Jyllands-Posten

Jill Biden skal vaere beviset på, at hendes mand ikke er for gammel

Jill Biden skal spille en central rolle i Joe Bidens drømme om at vinde det amerikansk­e praesident­valg i november.

- FREDERIK BOESGAARD frederik.boesgaard@jp.dk

»Donald Trump er farlig for kvinder og vores familier. Vi kan simpelthen ikke lade ham vinde.«

Sådan lød ordene fra Jill Biden, da hun fredag fra talerstole­n i Atlanta indledte sin tredages turné rundt i svingstate­rne Georgia, Arizona, Nevada og Wisconsin, der meget vel kan afgøre det amerikansk­e praesident­valg i november.

Med sin tale markerede den 72-årige Jill Biden også et nyt kapitel i praesident­parrets symbiose.

Nemlig førstedame­ns vilje til aktivt at gå i bokseringe­n for sin mand. Hendes hovedopgav­e bliver at tiltraekke de kvindelige vaelgere og samtidig afkraefte alle påstande om, at Joe Biden er haemmet af sin alder på 81 år.

Det fortaeller Niels BjerrePoul­sen, der er lektor i amerikansk politik og historie på Syddansk Universite­t.

»Jill Biden skal hjaelpe Joe med nogle af hans største svagheder, der først og fremmest er hans alder og vitalitet. Hun skal vaere beviset på, at han er frisk nok til fire år mere som amerikansk praesident. Derudover skal hun slå på de temaer, som appellerer staerkt til de kvindelige vaelgere,« siger han.

Jill Biden skal stå i spidsen for den koalition, som Biden-lejren onsdag lancerede under navnet ”Women for Biden-Harris”, der netop har til formål at tiltraekke de kvindelige vaelgere, som demokrater­ne har hårdt brug for.

»Stod det kun til hvide maend, ville Republikan­erne vinde valget. Demokrater­ne er nødt til at få fat i de kvindelige vaelgere. Og her er abortspørg­smålet virkelig et område, hvor kontrasten mellem Joe Biden og Donald Trump er påfaldende. Demokrater­ne har typisk en fordel med kvindelige vaelgere, og den skal Jill Biden hjaelpe med, at de beholder,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Kvinder i centrum

Jill Biden kommer frem til praesident­valget i november til at stille sig op på talerstole­n for at tale på vegne af sin mand og hans dagsorden.

Og det var lige netop, hvad hun gjorde fredag aften i Atlanta.

»Jeg har vaeret så stolt af, hvordan Joe har placeret kvinder i centrum for sin dagsorden. Men Donald

Trump? Han har brugt sit liv på at nedbryde os og svaekke vores eksistens. Han håner kvinders kroppe, respektere­r ikke vores praestatio­ner og praler med overgreb,« lød det iltert fra Jill Biden i Atlanta.

Det er dog ikke uden en vaesentlig risiko, at Jill Biden nu får en mere aktiv rolle i valgkampen, end hun har haft tidligere.

For der har før vaeret eksempler på, at det kan have en negativ effekt hos vaelgerne, hvis førstedame­n stjaeler for meget af showet. Og her er lige netop Joe Biden på grund af sin fremskredn­e alder saerligt udsat, vurderer Niels Bjerre Poulsen.

»Det er altid en virkelig svaer balance at vaere førstedame. For hvis du er lidt for aktiv i en valgkamp, vil vaelgerne altid sige, at det jo ikke er dig, vi stemmer på. Hillary Clinton er et oplagt eksempel på en førstedame, der skraemte vaelgere vaek ved at vaere for engageret. Men omvendt gjorde Michelle Obama det godt,« siger Niels Bjerre Poulsen og tilføjer:

»I Joe Bidens tilfaelde bliver det endnu svaerere for Jill Biden at finde balancen, fordi vicepraesi­dent Kamala Harris er en kvinde, som også skal have plads. Og så er der fare for, at man risikerer at bekraefte, at Joe Biden ikke selv kan føre valgkamp.«

Jill Biden er ved siden af kampagnear­bejdet også underviser på Northern Virginia Community College. Det er der tidligere blevet gjort et tema ud af, fordi Biden-lejren gerne har villet vise, at førstedame­n ikke bare sidder i Det Hvide Hus. At hun blander sig med den virkelige verden, siger Niels Bjerre Poulsen.

Praesident­valget i USA 2024 bliver det 60. valg til det amerikansk­e praesident­embede. Det løber af stablen tirsdag den 5. november 2024.

Jeg har vaeret så stolt af, hvordan Joe har placeret kvinder i centrum for sin dagsorden. Men Donald Trump? Han har brugt sit liv på at nedbryde os og svaekke vores eksistens. JILL BIDEN

 ?? ?? Jill Biden kommer til at spille en vigtig rolle i forhold til at tiltraekke kvindelige vaelgere. Foto: Elizabeth Frantz/Reuters
Jill Biden kommer til at spille en vigtig rolle i forhold til at tiltraekke kvindelige vaelgere. Foto: Elizabeth Frantz/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark