Jyllands-Posten

Øjnene er rettet mod en 56-årig østjyde som Søren Papes mulige efterfølge­r

Med sin død efterlader Søren Pape Poulsen et tomrum som frontfigur for Det Konservati­ve Folkeparti. Mona Juul naevnes som den mest oplagte efterfølge­r. Men hvem er hun?

- CHRISTIAN BIGUM christian.bigum@jp.dk

Spekulatio­ner om et skifte i toppen af Det Konservati­ve Folkeparti har boblet laenge.

Men det var ikke ventet, at det skulle ske lige nu. Og slet ikke på baggrund af et pludseligt dødsfald.

Men efterfølge­ren skal findes. Og her rettes blikkene saerligt mod én kvinde.

Der er tale om folketings­medlem Mona Juul.

Hun er relativt ukendt i offentligh­eden. Og hun har heller ikke bemaerkels­esvaerdig lang politisk erfaring.

Alligevel har hun på kort tid opnået den magtfulde post som partiets gruppeform­and og spås nu af flere som kommende partiforma­nd. Men hvem er Mona Juul? Den 56-årige politiker er født i Aarhus og opvokset i Torsted naer Horsens. Hun bor i dag i Horsensbyd­elen Stensballe med sin mand, Carsten Andersen, der er laerer.

Hendes far arbejdede ufaglaert som lagermedar­bejder og lastbilcha­uffør. Hendes mor var teknisk tegner, inden hun i en tidlig alder kom på invalidepe­nsion som følge af en nervesygdo­m.

Derfor var pengene knappe i hendes barndomshj­em, har hun for nyligt fortalt i et portraet i Alt for damerne.

»Jeg er nok født robust. Og jeg er ikke blevet mindre robust af min opvaekst. Det betyder ikke, at jeg er hård. Jeg bliver hurtigt rørt, og er jeg ked af noget, får jeg det tudet ud,« forklarede hun til ugebladet.

Siden blev hun uddannet civiløkono­m og har saerligt gjort karriere inden for reklamebra­nchen. I 1999 fik hun job i reklamebur­eauet Envision. Her arbejdede hun sig op til at blive administre­rende direktør i 2007.

Til tops på kort tid

Det var aldrig rigtig en drøm for hende at gå ind i politik, har hun for nyligt fortalt i Informatio­n.

Men da hun i 2018 blev ringet op og spurgt, om hun ville vaere konservati­v spidskandi­dat i Østjylland, kunne hun ikke sige nej.

For hun havde altid haft stor interesse i politik, fortalte hun i et interview med Jyllands-Posten dengang.

»Jeg har altid vaeret politisk interesser­et. Jeg har en nørdet tilgang til politik, og jeg har altid haft det. Jeg ved eksempelvi­s, hvem der sidder i forskellig­e udvalg osv.,« sagde hun.

Det lykkedes. Hun endte med at blive valgt ind med 3.846 personlige stemmer. Igen ved valget i 2022 fik hun 3.695 stemmer.

Trods sine blot fem års erfaring som folketings­politiker, er mange øjne nu rettet mod hende som mulig frontfigur på Det Konservati­ve Folkeparti, efter at Søren Pape Poulsen lørdag gik bort.

En magtfuld post

Spekulatio­nerne om et topskifte i Det Konservati­ve Folkeparti har stået på siden valget i november 2022.

En hård valgkamp med en raekke sager i medierne mod Søren Pape vendte de ellers lovende meningsmål­inger blot få uger forinden til et skuffende valgresult­at. Partiet gik tilbage med to mandater.

Siden har partiet vaeret igennem en turbulent periode, hvor det ikke har formået at lukrere på vaelgerflu­gten fra regeringsp­artierne. Ifølge meningsmål­ingerne har partiet naermest konstant bevaeget sig lige omkring og under valgresult­atet på 5,5 pct. af stemmerne.

Laenge var det svaert at få øje på nogen oplagt efterfølge­r som frontfigur. Men efterhånde­n begyndte Mona Juuls navn at blive naevnt.

Saerligt de seneste uger har spekulatio­nerne taget til.

I begyndelse­n af februar valgte partiprofi­len Mai Mercado pludseligt at fratraede den magtfulde post som gruppeform­and for partiet.

Det betød, at der skulle vaelges en ny. Mona Juul bød sig til, og hun blev senere udpeget af sine konservati­ve folketings­kolleger som overtager.

Det blev af politiske iagttagere set som et tegn på, at den konservati­ve gruppe var ved at samle sig om, hvem der stod naest i raekken, når Pape en dag ville aftraede.

Hverken dengang eller siden har Mona Juul villet kommentere direkte på, om hun går rundt med en partiforma­nd i maven.

»Det var ikke min drøm, da jeg gik ind i politik,« sagde Mona Juul om at blive formand til Ritzau.

Direkte adspurgt ville hun dog heller ikke udelukke det dengang.

»Ingen kan udelukke noget som helst, men det er ikke det, jeg går efter. Jeg går efter at gøre det rigtig godt som gruppeform­and,« sagde hun.

Men i weekenden blev brikkerne på ny kastet op i luften.

Fremhaeves som oplagt

Det var et chok for alle, da den konservati­ve partiforma­nd Søren Pape Poulsen lørdag afgik ved døden, efter han på et hovedbesty­relsesmøde fredag blev ramt af en hjerneblød­ning.

Siden da har partiprofi­ler på stribe afvist at spekulere i, hvem der skal vaere partiets nye frontfigur.

Alligevel er Mona Juuls navn blevet naevnt som det mest oplagte bud.

Bl.a. fra Benny Damsgaard, der er tidligere pressechef i partiet og i dag er rådgiver og politisk kommentato­r.

»Alt tyder på, at det bliver den nyvalgte gruppeform­and, Mona Juul. Sådan har det i hvert fald vaeret indtil nu,« siger han til Ritzau.

Formelt set skal to poster bestrides på ny. Pape var nemlig både partiforma­nd og politisk leder for partiet.

Indtil videre er naestforma­nd Michael Ziegler, der er konservati­v borgmester i Høje-Taastrup, indtrådt som fungerende formand. Men ikke fungerende politisk leder.

Hvad den videre proces bliver for partiets toppost, vides endnu ikke, oplyser partiet ifølge Ritzau søndag.

En løsning kan blive, at der indkaldes til et ekstraordi­naert landsråd, hvor en ny formand vaelges. En anden løsning er, at folketings­gruppen vaelger en ny politisk leder, der evt. vaelges som formand på et landsråd senere.

Mona Juul er ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens henvendels­e søndag.

 ?? ?? Mona Juul blev i 2018 spidskandi­dat for De Konservati­ve i Østjylland og valgt i 2019. Siden har hun arbejdet sig frem til en position, hvor flere peger på hende som mulig formand for partiet. Arkivfoto: Jonas Olufson
Mona Juul blev i 2018 spidskandi­dat for De Konservati­ve i Østjylland og valgt i 2019. Siden har hun arbejdet sig frem til en position, hvor flere peger på hende som mulig formand for partiet. Arkivfoto: Jonas Olufson

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark