jens Dresling
En solcellepa­rk med vindmøller ved stationsby­en Karise på Sydsjaella­nd. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark