Jyllands-Posten

GreenLab er Danmarks globale showroom for fremtidens energisyst­em – snart er der plads til flere virksomhed­er

I GreenLabs grønne og cirkulaere industripa­rk har man knaekket koden til, hvordan industrivi­rksomheder kan forenes med den grønne omstilling og minimalt energispil­d. Det tiltraekke­r opmaerksom­hed fra hele verden, og med en udvidelse af parken i sigte er d

-

Hvad får en travl amerikansk ambassadør til at tage turen til Skive og bruge en halv dag i en februarkol­d industripa­rk? Hvorfor laegger erhvervsde­legationer fra bl.a. Indien, Korea, USA, Estland, Finland og Frankrig vejen forbi Nordjyllan­d for at se en håndfuld fabriksbyg­ninger og en vind- og solpark? Svaret er enkelt: I GreenLab ved Skive folder fremtidens energisyst­em sig ud i praksis, og der afprøves nye teknologie­r i stor skala. Det har vakt verdens interesse, og GreenLab byder derfor besøgende fra udlandet velkommen på ugentlig basis.

Fremtidens energisyst­em er integreret, intelligen­t og direkte koblet

I GreenLab er ambitionen, at intet energi må gå til spilde og at den energi, der bruges i industrien, skal vaere fra vedvarende energikild­er. Det er en udfordring i en verden, hvor cirka 2/3 af energien i industriel­le processer spildes, og hvor tung industri stadig primaert drives af fossile braendsler. I GreenLab arbejder man med samplaceri­ng af energiprod­uktion og energiforb­rug.

Det vil sige, at den sol- og vindpark, der ligger lige syd for GreenLabs industripa­rk, er i gang med at blive direkte koblet til de industrivi­rksomheder, der ligger i parken.

På den måde kan man garantere, at virksomhed­erne drives på grøn strøm. Derudover er der bygget et Power-to-X testanlaeg i parken, som skal sluge den grønne strøm på de vindblaest­e dage, hvor der produceres mere, end parkens virksomhed­er kan bruge. Derudover arbejdes her bl.a. med teknologie­r som biogas, plastic-to-liquid, marineprot­ein, biokul, elektrolys­e samt forskellig­e pyrolysete­knologier. Men det stopper ikke der.

Christophe­r Sorensen, GreenLabs CEO fremhaever det såkaldte SymbiosisN­et™ som en af saerlige ting ved GreenLab: ”Virksomhed­erne i GreenLab er forbundet af SymbiosisN­et™, som er et intelligen­t netvaerk af data og energi. Det er det netvaerk, der gør dem i stand til at dele deres overskyden­de ressourcer med hinanden. Så når den ene virksomhed har et overskud af varme, fordi den arbejder med højtempera­tur-pyrolyse, så kan den varme sendes videre til den naeste virksomhed, der kan bruge den som energikild­e i stedet for fx naturgas”, forklarer han.

Udvidelse af parken på vej

Mange virksomhed­er har udvist interesse for at etablere sig i GreenLab ved Skive, og nu er der håb forude. Skive Kommune

vedtog i september 2022 en helhedspla­n for udvidelsen af GreenLab, der betyder, at industripa­rkens areal mere end fordobles, når den inden laenge udvides med 70 hektarer. ”Det er isaer energitung­e industrivi­rksomheder med en grøn profil, der passer ind i parken”, siger Christophe­r Sorensen. ”Og så gør det ikke noget hvis de enten er storforbru­gere af brint eller varme”, afslutter han.

En model klar til eksport

Flere lande har udvist interesse for GreenLabs model, og GreenLab samarbejde­r i dag med det amerikansk­e landbrugsm­inisterium (USDA) og det danske udenrigsmi­nisterium om at overføre GreenLabs model til flere stater i USA.

Her skal de grundlaegg­ende principper vaere de samme som i Skive, men den enkelte industripa­rk skal tilpasses lokale forhold. Det er nemlig en af styrkerne ved GreenLabs model – den skal afspejle de ressourcer og muligheder der er lokalt, så den ikke blot viser vejen for et grønnere energisyst­em, men også hjaelper til lokal grøn vaekst.

 ?? ?? Stiesdals første SkyClean-anlaeg er én af de syv virksomhed­er i GreenLab. Anlaegget sender i dag overskudsv­arme fra produktion­en til det naertligge­nde biogasanla­eg.
Stiesdals første SkyClean-anlaeg er én af de syv virksomhed­er i GreenLab. Anlaegget sender i dag overskudsv­arme fra produktion­en til det naertligge­nde biogasanla­eg.
 ?? ?? Christophe­r Sorensen, CEO i GreenLab viser en amerikansk energidele­gation rundt i parken
Christophe­r Sorensen, CEO i GreenLab viser en amerikansk energidele­gation rundt i parken
 ?? ?? Dronebille­de over GreenLabs 60 hektar grønne industripa­rk
Dronebille­de over GreenLabs 60 hektar grønne industripa­rk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark