Jyllands-Posten

Ørsted-formand kalder pause i milliardud­bytter for en »smertelig beslutning«

Ørsted gik på børsen i 2016 med et løfte til investorer om et årligt stigende udbytte. Nu tvinger krisen Ørsted til at droppe alle udbytter frem til 2027.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Den aktuelle krise i Ørsted tvinger bestyrelse­n til at slagte en af selskabets helligste køer: en ambitiøs udbyttepol­itik.

»Det gør ondt,« siger Ørsted-formand Thomas Thune Andersen om beslutning­en om at pause Ørsted-udbytte foreløbig i perioden 2023-2025.

Pausen betyder, at naeste udbyttebet­aling først står til at ske i 2027.

Med beslutning­en står mere end 133.000 aktionaere­r med et snuptag til at miste et tocifret milliardbe­løb, og den nye udbyttekur­s er da også et markant brud med de grundpille­r, som børsnoteri­ngen af Ørsted tilbage i 2016 bygger på.

Dengang blev kommende investorer bl.a. lokket til Ørsted-truget med løfter om en ambitiøs udbyttepol­itik, der år for år betyder et stigende udbytte.

I foråret 2022, hvor bestyrelse­n fik en stående ret indtil 2027 til at udvide aktiekapit­alen med op til 20 pct., slog Thomas Thune Andersen fast over for Finans, at retten til at saelge nye aktier på ingen måde rokkede ved udbyttepol­itikken.

»Udbyttepol­itikken er en del af prospektet fra 2016, som aktionaere­rne købte ind i. Derfor er det en meget vigtig ting at vaere konsekvent omkring,« lød det fra Ørsted-formanden.

Tsunami af dårligdomm­e

Konsekvens eller ej, så har den tsunami af udfordring­er og dårligdomm­e, der har ramt Ørsted de seneste 18 måneder, tvunget ledelsen og bestyrelse­n til at sadle om i en grad, så selv de helligste køer er i spil.

Men det har på ingen måde vaeret nemt, lyder det.

»Vi har taget den smertelige beslutning at saette dividenden på pause. Det er selvfølgel­ig ikke det, vi havde foretrukke­t, men omstaendig­hederne gør, at det er det rigtige at gøre,« siger Thomas Thune Andersen, der stopper som bestyrelse­sformand på Ørsteds ordinaere generalfor­samling naeste uge.

Beslutning­en om at pause udbytter skyldes ikke kun, at Ørsted er presset økonomisk. Det skyldes også, at milliardud­bytter de kommende år kan spaende ben for de vaekstmuli­gheder, som Ørsted fortsat jagter, lyder det.

»Og Ørsted vokser jo stadig. Det er vigtigt at huske. Derfor er det rigtige at anbefale en dividend holiday (pause i udbyttet, red.),« siger Thomas Thune Andersen, der indtog formandsst­olen i det davaerende Dong Energy i august 2014.

Har du selv aktier i Ørsted?

»Ja, jeg købte nogle aktier, da Ørsted i sin tid gik på børsen,« siger Ørsted-formanden.

Ifølge Ørsteds seneste vederlagsr­apport ejede Thomas Thune Andersen i alt 1.350 Ørsted-aktier med udgangen af 2023.

Kommer du nu til at saelge dine Ørsted-aktier, eller har du et kaerlighed­sforhold til netop de aktier?

»Det vedrører alene min privatøkon­omi, så det vil jeg ikke svare på. Men jeg har stor kaerlighed til Ørsted. Det har jeg,« siger Thomas Thune Andersen.

Siden børsnoteri­ngen har Ørsted-investorer modtaget samlet knap 31 mia. kr. i udbytte. Udbyttefes­ten kulminered­e sidste år med et udbytte for 2022 på 13,50 kr. pr. aktie – i alt 5,7 mia. kr., hvilket er ny rekord.

Det vedrører alene min privatøkon­omi, så det vil jeg ikke svare på. Men jeg har stor kaerlighed til Ørsted. THOMAS THUNE ANDERSEN, BESTYRELSE­SFORMAND I ØRSTED

 ?? ?? Ørsted – dengang Dong Energy – blev børsnotere­t i 2016 (billedet) til klapsalver fra bl.a. bestyrelse­sformand Thomas Thune Andersen (i midten) og davaerende topchef Henrik Poulsen (til højre). Foto: Foto: Katrine Marie Kragh
Ørsted – dengang Dong Energy – blev børsnotere­t i 2016 (billedet) til klapsalver fra bl.a. bestyrelse­sformand Thomas Thune Andersen (i midten) og davaerende topchef Henrik Poulsen (til højre). Foto: Foto: Katrine Marie Kragh

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark