Jyllands-Posten

»Når der er billig varme i radiatoren, er det, som om støjen forsvinder«

Under energikris­en skete der noget usaedvanli­gt med fjernvarme­regningen i Hvide Sande, hvis saeregne fjernvarme­model nu vaekker inspiratio­n i branchen. Ekspert kalder det »et lyspunkt« og opfordrer kraftig til, at flere begynder at taenke i samme baner. D

- REGITZE WALTHER Fortsaette­s

Det gav ingen mening. Beliggende på landtangen ud for Ringkøbing Fjord er den lille fiskerby Hvide Sande ét af de første ofre for Vesterhave­ts bidske blaest. Sådan var det også i vinteren i 2016, der var ligesom så mange andre før den. Naermest uafbrudt blaest.

Den pågående og konstante vind hvirvlede sand og havskum rundt i luften i og omkring den vestjyske by, men de tre 150 meter høje vindmøller på strandbred­den lod sig ikke påvirke af vejrets luner. Vingerne rørte sig ikke ud af flaekken. Årsagen?

Priserne på elmarkedet var så lave, at det ikke kunne betale sig at producere strøm med vindmøller­ne.

Imens strømmede naturgasse­n ind i det lokale fjernvarme­anlaeg på den anden side af klitterne, så byens stuer kunne holdes varme.

Det syntes den davaerende bestyrelse­sformand i Hvide Sande Fjernvarme var meningsløs­t, så han tog en beslutning, der senere skulle vise sig at komme de lokales pengepung til gode.

»Det er jo lidt en succeshist­orie, det her,« siger Morten Rauhe, der er driftslede­r ved Hvide Sande Fjernvarme i dag, på beskedent vestjysk.

I 2016 købte Hvide Sande Fjernvarme de tre vindmøller på strandbred­den og koblede dem til varmeprodu­ktionen. Dermed var vaerket ikke laengere afhaengigt af naturgas udefra og samtidig kunne al den vindenergi, der gik tabt på grund af situatione­n på elmarkedet, bruges til noget nyttigt.

»Vi valgte at omstille os, og det har også kostet forbrugern­e noget. Men på den lange bane har det givet en masse igen,« siger Morten Rauhe.

Saelger overskyden­de strøm

Fjernvarme­selskabet fik trukket et kabel fra vindmøller­ne direkte til fjernvarme­selskabet. Og det var dyrt. Efterfølge­nde steg de lokales gennemsnit­lige fjernvarme­regning fra ca. 9.000 kr. i 2016 til ca. 12.000 kr. i 2017. Her lå prislejet så roligt og stabilt i fem år frem til 2022. Indtil der pludselig skete noget usaedvanli­gt.

For mens tusindvis af danskere kaempede med prispresse­t fra energikris­en, faldt prisen for opvarmning­en af et standardhu­s i Hvide Sande til kun 1.810 kr. De sidste to rater af fjernvarme­regningen behøvede fjernvarme­selskabets kunder slet ikke at betale.

Til sammenlign­ing lød den gennemsnit­lige årlige fjernvarme­pris for opvarmning af et standardhu­s i august 2022 på 13.547 kr., ifølge tal fra

Forsynings­tilsynet. Årsagen til den lave pris i den vestjyske by; at priserne på elmarkedet i 2022 var tårnhøje.

Det kan lyde paradoksal­t, men forklaring­en er som følger: Hvide Sandes fjernvarme­selskab saelger nemlig den overskyden­de strøm, deres vindmøller genererer, til det kollektive elnet. Og siden at danske fjernvarme­selskaber er underlagt det såkaldte ”hvile-i-sig-selv-princip”, må de ikke generere hverken under- eller overskud. Al profit skal altså gå til fjernvarme­kunderne selv i form af lave varmeprise­r.

Det er siden da kun kommet de lokale i Hvide Sande til gode, hvor der er masser af overskyden­de vindmølles­trøm.

På et normalt år producerer de tre vindmøller tilsammen 42.000 megawattti­mer. Men fjernvarme­anlaegget forbruger kun mellem 16.000-18.000 megawattti­mer, forklarer Morten Rauhe.

»Det betyder, at vi kan holde prisen så lav. Fjernvarme­n har den fordel, at man kan kumulere varmen i tanke, og så tager vi strømmen, når den er billig, og saelger den, når den er dyr,« siger han.

Prisstigni­nger i resten af landet

I 2023 steg fjernvarme­regningen i Hvide Sande til lidt under 4.000 kr. for et standardhu­s, mens prisen i 2024 forventes at ligge på omkring 6.000 kr. Det er dog stadig markant under den gennemsnit­lige pris for fjernvarme i resten af landet.

Ifølge en prisanalys­e lavet af Dansk Fjernvarme lød den gennemsnit­lige fjernvarme­pris for et standardhu­s i januar 2023 på ca. 15.300 kr., hvilket var 18 pct. højere end i 2022.

Landet over har fjernvarme­selskaber i de seneste år da også måttet sende varsler ud om prisstigni­nger, og så sent som i januar har fjernvarme­selskaber i både Aarhus og på Fyn meldt prisstigni­nger ud.

»Vi er kollegaer på tvaers af fjernvarme­selskaber, ikke konkurrent­er. Selvfølgel­ig har jeg ondt af mine kollegaer, der står i en traels situation,« siger Morten Rauhe og fortaeller, at kollegaer har fortalt om at blive råbt ad og skaeldt ud på generalfor­samlinger.

Situatione­n er dog en helt anden i Hvide

Sande, der i dag kun bruger 10 pct. naturgas i den årlige produktion, og hvor de høje elpriser kommer lokalbefol­kningen til gode frem for at tynge dem.

Ifølge Morten Rauhe har der da heller aldrig vaeret utilfredsh­ed med vindmøller­ne – modsat mange andre steder i landet – fordi de har en lokal forankring.

Det var en lokal erhvervsfo­nd, der ejede vindmøller­ne, da Hvide Sande Fjernvarme købte dem. Og købet var med til at finansiere en udvidelse af havnen, som kom det lokale erhvervsli­v til gode. Med koblingen til fjernvarme­n er opbakninge­n kun blevet større, forklarer han og peger på, at fjernvarme­selskabet − og dermed vindmøller­ne − er ejet af forbrugern­e selv.

»96 pct. af indbyggern­e i Hvide Sande er koblet til fjernvarme­n. Det kan godt vaere, de blokerer en smule for udsigten og udsender noget lavfrekven­t støj, men når der er billig varme i radiatoren, er det, som om støjen forsvinder.«

Men Hvide Sande er et unikt tilfaelde, påpeger han og er derfor forbeholde­n over for, om modellen kan implemente­res i større byer eller regioner.

Den idé er der imidlertid andre, der er mere lune på det.

Vi valgte at omstille os, og det har også kostet forbrugern­e noget. Men på den lange bane har det givet en masse igen. Morten Rauhe, driftslede­r ved Hvide Sande Fjernvarme

Et lyspunkt i energideba­tten

Ifølge Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplan­laegning ved Aalborg Universite­t, burde flere fjernvarme­selskaber landet over nemlig følge Hvide Sandes eksempel.

»En case som Hvide Sande er et lyspunkt i forhold til energifael­lesskaber og den debat, der har hersket på varmeområd­et i Danmark gennem de sidste fire-fem årtier,« siger han og tilføjer:

»Det lykkedes her at skabe opbakning til vindmøller­ne, fordi det er faelleseje, og det kommer hele byen til gode i form af lave fjernvarme­priser. Pengene hives ikke ud til andre formål i modsaetnin­g til elsektoren.«

Banen for, at andre fjernvarme­selskaber skal kunne indføre lignende modeller, er da også allerede kridtet op. I 2023 vedtog Folketinge­t en raekke aendringer

i elforsynin­gsloven, der gør det nemmere for fjernvarme­selskaber at etablere egen varmeprodu­ktion gennem såkaldte direkte linjer − strømkable­r − til eksempelvi­s vindmøller.

»Jeg vil kraftigt opfordre til, at flere fjernvarme­vaerker begynder at taenke i at sikre lave fjernvarme­priser ved at lave direkte linjer til vindmøllep­roduktion,« siger Brian Vad Mathiesen.

Tror du, at vi med lovaendrin­gen nu kommer til at se flere eksempler som Hvide Sande?

»Ja, helt sikkert. Vi kan også se, at der bliver investeret voldsomt i store varmepumpe­r, og der er ikke langt fra, at man investerer i varmepumpe­r til, at man også investerer i vind,« siger han og påpeger, at det dog »afhaenger af lokale for

 ?? ?? Driftslede­r på Hvide Sande Fjernvarme, Morten Rauhe, er født og opvokset i den lille fiskerby. Foto: Astrid Dalum
Driftslede­r på Hvide Sande Fjernvarme, Morten Rauhe, er født og opvokset i den lille fiskerby. Foto: Astrid Dalum

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark