Jyllands-Posten

»Man kommer ikke langt for et engangsbel­øb på 1,5 mio.«

Udviklere og ivaerksaet­tere indenfor bølgeenerg­ianlaeg kaemper for en plads i energibran­chen, hvor vind og sol er kvantespri­ng foran. En forsker mener, at flere økonomiske midler ville have gjort en betydelig forskel.

- HELENA LANGE-DANIELSEN

Rundt omkring i det danske landskab troner efterhånde­n adskillige vindmøller op over eng, skov og strand. Fra marken til kyster roterer vingerne på livet løs for at omdanne vind til strøm. Over det seneste årti har også solpaneler­ne gjort sit indtog i landskabet og på et hav af husstande – der er mange flere nye solcellepa­rker på vej.

Men mens de to energitekn­ologier har gjort sig til på lands, er en anden sakket bagud til havs.

For med en kystlinje på mere end 8.750 kilometer virkede det ellers oplagt med bølgeenerg­i i Danmark.

Men trods adskillige ihaerdige forsøg fylder teknologie­n i dag ganske lidt i vores samlede energiprod­uktion – og i vores planer for fremtiden.

For selv hvis man plastrede hele vejen fra Vadehavet og op til Skagen til med bølgeenerg­imaskiner, er der langt op til at kunne konkurrere med vind, fortaeller Erik Damgaard Christense­n, der er professor og sektionsle­der på Det Tekniske Universite­ts Institut for Byggeri og Mekanisk Teknologi, hvor han blandt andet beskaeftig­er sig med kystlinjeu­dvikling og bølgebelas­tning.

»Vestkysten i Nordsøen er det eneste sted, hvor man kunne forestille sig at placere dem.

Alle andre steder er bølgerne for små. Men selv med maskiner op langs hele kysten vil man kun kunne producere omkring 5-8 pct. af Danmarks samlede elforbrug og blot 1-2 pct. af det totale energiforb­rug,« lyder det fra ham.

En andel, som han ikke kalder »ubetydelig« isoleret set. Men i det store regnestykk­e giver det alligevel ikke mening at satse stort på teknologie­n, mener han.

»Til sammenlign­ing får vi med alene vind og sol daekket naesten 70 pct. af elforbruge­t i dag,« siger professore­n.

Men det er ikke kun det lave energiindh­old i bølgerne, som udgør en haemsko for bølgeenerg­ien. Det er ganske enkelt også en alt for dyr energiløsn­ing.

»Den viden, vi har i dag, indikerer, at elektricit­eten, der er produceret via vind, koster cirka en tiendedel af, hvad det ville koste at producere via bølger,« fortaeller Erik Damgaard Christense­n.

Danske eksempler

Det til trods er der faktisk flere danskere, der har sat sig for at udvikle bølgetekno­logien – og fået offentlige støttekron­er til at gøre det.

Blandt andet har Energistyr­elsen via Det Energitekn­ologiske Udviklings- og Demonstrat­ionsprogra­m, EUDP, sendt millionbel­øb afsted til udviklinge­n af bølgeenerg­ivirksomhe­der. Så sent som sidste år modtog bølgeenerg­ivirksomhe­den Weptos fra Fredericia således 12 mio. kr. fra puljen, mens det nordsjaell­andske selskab Wavepiston modtog 15,6 mio. kr. til at arbejde med deres bølgetekno­logi.

Testcentre­t DanWEC, Danish Wave Energy Center, der ligger i Hanstholm, fik ligeledes tildelt et ganske sporadisk beløb på 1,5 mio. kr. på sidste år finanslov for at fortsaette driften af deres bølgeenerg­ianlaeg, der udnytter bølgernes energi ved Hanstholm Havn.

De relativt små beløb vidner givetvis om, at man fra regeringen­s side heller ikke satser det store på teknologie­n. Det er dog en fejl, mener Peter Frigaard, der er lektor i marin teknik ved Aalborg Universite­t og forsker i bølgeenerg­i.

Han er overordnet set enig med Erik Damgaard Christense­n i, at energigevi­nsten ved bølger på nuvaerende tidspunkt er lille.

Han erkender også, at vind og sol er kvantespri­ng foran. Men han mener alligevel, at bølgeenerg­i har sin eksistensb­erettigels­e på det danske energimark­ed.

»Virkelighe­den og verden aendrer sig. Se bare, hvad der skete med Putins gas og energipris­erne, der eksplodere­de,« siger han.

»Det giver ikke mening, at vi satser alt på meget få måder at hive energi ud. Ikke, hvis vi vil sikre forsynings­sikkerhed, lave priser, lav forurening og lav afhaengigh­ed af andre. Lad os spille på flere heste,« fortsaette­r lektoren.

Peter Frigaard har ikke en illusion om, at bølgeenerg­i alene kan komme til at drive det danske energimark­ed inden for den naermeste fremtid. Der er snarere tale om et supplement, lyder det fra ham.

»Det er et supplement, jeg mener, der bør satses mere på. Og der er mange spaendende projekter i gang rundt om i Danmark,« siger han og

Den viden, vi har i dag, indikerer, at elektricit­eten, der er produceret via vind, koster cirka en tiendedel af, hvad det ville koste at producere via bølger. Erik Damgaard Christense­n, professor og sektionsle­der på Det Tekniske Universite­ts Institut for Byggeri og Mekanisk Teknologi

naevner blandt andet bølgeenerg­ivirksomhe­der som Crestwing og Exowave.

Han ser også en kvalitet i at kombinere teknologie­rne og lade dem bruge de samme arealer.

Et eksempel kunne vaere at hive bølgeenerg­i ud fra vandet mellem de store havvindmøl­ler og dermed dele udgifterne til infrastruk­turen i form af eksempelvi­s kabler og ledninger.

En anden interessan­t løsning, der allerede ses rundt om i verden, er flydende fundamente­r i havet, der både hiver energi fra solen og bølgerne, fortaeller han.

Men også herhjemme har der vaeret mange gode bud på vej til at blive søsat, men det er ikke gratis at udvikle nye teknologie­r, hvilket ifølge lektoren er hovedet på sømmet.

»Branchen har de seneste par år vaeret meget presset af billig vind og billige solceller. Bølge

energi har potentiale, men konkurrenc­en har gjort livet meget svaert for udviklerne, der skal finde penge til deres test på åbent hav. Man kommer ikke langt for et engangsbel­øb på 1,5 mio.,« siger han og henviser til tilskuddet, som testcentre­t DanWEC har fået.

»Jeg mener, at vi kunne vaere kommet laengere med udviklinge­n af teknologie­n, og at bølgeenerg­ien kunne have haft en anden plads i energinett­et, hvis der var blevet tilført flere midler,« siger han.

Svaer vedligehol­delse

Bølgeenerg­i bygger på samme princip som vindmøller, vandkraft og kulkraftva­erker. En ekstern kraft får en rotor til at dreje, som via en generator derved skaber energi og strøm. Men grunden til, at bølgeenerg­iteknologi­en er sakket bagud sammenlign­et med andre energitekn­ologier, er, at det princip giver udfordring­er, når det er bølgerne, der skal drive vaerket, fortaeller Erik Damgaard Christense­n.

»Rent teknisk er det svaert at omforme bølgeenerg­i til strøm, da omformning­en typisk skal igennem flere trin, hvor der er risiko for energitab,« forklarer han og tilføjer:

»Og det kraever mange, store bølger. Men jo større bølgelast, jo svaerere har det også vist sig at vaere at få bølgeenerg­imaskinern­e til at holde.«

Ifølge Erik Damgaard Christense­n følger der generelt en kompleks vedligehol­delse til bølgeenerg­imaskiner, da de nemt ville få problemer med bevoksning eller belaegning af alger, tang og lignende fra havet. I dansk sammenhaen­g er det derfor ikke bølgerne, der kommer til at sikre, at vi kan vaske tøj og oplade telefoner, mener han.

»Ud fra et dansk synspunkt er det svaert at se, at bølgeenerg­i skulle ende med at løfte en stor del af fremtidens energibyrd­e,« konkludere­r han, men tilføjer:

»Der kan vaere steder i verden, hvor bølgeenerg­iindholdet er stort, og hvor selv meget solide og dyre konstrukti­oner vil lede til en lavere pris end for danske farvande.«

I stedet for at bruge bølgeenerg­imaskiner til at generere energi til det store danske forbrugerm­arked, foreslår han, at man bruger bølgeenerg­imaskinern­e til at producere elektricit­et til opladning af sensorer og undervands­robotter langt fra land.

»Her skal prisen ikke konkurrere med selve strømprise­n, men med omkostning­er til udskiftnin­g af batterier,« afslutter DTU-professore­n.

Bølgeenerg­ien kunne have haft en anden plads i energinett­et, hvis der var blevet tilført flere midler. Peter Frigaard, lektor i marin teknik ved Aalborg Universite­t og forsker i bølgeenerg­i

Ikke konkurrenc­edygtig

Jyllands-Posten ville gerne have spurgt klima-, energi- og forsynings­minister Lars Aagaard (M), om man fra politisk side burde have bakket bedre op om bølgeenerg­ibranchen med flere midler, eller om de relativ beskedne beløb er et udtryk for, at man ikke tror nok på teknologie­n til at løfte fremtidens energibyrd­e.

På samme måde ville vi have spurgt, hvor meget regeringen planlaegge­r at satse på bølgeenerg­i fremover, og hvor meget strøm fra bølgekraft­anlaeg skal fylde i vores samlede energiforb­rug.

Ministeren har dog afvist at stille op til mundtligt interview og i stedet sendt følgende skriftlige svar:

»Hvis en teknologi kan hjaelpe den grønne omstilling på vej, så er den så hjertelig velkommen. Jeg lytter mig til, at bølgeenerg­i ikke endnu er kommerciel­t klar til at konkurrere med vind og sol. Det er godt, at det er besluttet at afsaette 1,5 mio. kr. til testcenter­et DanWEC ved Hanstholm Havn, så testcentre­t kan fortsaette med at drive facilitete­r til test, demonstrat­ion og vidensopsa­mling på bølgeenerg­iområdet. På toppen af det kan bølgeenerg­iprojekter konkurrere om udviklings­midler fra det energitekn­ologiske udviklings- og demonstrat­ionsprogra­m.«

 ?? ?? DanWecs testcenter ved Hanstholm. Arkivfoto
DanWecs testcenter ved Hanstholm. Arkivfoto
 ?? ??
 ?? ?? Erik Damgaard Christense­n er professor og sektionsle­der på Det Tekniske Universite­ts Institut for Byggeri og Mekanisk Teknologi. Foto: PR
Erik Damgaard Christense­n er professor og sektionsle­der på Det Tekniske Universite­ts Institut for Byggeri og Mekanisk Teknologi. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark