Jyllands-Posten

Forsynings­selskab satser stort på toiletvand som varmekilde

De københavns­ke hjem skal i fremtiden opvarmes på mere klimavenli­g manér, så nu får spildevand og havvand en helt ny betydning.

- HELENA LANGE-DANIELSEN

Man skal ikke laengere tilbage end 2020, før Hovedstads­områdets Forsynings­selskab, Hofor, braendte store maengder kul af på Amagervaer­ket for at forsyne de københavns­ke hjem med fjernvarme. Sidenhen er kullet blevet udskiftet med mere baeredygti­g biomasse, men nu har selskabet valgt at kigge i en endnu mere CO2-neutral retning.

Hofor har med en investerin­g på 3 mia. kr. nemlig satset på 10 nye kollektive elvarmepum­per, som skal spredes over København frem til 2033. Det betyder, at fremover vil de københavns­ke hjem i højere grad blive opvarmet ved hjaelp af havvand og spildevand. Ganske vist har hverken havvand eller spildevand som udgangspun­kt høj nok temperatur til at blive sendt direkte ud til forbrugern­e som opvarmning.

Men Hofor vil udnytte, at spildevand eksempelvi­s allerede er omkring stuetemper­atur efter at have vaeret brugt til alt fra opvask til toiletbesø­g i hjemmet. Den overskudsv­arme vil Hofor nu udnytte med de nye eldrevne varmepumpe­r, som kan udvinde varmen derfra og sende det ud i fjernvarme­nettet. Og så kommer de eldrevne varmepumpe­r ovenikøbet til at producere varmen ved hjaelp af grøn strøm fra vindmøller.

»Vi vil gerne elektrific­ere fjernvarme­n og bruge noget af den grønne strøm, der bliver produceret. Og så er det en billig måde at producere varme på, som også betyder, at vi på sigt kan fortraenge fossile braendsler og baeredygti­g biomasse,« fortaeller direktør for Energi i Hofor, Gorm Elikofer, om den nye milliardsa­tsning.

Han oplyser, at der dog ingen endelig dato er for, hvornår de nye varmepumpe­r erstatter biomasse og fossile braendsler helt. Det vil nemlig ske langsomt, i takt med at flere af de nye varmepumpe­r bliver sat i funktion.

Ikke uden udfordring­er

Ifølge Peter Sorknaes, lektor i energiplan­laegning ved Institut for Baeredygti­ghed og Planlaegni­ng på Aalborg Universite­t, kommer Hofors nye satsning kort sagt til at betyde, at man går vaek fra at have meget store enheder som varmeprodu­ktionsanla­eg – som man i dag kender det fra eksempelvi­s Amagervaer­ket. I stedet spredes flere anlaeg over byen og distribuer­er dermed varmen via mindre enheder.

»Det er meget lig den udvikling, vi har set inden for elsektoren,« siger han og understreg­er, at det giver god mening at bruge el til opvarmning:

»Fordelen er, at man får rigtig meget varme ud i forhold til maengden af el, man putter ind, fordi man hiver energien ud fra omgivelser­ne,« siger han.

Men af den grund er det vigtigt først at identifice­re, hvor i omgivelser­ne energien kan traekkes ud, og hvor meget der er mulighed for at bruge, understreg­er han.

»Den store udfordring er at finde varmekilde­r nok at hive energien ud fra, for man har brug for meget store energimaen­gder. Det kan vaere med til at begraense, hvor varmepumpe­rne kan placeres, og hvor meget varmepumpe­rne i sidste ende kan bruges,« lyder det fra eksperten.

Ved at gå vaek fra afbraendin­g af biomasse og over til de nye eldrevne varmepumpe­r, er det pludselig lavere temperatur­er, der sendes til forbrugern­e. Og det kan give en anden udfordring, understreg­er lektoren.

»Hvis man skal udnytte de her varmepumpe­r meget effektivt, har man brug for, at den temperatur, der sendes ud, er meget lav. Udfordring­en i det københavns­ke system er, at det er et ret stort system, som har flere bygninger, der ikke er klar til opvarmning med lave temperatur­er. Det kan derfor stille krav til renovering flere steder,« siger Peter Sorknaes, som også fortaeller, at det er afgørende, at Hofor derudover sikrer, at elnettet i København er gearet til opgaven.

Satser størst på spildevand

Direktør Gorm Elikofer er også godt klar over, at der er udfordring­er forbundet med satsningen. Han er dog altovervej­ende fortrøstni­ngsfuld, for ifølge ham tyder meget på, at teknologie­n nu er blevet moden nok.

»Vi er nu på et udviklings­stadie, hvor vi er trygge ved, at det virker rent teknisk. En udfordring er, at vi er afhaengige af nogle fysiske steder, hvor pumperne kan placeres. Men der kan vi

i et vist omfang bruge vores egne lokationer,« lyder det fra direktøren.

Han tilføjer, at der dog er en anden udfordring, som selskabet ikke kan løse alene:

»Vi har brug for meget strøm for at kunne omdanne det til varme, og det kraever, at aktører i elsektoren bidrager med en udbygning af elnettet.«

Til gengaeld ser det ikke ud til, at det bliver et problem for Hofor at finde varmekilde­r. De seneste par år har der stået en demonstrat­ionspumpe i Sydhavn, som efter nogle opstartspr­oblemer har givet positive resultater den seneste tid. Demonstrat­ionspumpen har givet erfaring med at bruge overskudsv­armen fra både havvand og spildevand fra de københavns­ke hjem, og selskabet har nu valgt at satse størst på spildevand, afslører direktøren.

»Tang og alger har givet pumpen problemer med indtaget af havvand. Det kan godt løses, men vi satser mest på spildevand. Det har den store fordel, at vandet allerede er blevet varmet op til omkring stuetemper­atur i boligerne, så der er en masse god overskudsv­arme i spildevand,« siger han.

Milliardin­vesteringe­n og de nye planer for opvarmning via varmepumpe­r kommer imidlertid ikke til at betyde, at københavne­rne skal have flere penge op af lommen, understreg­er direktøren.

»Alle prognoser indikerer, at den nye løsning er en billigere måde at producere varme på.«

Inden for kort tid vil Hofor raekke ud til boligejere i København for at sørge for, at deres boliger kan opvarmes ved den lavere temperatur, som de nye varmepumpe­r kommer til at sende ud. For nogle af dem vil det dog kraeve en ekstra indsats, som Peter Sorknaes også forudser.

»Der vil vaere nogle boliger, der skal renoveres. Det største behov vil typisk vaere i ejendomme, hvor varmeanlae­gget er meget gammelt,« svarer Gorm Elikofer.

Vi satser mest på spildevand. Det har den store fordel, at vandet allerede er blevet varmet op til omkring stuetemper­atur i boligerne. Gorm Elikofer, direktør for energi i Hofor

 ?? ?? Hofors varmepumpe i Sydhavnen i København: Foto: Hofor/PR
Hofors varmepumpe i Sydhavnen i København: Foto: Hofor/PR
 ?? ?? Gorm Elikofer er direktør for energi i forsynings­selskabet Hofor. Foto: Morten Holtum/PR
Gorm Elikofer er direktør for energi i forsynings­selskabet Hofor. Foto: Morten Holtum/PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark