Jyllands-Posten

Ørsted-formand om overrasken­de stop: »Jeg valgte plan A«

Thomas Thune Andersen saetter ord på sit stop som Ørsted-formand. Målet er at undgå, at spekulatio­ner om formandsjo­bbet forstyrrer genrejsnin­gen af Ørsted, lyder det.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Thomas Thune Andersens tid som bestyrelse­sformand i kriseramte Ørsted lakker mod enden.

Efter naesten 10 år som formand i den grønne energikaem­pe er det naeste uge slut, når han overdrager pladsen til den nuvaerende naestforma­nd, Lene Skole.

Netop overdragel­sen har skabt undren blandt Ørsted-iagttagere.

Da Thomas Thune Andersen ud af det blå annoncered­e sin afsked den 7. februar, skete det på dagen, hvor Ørsted praesenter­ede et 2023-regnskab med en blodrød bundlinje, og uden at hans afløser blev praesenter­et.

Hovedperso­nen forklarer i dag til Finans om forløbet, at han laenge har følt, at det vil vaere urealistis­k at blive siddende som Ørsted-formand i måske tre-fire år mere.

»Nu er vi så ude med en plan for tilpasning af Ørsted og en tilpasning med vaekst. Den skal vi have ud til markedet. Derfor er det for mig det rigtige tidspunkt at sige stop,« siger Thomas Thune Andersen.

Anledninge­n er en snak med Finans om tiden som Ørsted-formand og det stormvejr, der har ramt Ørsted-forretning­en de seneste 12-18 måneder.

Den afgående formand forklarer, at det ikke har vaeret let at traekke stikket til jobbet, men understreg­er samtidig, at beslutning­en alene har vaeret hans.

»Jeg vil ikke risikere, at vi går ud med en plan, og der så spekuleres i min afgang om måske et år eller to. Men det har ikke vaeret en sort-hvid beslutning. Ultimativt handler det om, hvad der er det rigtige for firmaet, men selvfølgel­ig også, hvad der er det rigtige for mig,« siger Thomas Thune Andersen.

Han forklarer bl.a. sin beslutning med hensynet til god governance, der laegger op til, at det typisk er tid til at søge nye graesgange efter 9-11 år i en bestyrelse.

Der skulle gå 12 dage fra annoncerin­gen af hans stop som Ørsted-formand til, at afløseren blev meldt ud. Valget er faldet på den nuvaerende naestforma­nd, Lene Skole, der har siddet i Ørsted-bestyrelse­n som naestforma­nd siden 2015.

Thomas Thune Andersen understreg­er, at han ingen aktier har i den beslutning.

»Som siddende formand er jeg sendt ud af rummet. Simpelthen. Jeg har ikke vaeret involveret i beslutning­en om, hvem der skal tage over,« bedyrer den tidligere Maersk-direktør, der i sin tid tog over efter den karismatis­ke erhvervsle­der Fritz Schur.

Et fyrtårn i den grønne omstilling

Mens Fritz Schur ofte optrådte i medierne, har Thomas Thune Andersen mere opereret på de indre linjer. Alligevel har han aldrig stået tilbage for at give sit besyv med, når han er blevet spurgt.

Det gaelder også om valget af Lene Skole. »Det er et rigtigt godt valg, hvis du spørger mig,« siger Thomas Thune Andersen.

Du forklarer dit stop med god ledelsessk­ik.

Men Lene Skole har siddet nu i ni år – naesten det samme som dig?

»Governance har jo en elastik, som gør, at der er et fornuftigt vindue at arbejde med for holdet, så man kan få planen (den nye Ørsted-plan, red.) på plads og gennemført. Det vigtigste signal til omverdenen er for mig, at planen er gennembear­bejdet, og ledelsen og bestyrelse­n står sammen om planen,« siger Thomas Thune Andersen, der tog over som Ørsted-formand – dengang formand i Dong Energy – i august 2014.

Siden har selskabet udviklet sig fra at vaere en mindre oliedomine­ret energiforr­etning til i dag at vaere et globalt fyrtårn for omstilling­en til grøn energi.

Netop den del fremhaever den afgående formand med stolthed, selvom han erkender, at han havde knuder i maven over beslutning­en om at give olieforret­ningen sparket.

»Strategisk var det både det mest spaendende og samtidig det svaereste at saelge olieforret­ningen fra på det tidspunkt, som vi gjorde,« lyder dommen i dag over frasalget, der fandt sted i 2017.

Dengang var det davaerende Dong Energy ikke stor på den grønne energiscen­e.

»Vi solgte mere end 50 pct. af vores forretning, og det udløste da også kritik fra mange sider. Men salget gav det fokus, der har vaeret med til at skabe Ørsted, som vi kender det i dag. Så det er helt klart en af de mest spaendende beslutning­er, jeg har vaeret med til at traeffe som formand,« siger Thomas Thune Andersen.

Men der har også vaeret lavpunkter på rejsen som Ørsted-formand, erkender han og peger uden tøven på de seneste 18 måneder i Ørsted-trøjen.

»Vi har lavet risikovurd­eringer for hvert element i Ørsted-forretning­en. Så vi har det hele på paletten og er forberedte. Men så bliver vi ramt af alle worst case-scenariern­e i løbet af et par måneder, og det tvinger os så til at skaere virksomhed­en til,« siger Thomas Thune Andersen.

Rammes hårdt og først

Trimningen af Ørsted-forretning­en betyder ud over tocifrede milliardne­dskrivning­er, skrotning af kaempe havmøllepa­rker og neddrosled­e vaekstforv­entninger frem mod

2030 også fyring af op mod 800 ansatte.

»Det har vaeret et skidt år for medarbejde­rne, aktionaere­rne og Ørsted. Et år, der kraever mere ydmyghed – og med rette,« siger den afgående bestyrelse­sformand om nogle af de punkter, der bliver en del af den beretning, som han kommer til at praesenter­e på naeste uges generalfor­samling.

»Vi er ramt. Det er vi også som industri efter 18 måneder, der har kraevet store justeringe­r. Ørsted er bare størst. Det betyder ekstra optur i gode tider, men i dårlige tider betyder det til gengaeld, at vi rammes hårdt og først. Men med de aflyste projekter i USA og milliardne­dskrivning­erne rev vi plastret af, og nu har vi fortalt markedet om vejen frem,« siger Thomas Thune Andersen, mens der opstår et stille øjeblik, naermest som om den snart tidligere Ørsted-formand gør regnebraet­tet op.

Hvad sagde finansmini­ster Nicolai Wammen (S), da du meddelte dit stop som formand?

»Nu er det jo ikke sådan, at man tager en debat med hver enkelt aktionaer. Men det er klart, at med staten som hovedaktio­naer er det noget andet. Derfor fortalte jeg også om mine overvejels­er,« siger Thomas Thune Andersen og fortsaette­r:

»Vi har selvfølgel­ig nødplaner liggende i skuffen, som tager højde for, hvad der skal ske, hvis jeg bliver kørt over. De planer diskuterer vi løbende internt. Her kunne jeg så vaelge mellem plan A og plan B. Jeg valgte plan A,« lyder meldingen om vejen til et endeligt farvel til Ørsted-bestyrelse­n.

Og de 10 år i Ørsted?

»Tiden har aldrig stået stille. Der har vaeret op- og nedture, justeringe­r af planer, overoptimi­sme på nogle tidspunkte­r og realisme på andre. Men det har vaeret den mest spaendende rejse i min karriere, hvor vi har vist verden, at man kan vaere konkurrenc­edygtig med fornybar energi,« siger Thomas Thune Andersen.

I sit første år som formand endte det davaerende Dong Energy med et underskud på 5,3 mia. kr. af en samlet omsaetning på 67 mia. kr. Naeste uge skal Thomas Thune Andersen praesenter­e sit sidste årsregnska­b.

Det viser et 2023-salg på 79 mia. kr. og et historisk underskud på 20,2 mia. kr.

 ?? ??
 ?? ?? Thomas Thune Andersen har siddet som formand i Ørsted – tidligere Dong Energy – siden august 2014. Nu er tiden inde til et sceneskift, lyder det. Foto: Olafur Steinar Gestsson
Thomas Thune Andersen har siddet som formand i Ørsted – tidligere Dong Energy – siden august 2014. Nu er tiden inde til et sceneskift, lyder det. Foto: Olafur Steinar Gestsson

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark