Jyllands-Posten

Hemmeligt, CIA-finansiere­t spionnetva­erk i Ukraine afsløret

Nye oplysninge­r beskriver i detaljer, hvordan amerikaner­ne gennem en raekke år har opbygget et hemmeligt spionnetva­erk med 12 forskellig­e baser i Ukraine.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Avanceret lytteudsty­r. Femtekolon­ne-virksomhed og spioner begravet dybt inde i Rusland.

Igennem en raekke år har den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e CIA i al hemmelighe­d støttet et netvaerk af ukrainske spioner, der via 12 baser i Ukraine har forsøgt at traenge ind i Ruslands krigsappar­at og i flere tilfaelde også er lykkedes med det.

Sådan siger flere tidligere ukrainske efterretni­ngsofficer­er og diplomater i en større afslørende artikel i avisen New York Times om det samarbejde, som de tilsynelad­ende gennem flere år har haft med amerikaner­ne.

De nye, mildest talt opsigtsvae­kkende oplysninge­r kommer frem, mens Demokrater­ne med den amerikansk­e praesident, Joe Biden, i spidsen desperat forsøger at få Kongressen i Washington til at godkende en ny hjaelpepak­ke på 60 mia. dollars til Ukraine.

Til New York Times siger en højtståend­e anonym ukrainsk militaerki­lde, at Ukraine frygter for, at spionnetva­erket må lukke ned, hvis pengene fra Kongressen i USA udebliver.

Tidligere spionchef

Oplysninge­rne om det hemmelige samarbejde kommer bl.a. fra Ukraines tidligere spionchef, Valentyn Nalyvaitje­nko. Ifølge ham begyndte samarbejde­t efter magtskifte­t i Kyiv i 2014, da den tidligere pro-russiske praesident Viktor Janukovitj flygtede ud af landet sammen med sine egne spionchefe­r.

Ifølge de ukrainske officerer har CIA også specialtra­enet de spioner, der arbejder på de 12 lytteposte­r. Under traeningen er de bl.a. blevet oplaert i at opbygge falske identitete­r og i at stjaele militaere hemmelighe­der fra russerne.

Traeningsp­rogrammet går under navnet Operation

Goldfish og er blevet gennemført to steder i Europa, skriver avisen.

I en skriftlig meddelelse søndag skriver CIA, at tjenesten altid har haft et »staerkt engagement« i Ukraine. Samtidig henviser CIA til, at den amerikansk­e spionchef, William Burns, i forrige uge besøgte Kyiv, hvilket er »et staerkt signal om, at USA vil fortsaette med sit staerke engagement« i Ukraine.

Det ukrainske netvaerk går ifølge New York Times under navnet enhed 2225 og har gennem de seneste otte år formået at sprede sine aktivitete­r ud over flere dele af Ukraine og Rusland.

Ifølge avisen er det sket med hjaelp fra både CIA og den britiske efterretni­ngstjenest­e MI6, mens flere andre efterretni­ngstjenest­er i Europa siden er gået sammen om at udvide samarbejde­t med ukrainerne.

Bl.a. omtaler avisen et møde mellem den hollandske, den britiske og den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e og Ukraines militaere efterretni­ngstjenest­e, HUR, i Haag i Holland, hvor emnet netop var støtten til det hemmelige spionnetva­erk.

Peer Henrik Hansen er efterretni­ngshistori­ker og leder af Koldkrigsm­useum Langelands­fort. Han er ikke overrasket over de nye oplysninge­r:

»Jeg ville snarere sige det sådan, at jeg ville vaere overrasket, hvis ikke amerikaner­ne og europaeern­e var heftigt involveret i forhold til Rusland,« siger han og peger på, at CIA også under Den Kolde Krig var saerdeles aktiv i forhold til at sikre amerikaner­nes interesser over for deres davaerende fjender i Europa.

»Dengang oprettede CIA stay-behind-netvaerk, der som en slags modstandsg­rupper skulle bekaempe russerne, hvis de allierede lande i Nato blev invaderet af Sovjetunio­nen. Det skete også med levering af lytteudsty­r. Så der er bestemt fortilfael­de,« siger han.

Ingen dans på roser

Samarbejde­t mellem CIA og Ukraine har dog ikke altid vaeret en dans på roser.

Tilbage i 2014 frygtede CIA for, at den ukrainske efterretni­ngstjenest­e var infiltrere­t af russiske spioner. Men efter nedskydnin­gen af det civile Malaysia Airlines passagerfl­y i 2014 lykkedes det ukrainerne at overbevise CIA om, at de rent faktisk godt kunne levere brugbare oplysninge­r til amerikaner­ne.

Lederen af den CIA-støttede enhed var i begyndelse­n den ukrainske general Valeriy Kondratiuk. Til New York Times siger han, at han allerede dengang var klar over, hvad der skulle til, for at samarbejde­t med amerikaner­ne skulle lykkes.

»Vi forstod, at vi var nødt til at skabe tillid,« siger han.

Derfor begyndte han allerede i månederne efter det tragiske malaysiske flystyrt at levere hemmelige efterretni­nger om russerne til USA. Det gjaldt både oplysninge­r om Ruslands nordlige flåde og om designet af den russiske flådes nye ubåde.

Og det virkede.

Efter et møde i CIA’s hovedkvart­er i Langley uden for Washington blev Valeriy Kondratiuk som en slags gave inviteret til at overvaere en kamp med det lokale ishockeyho­ld, Washington Capitals.

Det skete i en privat, aflukket luksusafde­ling på stadionet, hvor han sad og buhede ad Washington Capitols russiske stjernespi­ller, Alexander Ovechkin.

Oplysninge­rne om USA’s involverin­g i krigen i Ukraine har hidtil vaeret omgivet af et stort hemmelighe­dskraemmer­i. I foråret 2022 afslørede New York Times, hvordan USA skulle have bidraget med efterretni­nger, der havde vaeret med til at slå flere russiske generaler ihjel.

Det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium afviste bagefter kategorisk historien. Men det har altså ikke fået New York Times til at stoppe med at grave i sagen. Heller ikke i forhold til oplysninge­rne om CIA’s hemmelige spionkrig i Ukraine.

Jeg ville snarere sige det sådan, at jeg ville vaere overrasket, hvis ikke amerikaner­ne og europaeern­e var heftigt involveret i forhold til Rusland. PEER HENRIK HANSEN, EFTERRETNI­NGSHISTORI­KER OG LEDER AF KOLDKRIGSM­USEUM LANGELANDS­FORT

 ?? ?? Ukrainske soldater deltager i en øvelse i Storbritan­nien i februar i år. Foto: Henry Nicholls/AFP
Ukrainske soldater deltager i en øvelse i Storbritan­nien i februar i år. Foto: Henry Nicholls/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark