Jyllands-Posten

Konservati­vt formandssk­ifte kan betyde ny politisk profil

De seneste måneder har fokus samlet sig om saerligt én konservati­v kronprinse­sse. Bliver hun ny formand, bliver den politiske profil også anderledes.

-

Chokket over partiforma­nd Søren Pape Poulsens død i weekenden har endnu ikke lagt sig i Det Konservati­ve Folkeparti.

Men allerede nu står en ny monumental opgave foran partiet: Det skal have valgt en ny politisk leder.

Den nye konservati­ve partiforma­nd får det som sin vigtigste opgave at samle partiet, der har vaeret praeget af gryende uro og splittelse siden folketings­valget – og dernaest forsøge at sikre tiltraengt fremgang i meningsmål­ingerne.

Pilen peger ét sted hen – men opgaven bliver svaer, og den politiske profil kan blive anderledes, end partiet har vaeret vant til under naesten 10 år med Søren Pape i spidsen.

I overvejels­er

Ingen havde naturligvi­s ventet, at det naeste konservati­ve lederskift­e ville komme til at ske så pludseligt og på så tragisk en baggrund, som det nu bliver tilfaeldet.

Men tanker og planer har ikke desto mindre simret og kogt i partiet lige siden det skuffende folketings­valg i 2022, hvor Søren Pape ikke bare missede statsminis­terposten, men hvor partiet endda gik tilbage.

Det lykkedes aldrig Pape for alvor at få løftet partiet i meningsmål­ingerne igen, og fik mange konservati­ve til at spørge sig selv om, om den eneste vej frem mon ikke var et formandssk­ifte.

Med andre ord: Det ene konservati­ve øje har allerede i et stykke tid vaeret rettet mod tiden efter Søren Pape.

Alle kunne pludselig se det i efteråret, da der opstod offentligt slagsmål mellem Pape og det konservati­ve medlem af EuropaParl­amentet, Pernille Weiss, der var blevet beskyldt for mobning og chikane af sine medarbejde­re.

Sagen blev håndteret dårligt af Pape, lød det i pressen både anonymt og til citat fra dele af baglandet, men i virkelighe­den handlede det mest af alt om målingsfru­strationer. De Konservati­ve ville opad i målingerne igen, og man var allerede for et halvt år siden ved at tabe tålmodighe­den med Pape.

Når han dengang red stormen af, skyldtes det ikke mindst, at der ikke på davaerende tidspunkt var nogen tydelig efterfølge­r, der stod klar til at tage over.

Og så naturligvi­s også, at Pape selv på ingen måder var klar til at give slip.

Men den interne kritik forstummed­e ikke. Så sent som i sidste uge kunne Politiken offentligg­øre en rundspørge i det konservati­ve bagland, hvor en tredjedel af alle, der deltog, ikke mente, at Pape kunne skabe fremgang i partiet igen.

»Jeg er bange for, at det løb er kørt,« svarede én.

Der har i partiet vaeret bekymring for ikke bare kommunalva­lget naeste år, men også for europaparl­amentsvalg­et, hvor partiet senere i år skal forsvare sit sidste og eneste mandat. Tabte De Konservati­ve det, kunne det meget nemt have vaeret anledninge­n til, at Pape måtte gå af.

Fokus samler sig om én

Nu tilsiger de ulykkelige omstaendig­heder, at formandssk­iftet må blive hurtigere og mere pludseligt, end nogen havde ventet.

Én fordel har partiet dog i forhold til sidste efterår. Fokus har siden da snaevret sig ind på i hvert fald én tydelig kandidat til at følge efter Pape:

Det er folketings­medlem Mona Juul.

Hun blev for få uger siden valgt som ny gruppeform­and, da Mai Mercado, der ellers havde siddet på posten i en del år, gik af. Det var et tegn på, at den konservati­ve gruppe var ved at samle sig om, hvem der stod naest i raekken.

Hvis det rent faktisk ender med Juul som ny konservati­v formand, vil partiet skulle indstille sig på en anderledes politisk profil end Papes.

Hvor Søren Pape Poulsen var en klassisk vaerdipoli­tisk konservati­v, der sagde både Gud, konge og faedreland uden nogen form for ironisk distance, er Mona Juul mere moderne og mere by-konservati­v. Hun er mere erhvervspo­litik end vaerdipoli­tik, og så er hun først og fremmest mere grøn. For hende er klimasagen afgørende. For Søren Pape var den ikke ligegyldig, men den stod laengere nede på prioriteri­ngslisten.

I et portraet af Mona Juul i Politiken i sidste uge – inden Søren Papes død – blev hun af en kilde beskrevet som »tre fjerdedele radikal«, og det tidligere konservati­ve byrådsmedl­em i Aarhus Marc Perera Christense­n forklarede malende forskellen på Juul og Pape således:

»Det er ikke på hendes kontor, at der haenger et billede af kongen. Der haenger noget andet. Der haenger en nøgen, masturbere­nde kvinde.«

En kulturaend­ring og et politisk skridt til venstre kan altså vaere i vente for De Konservati­ve. Til gengaeld deler Mona Juul meget af Papes praktiske tilgang til politik: en pragmatisk tilgang til politiske kompromise­r og en kontant kommunikat­ionsstil.

Med andre ord: Det ene konservati­ve øje har allerede i et stykke tid vaeret rettet mod tiden efter Pape.

Alt stadig lammet

Det er i skrivende stund stadig uklart, hvordan processen frem mod et formandsva­lg bliver i partiet. Alt er stadig lammet oven på weekendens begivenhed­er.

I første omgang er HøjeTaastr­ups borgmester, Michael Ziegler, blevet konstituer­et som organisato­risk formand. Senere vil den politiske leder blive valgt af folketings­gruppen, og på et tidspunkt vil de to poster formentlig blive smedet sammen på et ekstraordi­naert landsråd.

Dansk politik holder dog ingen pauser, og den nye konservati­ve formand vil ramme jorden i løb. Der er kun lige godt tre måneder til den første alvorlige prøve, når europaparl­amentsvalg­et rammer den 9. juni.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark