Jyllands-Posten

Starlink åbner nye muligheder og øger behovet for it-sikkerhed

Den maritime verden står overfor en transforma­tion uden fortilfael­de med introdukti­onen af Starlink Maritime: en ny teknologi, der leverer hurtige internetfo­rbindelser til søs og dermed åbner nogensinde.

- Denne artikel er leveret af KJAER DATA

Starlink Maritime er et produkt af SpaceX’ innovative satellitne­tvaerk, der er skraedders­yet til de unikke udfordring­er, som det maritime miljø praesenter­er. Teknologie­n, der distribuer­es af SpaceX, åbner for hurtig og pålidelig forbindels­e til internette­t med stabile hastighede­r på op til 2-300Mbit i sekundet. Systemets design er robust og sikret mod de barske forhold på havet, herunder kraftig vind og regn, hvilket gør det til en ideel løsning for skibe overalt på kloden.

Med de nye muligheder følger også nye udfordring­er. Den øgede afhaengigh­ed af digitale systemer til søs åbner døren for potentiell­e cyberangre­b og cyberspion­age. En risiko, der vurderes som ”meget høj” af Center for Cybersikke­rhed. At truslen er reel, så vi i maj sidste år, hvor et omfattende koordinere­t cyberangre­b ramte 22 virksomhed­er i energiog varmesekto­ren. Var det ikke blevet afvaerget i tide, kunne mere end 100.000 danskere vaere blevet ramt.

Teknologie­n åbner for sårbarhede­r

Denne type angreb er også en realitet for den maritime sektor, hvor man, i kraft af den nye teknologis mange muligheder, er nødt til at tage sin digitale sikkerhed alvorligt. Det gaelder både i forhold til virksomhed­ens egen sikkerhed, men i høj grad også i forhold til underlever­andører, samarbejds­partnere og de personer, man lader komme i naerheden af sin it-infrastruk­tur.

»Implemente­ringen af øget IT-compliance, styrket infrastruk­tur og effektiv firewall-beskyttels­e bringer udfordring­er med sig, men også muligheder for vaekst og innovation. En veludforme­t IT-strategi vil ikke alene forbedre sikkerhede­n, men også skabe et solidt fundament for virksomhed­ens digitale fremtid,« siger Christian Majgaard, der er operations- and sales manager i KJAER DATA. I samarbejde med Fortinet tilbyder KJAER DATA skraedders­yede løsninger, som ikke alene sikrer fuld NIS2- og E26-compliance og D-maerke certificer­ing for maritime virksomhed­er, men også tilbyder avanceret infrastruk­tur, der er tilpasset de saerlige behov, som den maritime industri står overfor.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark