Jyllands-Posten

Stifterne køber Vattenfall ud af Vindstød

Det svenske energisels­kab har af strategisk­e årsager valgt at saelge sit ejerskab af det danske energisels­kab.

- VIKTOR BRANDT KAERGAARD Artiklen er publiceret i samarbejde med EnergiWatc­h.

Morten Nissen er sammen med Lars Riisgaard Ribe tilbage som ejere af elselskabe­t Vindstød. Det sker, som følge af at de to stiftere har købt Vattenfall ud.

»Vi har besluttet at købe Vattenfall­s ejerandel ud, hvilket er sket i samme omgang med, at de har lavet en strategisk gennemgang af alle de aktivitete­r, de har. Men vi fortsaette­r fuldstaend­ig samarbejde­t med dem,« fortaeller Morten Nissen, der uddyber med, at de to selskaber har et taet samarbejde på flere områder.

Han fortaeller videre, at det nye ejerskab ikke vil aendre noget i dagligdage­n hos Vindstød.

Hvad har det kostet at købe Vattenfall ud?

»Det kommer vi til at holde helt for os selv. Det har vi aftalt. Den pris bliver fortrolig mellem parterne,« fortaeller Morten Nissen, der er adm. direktør i Vindstød, hvor Lars Riisgaard Ribe nu er trådt ind som formand i bestyrelse­n.

Strategisk­e årsager bag salget

I en meddelelse oplyser Vattenfall, at salget af Vindstød ikke betyder, at Danmark ikke fortsat er et kernemarke­d for det svenske selskab.

Således vil Vattenfall­s aktivitete­r og produktion af energi i Danmark vaere upåvirket af salget af Vindstød, og Vattenfall vil fokusere sine salgsaktiv­iteter i Danmark på B2B-kunder.

»Vores investerin­g i Vindstød har vaeret positiv for Vattenfall, men vi har af strategisk­e årsager valgt at saelge vores aktier i selskabet,« udtaler Jonas Stenbeck, Vice President for Consumer Sales Nordic, og fortsaette­r:

»Vi har haft et rigtig godt samarbejde med Vindstød og deres medarbejde­re, som har vist store innovative evner. Vi er overbevist­e om, at Vindstød vil vaere i stand til at fortsaette sin vej fremad med at fremme vedvarende energi.«

Givende samarbejde

Og hos Vindstød er Morten Nissen bestemt klar til at fortsaette, hvor han slap, da Vattenfall stadig var ejere.

Han mener heller ikke, at han nu har fået mere handlefrih­ed ved selv at vaere blevet majoritets­ejer sammen med Lars Riisgaard Ribe.

»Vi har haft et rigtig godt samarbejde med Vattenfall. Og der er ikke noget, der har begraenset os i samarbejde­t med dem. Tvaertimod, så har det vaeret et super godt samarbejde. Og vi har vaeret rigtig glade for det,« fortaeller Morten Nissen og fortsaette­r:

»Og vi er stadig virkelig glade for det samarbejde, vi har med Vattenfall. Så der kommer ikke til at ske nogen driftsmaes­sige aendringer ved Vindstød, som følge af det her.«

Omvendt ser han det heller ikke som en haemsko ikke at have et stort selskab i ryggen, hvilket skyldes, at Vindstøds aktivitete­r har vaeret adskilt fra Vattenfall.

»Vi har ikke haft brug for finansiel styrke fra baglandet – selv i den energikris­e, der har vaeret her,« siger han, men fortaeller videre, at der heller ikke er nogle fordele ved at vaere fuldt danskejede i forhold til at vaere en del af Vattenfall­koncernen.

Han fortaeller videre, at han har vaeret enormt glad for at have haft Vattenfall som medejere igennem »nogle spaendende år i Vindstød«.

»Vi har laert virkelig meget af dem, og vi har også givet rigtig meget igen til dem. Så det har fungeret rigtig fint,« siger Morten Nissen.

Inden salget ejede Vattenfall mellem 90 til 95 pct. af Vindstød, mens Morten Nissen ejede de resterende 5 til 10 pct.

 ?? ?? Vindstød er et dansk vindenergi-baseret energisels­kab. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard
Vindstød er et dansk vindenergi-baseret energisels­kab. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark