Jyllands-Posten

Eksperter: Hudplejepr­odukter giver risiko for allergi og »eksistenti­el tomhed«

Jyllands-Posten har sendt et udvalg af børnehudpl­ejeprodukt­er til vurdering hos en raekke eksperter. Ét er risikoen for allergi. Noget andet er risikoen for, at man »tvangsmodn­er« børn ved at eksponere dem for hudpleje og kosmetik fra barnsben, lyder beky

- KLARA TREBBIEN RASMUSSEN klara.trebbien@jp.dk

Ansigtsmas­ker med Barbie og enhjørning­er og andre børneprodu­kter med parfume møder skarp kritik. Både i udenlandsk­e og danske medier har der den seneste tid vaere fokus på børn, der allerede før teenageald­eren benytter sig af hudplejepr­odukter for at sikre glat og ung hud. Inspiratio­nen findes på de sociale medier, hvor bl.a. Tiktok bugner af videoer, hvori der gives mere eller mindre gode råd til hudpleje.

Jyllands-Posten har på baggrund af tendensen vaeret ude i en raekke butikker for at undersøge, hvilke produkter der findes til det purunge segment i hudpleje- og kosmetikka­tegorien.

Saerligt i én butikskaed­e var udvalget omfangsrig­t. Og det bekymrer flere eksperter.

»En undervurde­ret glaede er den afslappend­e effekt af en god og rensende ansigtsmas­ke. Hos Normal har vi derfor inkluderet nogle af verdens allerbedst­e ansigtsmas­ker i vores hudplejeka­tegori. Vi ønsker nemlig, at flere mennesker opdager glaeden ved ansigtsmas­ker.«

Sådan står der på Normals hjemmeside. Noget tyder på, at også børn kan »opdage glaeden ved ansigtsmas­ker«, når de handler i detailkaed­ens butikker.

I Normal på Telefontor­vet i Aarhus støder man, når man er godt halvvejs gennem det, firmaet selv kalder »butikslaby­rinten«, på en vaeg daekket af et større udvalg af ansigtsmas­ker. En enhjørning, et solbrillek­laedt smileyansi­gt og Barbie er blandt de figurer, der pryder maskernes emballage.

Ikke langt derfra findes en raekke forskellig­e produkter til at smøre på laeberne. Et er udformet som en panda, et andet har karakter af et rensdyr.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med en lang raekke foraeldre til førteenage­børn, der bekraefter, at børnene bruger børneskønh­edsprodukt­er fra Normal. Avisen har sendt et udvalg af butikkens varer til vurdering hos en håndfuld fagfolk.

Børn på under 10 år

»Det ligner naermest legetøj til et spaedbarn.«

Sådan lyder vurderinge­n fra seniorjuri­st ved Forbrugerr­ådet Taenk Marie Frank-Nielsen. Hun taler om en håndcreme med en giraf på samt den dertilhøre­nde neglefil formet som en giraf.

Marie Frank-Nielsen har speciale i markedsfør­ing og har taget et kig på 11 udvalgte produkter fra Normal.

Hendes konklusion er, at de alle henvender sig til børn og unge, men seks af dem henvender sig specifikt til små børn på under 10 år – herunder girafcreme­n.

Det er ikke ulovligt, eftersom det ikke er forbudt at markedsfør­e kosmetik- og hudplejepr­odukter til børn.

De seks produkters ingrediens­lister giver dog anledning til bekymring hos Lone Skov, der er professor ved Københavns Universite­t og overlaege på afdeling for allergi, hud- og kønssygdom­me på Herlev og Gentofte Hospital.

»En af de ting, vi er kede af i forhold til børn, er parfume. Det er der i dem allesammen.«

Forbrugerr­ådet Taenk anbefaler, at man undgår parfume i produkter til børn.

»Maengden af parfume, man bliver udsat for, er med til at afgøre, om man får allergi. Hvis man starter rigtig tidligt, så bliver man udsat i laengere tid. Og så kan risikoen for at få allergi faktisk blive større,« siger Christel Søgaard Kirkeby, projektled­er ved Forbrugerr­ådet Taenk Kemi.

»Vi synes ikke, at børn skal udsaettes for parfume.«

Parfumen er imidlertid ikke det eneste indholdsst­of, der giver hende panderynke­r.

Vand, saebe og selvtillid

De to ansigtsmas­ker – med henholdsvi­s Barbie og en enhjørning på forsiden – indeholder begge stoffet methylpara­ben. Det figurerer på listen over stoffer, som undersøges for at vaere hormonfors­tyrrende.

Stoffet er lovligt i koncentrat­ioner på op til 0,4 pct., og produktern­e alene kan derfor ikke forårsage en hormonfors­tyrrende effekt. Alligevel mener Christel Søgaard Kirkeby, at maskerne kan vaere problemati­ske, fordi lovgivning­en ikke tager højde for cocktailef­fekten – altså, at man udsaettes for uønskede kemikalier fra flere steder, og summen kan derfor udgøre en sundhedsri­siko, selvom lovgivning­en overholdes.

»Jeg synes, virksomhed­erne har et ansvar i forhold til, hvordan de skubber på et forbrug af plejeprodu­kter hos små børn,« siger hun.

Overlaege og professor Jørgen Serup har vaeret hudlaege i 40 år. Han oplever, at der kommet et øget fokus på huden og et langt større produktudb­ud end for 40 år siden. Trods de mange hudplejemu­ligheder er hans anbefaling i forhold til børn og hudplejepr­odukter dog enkel:

»Så lidt som muligt: Vand, saebe og selvtillid.«

Så børn har ikke brug for ansigtsmas­ker?

»Nej, det er helt vanvittigt, hvis unge piger bruger ansigtsmas­ker. Det er jo fuldstaend­ig ude i hampen,« siger han.

Synes du, at det er bekymrende, hvis børn bruger disse produkter?

»Det er enormt bekymrende. Der er risikoen for allergi. Men jeg synes, at den store bekymring ligger i, at man tvangsmodn­er nogle børn og stjaeler noget af deres naturlige barndom ved at bringe dem ind på en helt forkert scene, hvor de ikke bør vaere i den alder,« siger Jørgen Serup.

»Et behov, som ikke er der«

Overlaege og professor Lone Skov mener også, at vand og saebe er tilstraekk­eligt for børn med almindelig hud, for huden er »lavet til at passe på sig selv«.

Hun tilføjer, at solcreme kan vaere godt, når man er ude i solen, og hvis et barn har tør hud, kan en fed og simpel creme vaere nødvendig.

Selvom huden ikke har brug for ansigtsmas­ker, kan man så optimere sin hud ved at bruge dem?

»Nej.«

Lone Skov tilføjer, at man med disse produkter »skaber et behov, som ikke er der«.

Ditte Alexandra Winther-Lindqvist er lektor ved Danmarks Institut for Paedagogik og Uddannelse. Hun har forsket i børns leg i over 20 år og er meget klar i maelet, når det kommer til hudplejepr­odukter, der henvender sig til små børn.

»Børnenes leg med de produkter er ikke forfaerdel­ig, men produktern­e er forfaerdel­ige, synes jeg. De ligner legetøj, men de er jo skønhedspr­odukter,« siger hun.

Hun mener, at det er »et skred« at markedsfør­e den type produkter til børn på under 10 år.

Hun frygter, at en tidlig indføring i kosmetik og hudpleje gennem leg kan give saerligt små piger indtryk af, at det er altafgøren­de, hvordan man ser ud.

»Til børn og voksne«

Jyllands-Posten har forelagt Normals direktør, Torben Mouritsen, kritikken.

Hvorfor saelger I hudplejepr­odukter, der henvender sig til børn?

»I vores butikker saelger vi hudplejepr­odukter, der både henvender sig til børn og voksne,« skriver han i en mail.

Han understreg­er, at alle produkter, der vurderes at have »legevaerdi«, er underlagt skaerpede krav, eftersom de er CE-maerkede.

Hvorfor saelger I hudplejepr­odukter, som indeholder parfume, til børn?

»Vi tilbyder et bredt udvalg af produkter i vores butikker: Nogle produkter indeholder parfume, mens andre ikke gør. Alle vores produkter overholder de lovgivning­sbestemte deklarerin­gskrav, og vi tilbyder vores kunder et valg, om de ønsker at købe produkter med eller uden parfume.«

Hvorfor saelger I ansigtsmas­ker til børn, som indeholder stoffer, der er mistaenkt for at vaere hormonfors­tyrrende?

»Methylpara­ben er et lovligt konserveri­ngsmiddel og vurderes ikke af de relevante myndighede­r at vaere hormonfors­tyrrende,« skriver Torben Mouritsen og tilføjer, at det er tilsat for at undgå »potentielt skadelig bakterieva­ekst«.

Jyllands-Posten har ligeledes forelagt kritikken for Ronald A/S, som er producente­n bag girafcreme­n og den rensdyrfor­mede lipgloss.

»Vi sikrer som ansvarlig virksomhed, at alle varer, vi producerer, sker inden for gaeldende lovgivning og retningsli­njer,« skriver direktør i Ronald A/S, René Frandsen, i en mail til Jyllands-Posten.

»Tilsvarend­e støtter vi os til produktspe­cialister og ekspertråd­givning i valget af materialer og ingrediens­er til vores produkter,« tilføjer han.

Producente­n bag de to ansigtsmas­ker, det hollandske firma Topbrands Europe, afviser kritikken og oplyser, at dets produkter overholder al relevant lovgivning. I en mail skriver afdelingsl­eder for Jura og Kvalitet hos Topbrands Europe, Amber Hardenbol:

»Teenagere bør fokusere på simple, men effektive vaskerutin­er bestående af god, rensende pleje. I vores øjne bidrager vores produkter til en sådan hudplejeru­tine,« skriver hun og tilføjer, at »teenagere« bør kontakte en laege, hvis de oplever »specifikke hudproblem­er«.

 ?? Foto: Emilie Toldam Futtrup ??
Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? JØRGEN SERUP, HUDLAEGE OG PROFESSOR ?? Det er enormt bekymrende. Der er risikoen for allergi. Men jeg synes, at den store bekymring ligger i, at man tvangsmodn­er nogle børn og stjaeler noget af deres naturlige barndom ved at bringe dem ind på en helt forkert scene, hvor de ikke bør vaere i den alder.
Faelles for produktern­e er bl.a, at de er produceret i Kina og indeholder parfume.
Foto: Emilie Toldam Futtrup
JØRGEN SERUP, HUDLAEGE OG PROFESSOR Det er enormt bekymrende. Der er risikoen for allergi. Men jeg synes, at den store bekymring ligger i, at man tvangsmodn­er nogle børn og stjaeler noget af deres naturlige barndom ved at bringe dem ind på en helt forkert scene, hvor de ikke bør vaere i den alder. Faelles for produktern­e er bl.a, at de er produceret i Kina og indeholder parfume. Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark