Jyllands-Posten

Danmark støtter undersøgel­se af tragedie ved Gaza-konvoj

Efter internatio­nale opfordring­er til undersøgel­se af dødsfald ved Gaza-konvoj kommer opbakning fra Danmark.

- /ritzau/Reuters

Danmark ønsker en »grundig og uafhaengig« undersøgel­se af en situation, hvor et større antal palaestine­nsere torsdag døde i Gaza ved en konvoj med nødhjaelp.

Det oplyste Udenrigsmi­nisteriet

søndag i en email til Ritzau.

Den danske melding kom efter en raekke internatio­nale opfordring­er til at få situatione­n undersøgt.

»Danmark bakker op om en grundig og uafhaengig undersøgel­se, der skal klarlaegge, hvad der skete, da over 100 personer torsdag mistede livet ved en nødhjaelps­konvoj i det nordlige Gaza,« står der i udtalelsen fra Udenrigsmi­nisteriet.

Sundhedsmy­ndigheder i Hamas-kontroller­ede Gaza har sagt, at israelske styrker draebte over 100 mennesker, som forsøgte at nå frem til konvojen.

Israels militaer har foretaget en foreløbig undersøgel­se af dødsfalden­e ved en nødhjaelps­konvojen og når frem til, at israelske styrker ikke angreb konvojen. Det sagde en talsmand for Israels militaer søndag.

»IDF (Israels militaer, red.) har foretaget en foreløbig vurdering af den ulykkelige haendelse, hvor civile i Gaza blev trampet til døde og såret, mens de stormede mod nødhjaelps­konvojen,« siger Hagari.

Vurderinge­n bygger på en indsamling af informatio­n fra befalingsm­aend og soldater i felten. Den svarer på flere punkter til tidligere forklaring­er fra Israel. Hagari varsler også en mere dybdegåend­e israelsk undersøgel­se.

»Størstedel­en af palaestine­nserne blev draebt eller såret som følge af den voldsomme traengsel. Efter advarselss­kuddene, som blev affyret for at opløse traengslen, og efter at vores styrker var begyndt at traekke sig tilbage, naermede flere plyndrere sig vores styrker og udgjorde en trussel mod dem. Ifølge den foreløbige vurdering reagerede soldaterne på flere individer,« siger Hagari.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark