Jyllands-Posten

»Jeg så gerne, at der kom et atomkraftv­aerk her i Odense«

Familien bag den fynske møbelvirks­omhed Hudevad Furniture har skiftet energisels­kab, så de både får strøm fra atomkraft derhjemme og på møbelfabri­kken. Og flere burde gøre det samme, mener direktøren.

- JULIE ASTRID THOMSEN

Selv om mange lande får deres strøm fra atomkraftv­aerker, er energiform­en stadig kontrovers­iel i Danmark. Det giver den fynske familieeje­de møbelvirks­omhed Hudevad Furniture imidlertid ikke meget for. De har nemlig valgt kun at købe strøm fra atomkraft.

Beslutning­en har de taget for at mindske deres CO2-udledning og for at vaelge den – som de ser det – bedste energiløsn­ing på markedet.

Da der ikke er nogen atomkraftv­aerker i Danmark, køber Hudevad Furniture, gennem sit energisels­kab, Kärnfull Energi, strøm fra et svensk atomkraftv­aerk, som så bliver sendt ud i energinett­et. Direktør og medejer Kaare Navntoft Thode Jørgensen, der sammen med sin søster har overtaget ejerskabet af Hudevad Furniture efter deres far, så dog gerne, at der kom et atomkraftv­aerk på dansk jord. Også i hans egen hjemby, Odense.

Vi har spurgt ham, hvorfor de har taget beslutning­en om kun at få strøm fra atomkraft – og om han mener, at andre ledere bør tage ved laere.

Hvorfor har I valgt kun at få strøm fra atomkraft?

»Det er vores bidrag til at bekaempe klimaforan­dringerne – eller i hvert fald at prøve at skabe et bedre miljø. Atomkraft er den reneste måde at producere energi på, og vi vil gerne gøre vores til at fjerne fordommen. Så vi er heller ikke blege for at fortaelle vores kunder og leverandør­er om det.«

Overvejede I andre kilder som vind eller sol?

»Vind har vi ikke overvejet overhovede­t, fordi klimabelas­tningen ved vindmøller er fire gange højere end ved atomkraft. Selvfølgel­ig er det stadigvaek i den lave ende, men det er vaesentlig­t, og så er vindmøller også noget, der rammer rigtig mange mennesker i landområde­rne. Hvis man kunne placere et eller to atomkraftv­aerker i Danmark, så ville man kunne daekke hele landets energibeho­v. Vindmøller skal man plastre til overalt, for at man kan daekke danskernes energibeho­v, og så er det kun, når det blaeser, at det virker. Så jeg så gerne, at der kom et atomkraftv­aerk her i Odense, hvor jeg selv bor. Det ville kun vaere godt.«

Har I primaert taget valget af økonomiske, markedsfør­ingsmaessi­ge eller klimamaess­ige årsager?

»Det er ikke af økonomiske årsager. Det er hverken dyrere eller billigere. Men vi skal leve op til nogle ESG-krav, og vi har jo rigtig meget trae i vores produktion, som vi selvfølgel­ig sørger for kommer fra certificer­ede traesorter. Vores lim er formaldehy­d-frit, så det hverken skader medarbejde­rne eller det miljø, det skal vaere i senere hen, og så sørger vi selvfølgel­ig for, at den strøm, vi skal bruge til vores maskiner, er så miljø- og klimavenli­g som muligt.«

Hvilke tanker har I gjort jer over, om det er et kontrovers­ielt valg?

»Jeg er selv født i 1987 lige efter Tjernobyl. Men folk er meget uoplyste og har mange fordomme om atomkraft. Der er også hele affaldspro­blematikke­n, som folk taenker meget over, selv om der kommer flere og flere løsninger på det. Så jeg er vokset op med, at atomkraft er kontrovers­ielt, og at det aldrig nogensinde ville kunne bidrage positivt til den danske energi.«

Synes I selv, det er kontrovers­ielt?

»Nej. Vi vil gerne se til videnskabe­n, og den viser, at det er den mindst klimaskade­lige energiform, der findes. Man har mere eller mindre løst affaldspro­blematikke­n ved enten at kunne genbruge eller oplagre nogle steder med en stabil undergrund. Finland er et rigtig godt eksempel med deres nyeste atomkraftv­aerk. Men hvis man skeler til folkeopini­onen og populaerku­lturen, så kan der godt vaere noget kontrovers­ielt i det. Tvserien ”Tjernobyl” på HBO har gjort stor skade igen, synes jeg, fordi man kommer tilbage til noget, der ikke har noget med atomkrafts­trøm i dag at gøre.«

Hvad mener I, andre virksomhed­er og virksomhed­sledere kan laere af jeres valg?

»Der er ikke mange, der ved, at atomkraft kun udleder en fjerdedel af vindmølles­trøm, så det vil vi gerne udbrede. Vi skal gøre alt det, vi kan, for at afhjaelpe klimakrise­n.«

Hvilke ulemper er der ved at bruge atomkraft?

»Den eneste ulempe er, at der endnu ikke er nok spillere på markedet til at skabe konkurrenc­e. Jeg er meget tilfreds med vores energisels­kab, men det vil altid vaere godt, hvis der er flere på markedet, der kan sørge for atomkraft til energinett­et.«

Atomkraft er den reneste måde at producere energi på, og vi vil gerne gøre vores til at fjerne fordommen. Kaare Navntoft Thode Jørgensen, direktør og medejer af Hudevad Furniture

Hvilke fordele er der ved det?

»Den største fordel må vaere det klimamaess­ige. Og at vi kan gå ud og fortaelle en historie om det. Det er ikke en direkte fordel for vores ESG-regnskab, når vi kigger på CO2-udledning endnu. Men jo mere vi kan bidrage til, at der kommer atomstrøm i energimiks­et, jo mindre bliver klimabelas­tningen per kilowatt-time.«

Hvordan fik I idéen til at vaelge atomkraft?

»Jeg har altid fulgt lidt med på sidelinjen i debatterne om atomkraft. Pludselig opdagede jeg et energisels­kab, hvor man kunne få atomkraft, men dengang var det kun til privatkund­er. Efter et års tid kunne de også tilbyde det til erhvervsku­nder, og så fik vi det. Så vi var nogle af de første på bølgen i Danmark, og så har vi også selv skiftet privat.«

 ?? ?? Familien Jørgensen, der står bag den fynske møbelvirks­omhed Hudevad Furniture. Foto: PR
Familien Jørgensen, der står bag den fynske møbelvirks­omhed Hudevad Furniture. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark