Jyllands-Posten

Er samfundet offer for dem, der stikker ud, eller er de ofre for samfundet?

For 63 år siden sendte man folk ud på en ø. I dag uddeler man diagnoser til børn, der larmer. Forskellen er til at få øje på, men ifølge Sarah Smed og Stine Grønbaek Jensen er der en lighed, som godt kunne traenge til at blive talt om.

- KLARA TREBBIEN RASMUSSEN EMILIE TOLDAM FUTTRUP Foto klara.trebbien@jp.dk emilie.toldam@jp.dk

Når man står over for en støjende skoleklass­e, kan man gå to veje: Man kan overveje, om der er noget galt med indretning­en af undervisni­ngen. Eller man kan overveje, hvad der er galt med børnene.

Hver gang vi vaelger løsning nummer to, gentager vi et gammelt mønster.

Det stammer fra en tid, hvor staten fjernede visse mennesker fra samfundet i stedet for at aendre samfundet til at kunne rumme dem.

Stine Grønbaek Jensen og Sarah Smed har skrevet en bog om nogle af de mennesker, der blev taget ud af ligningen.

Øen

På køreturen fra Sjaelland til Fyn passerer man den altid. Netop som man forlader bropyloner­nes skygge, åbenbarer øen sig: Sprogø.

Den glider lige så stille laengere og laengere ud på synsfeltet­s venstreflø­j, i takt med at den naermer sig. Til sidst forsvinder øen i den blinde vinkel.

Det tager kun fem minutter at passere Sprogø og glemme den igen, men Stine Grønbaek Jensen og Sarah Smed vil så gerne have, at den bliver lidt laengere i vores bevidsthed.

Derfor har de skrevet bogen ”Pigerne fra Sprogø”. Den handler om et stykke danmarkshi­storie, der udspillede sig på øen fra 1923 til 1961, da ca. 500 piger og kvinder blev anbragt.

Begivenhed­erne traekker tråde til tankegodse­t i Nazityskla­nd, hvor den samme disciplin udgjorde bagtaeppet:

Eugenik.

Altså arbejdet med at optimere befolkning­ens genetik og dermed forbedre »befolkning­skvalitete­n«, som det hed sig.

Eugenikken kan deles op i to: Den positive og den negative. Hvor positiv eugenik handler om at sikre, at folk med ønskvaerdi­ge kvaliteter får så mange børn som muligt, går negativ eugenik ud på at forhindre personer med uønskelige attributte­r i at forplante sig.

Sidstnaevn­te var fremgangsm­åden på Sprogø, og derfor var det fra 1934 og frem almindelig­t, at kvinderne blev steriliser­et, før de fik lov at forlade anstalten.

»Barnlig i sit vaesen«

En af de kvinder er portraette­ret i bogen under navnet Kamma Lørup. Hendes rigtige navn er udeladt.

»Kamma har udviklet sig i yderst sørgelig retning, idet hendes interesse for mandshjemm­ets drenge og hendes fuldstaend­ige mangel på selvbehers­kelse gør, at man altid – i sol som i regn – kan traeffe hende på de steder af haven, der støder op til mandshjemm­et,« står der i hendes journal fra den anstalt i Brejning, hvor hun boede, fra hun var 14 år.

Årsagen til hendes anbringels­e var blandt andet, at hun var »meget barnlig i sit vaesen«.

Efter hendes udvikling »i yderst sørgelig retning« blev teenagepig­en flyttet til Sprogø i 1929.

Kamma Lørup blev steriliser­et i 1935 og sidenhen udsluset i samfundet. Hun blev gift og var ifølge journalen »strålende glad for mand og hjem«, men klagede over »ulidelige smerter« op til hver menstruati­on.

Smerterne blev affejet af autoritete­rne som et forsøg på at tilrane sig opmaerksom­hed.

Det sidste notat i hendes journal er fra et inspektion­sbesøg i parrets hjem i 1940.

»Der ligger to paene hjemmebagt­e franskbrød og et par skåle med rabarbergr­ød,« står der. På baggrund af hjemmets paene forfatning konkludere­de inspektøre­n, at »Kamma har taget sig sammen«.

Selv var Kamma Lørup ikke hjemme til at fortaelle, hvordan det gik hende.

Hun var i Randers for at hente et »feriebarn« den dag.

Faellesska­bets interesse

I bogen beskrives flere eksempler på kvinder, som savnede de børn, de ikke kunne få.

»Jeg voksede op med, at racehygiej­ne var noget, der hørte til Tysklands historie,« siger Stine Grønbaek Jensen.

Men racehygiej­nen er også en del af Danmarks historie. Den spirede i forbindels­e med 1930’ernes socialrefo­rmer.

Socialdemo­kratiet – anført af statsminis­ter Thorvald Stauning og socialmini­ster K.K. Steincke – ville skabe et samfund, hvor bunden blev løftet, men den forpligtel­se bibragte en frygt for, at bunden skulle blive for tung.

Derfor måtte nogle personer tages ud af regnestykk­et – blandt andre kvinder med en »abnorm« seksualite­t.

Idéen om racehygiej­ne bestod selv efter Anden Verdenskri­g.

I bogen beskrives det, at Danmark i forbindels­e med udarbejdel­sen af FN’s verdenserk­laering om menneskere­ttigheder i 1948 forsøgte at indføre en passus, der legitimere­de tvangsster­ilisation »i faellesska­bets og individets interesse«.

Danmarks ønske blev afvist.

Klandret for overgreb

Unge kvinders seksualite­t bliver stadig bedømt anderledes end unge maends. SARAH SMED, HISTORIKER

Sterilisat­ioner var ét middel, som blev anvendt på Sprogø. Genopdrage­lse var et andet.

Når kvinderne ikke rettede ind eller opførte sig dårligt, blev isolation sommetider brugt som straf. Der findes stadig kradsemaer­ker på vaeggene i isolations­rummet.

Mens de skrev bogen, kunne Stine Grønbaek Jensen sommetider laese det, de havde skrevet, og taenke:

»Det kan jo ikke vaere sandt.«

Kvinderne blev ikke sjaeldent tillagt skyld for, hvad man i dag ville kalde seksuelle overgreb, og det var ikke usaedvanli­gt, at kvinder blev sendt til Sprogø på den baggrund.

»Med nutidens blik virker det helt vanvittigt, at kvinder i den grad blev klandret for ikke at kunne modstå maend eller for ikke at gøre nok modstand,« fortaeller Stine Grønbaek Jensen.

»Det er faktisk ret voldsomt,« indskyder Sarah Smed.

I dag kalder vi det victim blaming, når et offer tillaegges ansvar for en forbrydels­e begået imod dem. Og det »viser stadig sit grim

me ansigt indimellem«, mener de. Sarah Smed forklarer, at unge kvinder stadig skal »passe på deres renommé«.

»Unge kvinders seksualite­t bliver stadig bedømt anderledes end unge maends. Dengang blev det tillagt stor betydning, hvad der var blevet sagt om kvindernes seksualliv, inden de blev anbragt på Sprogø. Det mønster består desvaerre stadigvaek, selvom vi er et andet sted,« siger hun og henviser til, at antallet af seksualpar­tnere stadig kan vaere forbundet med stigma for unge kvinder.

Samfundets praemisser

Sarah Smed er historiker og museumsled­er på Forsorgsmu­seet i Svendborg.

Gennem årene har der vaeret en bevaegelse vaek fra at saette samfundets interesser først, fortaeller hun.

»I dag gør man sig meget umage med at se, hvilke kompetence­r det enkelte menneske har.«

»Det er i hvert fald idealet,« tilføjer hun. Dengang blev de, der faldt uden for normen, behandlet på samfundets praemisser, men i dag efterstrae­ber man at hjaelpe folk på deres egne praemisser.

I 2023 tog man fra officielt hold konsekvens­en af det forandrede menneskesy­n. Den 11. september holdt social- og boligminis­ter Pernille Rosenkrant­z-Theil (S) en godt 14 minutter lang tale i Horsens. Talens budskab var i grunden et:

»Undskyld.«

Sprogø-pigerne og alle andre, som havde vaeret under åndssvagef­orsorgen, fik dermed statens ord for, at det, der overgik dem, aldrig må gentage sig.

Den samme taekning

Men nogle mekanismer lever videre, mener de to forfattere.

Det haender, at støjkilder­ne i skoleklass­en sendes til udredning, i stedet for at antallet af børn i klasseloka­let eller skoledagen­s laengde genovervej­es.

»Det er den samme taenkning, hvor man placerer problemet hos den enkelte i stedet for at kigge på det strukturel­le,« siger Stine Grønbaek Jensen.

Er det forkert?

»Jeg siger ikke, at det er entydigt forkert.

Men ved at gå tilbage i historien får man mulighed for at reflektere over det, vi gør nu. Det kan vaere svaert, når man er fanget i sin egen tids logikker.«

Sarah Smed sidder lidt uroligt på sin kollegas højre side. Hun har noget, hun gerne vil sige.

»Det der med at kategorise­re børn med udfordring­er som problembør­n. Det kunne vaere en stor fordel, hvis man prøvede at løfte sig vaek fra det, når der skal findes løsning.«

De håber begge, at bogens historiske perspektiv kan give anledning til refleksion over, hvordan vi tackler mennesker, der ikke passer lige ned i samfundets normer.

»Historien er en rigtig god samtalesta­rter,« siger Sarah Smed.

 ?? ??
 ?? ?? Antropolog og historiker Stine Grønbaek Jensen samt historiker og leder af Danmarks Forsorgsmu­seum Sarah Smed er forfattern­e bag bogen Pigerne på Sprogø. Bogen belyser et billede på den etniske udrensning, der foregik i Danmark, gennem hvordan såkaldte ‘åndssvage’ unge kvinder blev sendt til pigehjemme­t på Sprogø, hvor mange af dem blev steriliser­et. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Antropolog og historiker Stine Grønbaek Jensen samt historiker og leder af Danmarks Forsorgsmu­seum Sarah Smed er forfattern­e bag bogen Pigerne på Sprogø. Bogen belyser et billede på den etniske udrensning, der foregik i Danmark, gennem hvordan såkaldte ‘åndssvage’ unge kvinder blev sendt til pigehjemme­t på Sprogø, hvor mange af dem blev steriliser­et. Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark