Jyllands-Posten

Kun når det handler om barsel, har ligestilli­ngen rykket sig

Den største og mest grundige gennemgang af al tilgaengel­ig data om ligestilli­ng på det danske arbejdsmar­ked afslører en minimal udvikling.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Ligestilli­ngen mellem maend og kvinder står stort set stille i dansk erhvervsli­v. Kun når det handler om barsel, har tingene rykket sig over det sidste års tid.

Det viser den største og mest grundige gennemgang af al tilgaengel­ig data om ligestilli­ng på det danske arbejdsmar­ked.

Bag gennemgang­en står taenketank­en Equalis, der har udformet et barometer, der viser, hvorvidt og hvor der er overreprae­sentation af henholdsvi­s maend og kvinder.

Og selvom saerlig øremaerket barsel til faedre ser ud til at give ligestilli­ngen et skub i den rigtige retning, er der overordnet ikke meget udvikling at spore i barometere­t, forklarer adm. direktør i Equalis Gine Maltha Kampmann.

Den nye barselslov­givning trådte i kraft i august 2022 og øremaerked­e samlet 11 ugers orlov til faedre og medmødre.

»Det ene sted, vi ser, at der er sket en udvikling, er inden for afholdelse af barsel, og her må vi formode, at det er lovgivning­en, der har flyttet en adfaerd, selvom der endnu ikke er lavet en evaluering fra regeringen­s side,« siger Gine Maltha Kampmann.

De største går forrest

Ifølge Equalis’ gennemgang er det de største virksomhed­er herhjemme, der går forrest i forhold til at arbejde mod større diversitet blandt medarbejde­re og i ledelserne.

Det gør de, fordi det giver mening forretning­smaessigt, og fordi det forventes af omverdenen, forklarer Tania Sabroe, der er executive vice president i Novo Nordisk, som i en årraekke har arbejdet med diversitet­smål.

»Vi oplevede for et par år siden, at de her agendaer blev endnu mere italesat i den offentlige, sociale og politiske debat. Vi så kravet om diversitet som en ekstern forventnin­g, som vi også internt gerne tog et endnu større ansvar for,« siger Tania Sabroe.

Som det er nu, er 46 pct. af lederne i Novo Nordisk kvinder, i de øvre ledelsesla­g er det 41 pct.

Tallene har saerligt rykket sig, efter at virksomhed­en i 2021 satte nye mål og intensiver­ede arbejdet med inklusion.

Det betyder blandt andet, at fremskridt inden for diversitet og inklusion også er et element i bonusprogr­ogrammet for den øverste ledelse.

Vi bliver nødt til at turde snakke om andre former for lovgivning, regulering, aftaler eller andet, som er forpligten­de på at aendre adfaerd og aendre strukturer mod mere ligestilli­ng. GINA MALTHA KAMPMANN, DIREKTØR I EQUALIS

Måling kvartal for kvartal

»Det har haft stor betydning, at det er noget, vi er begyndt at måle meget nøje kvartal for kvartal, hvordan det går i forskellig­e dele af forretning­en. Når du tracker tingene på en systematis­k måde, så sikrer du også opmaerksom­hed og konstant opfølgning,« siger Tania Sabroe.

Ifølge Gine Maltha Kampmann bør erfaringen med øremaerket barsel give anledning til, at man undersøger, om der er andre områder, hvor man kan lovgive sig til en større bevaegelse.

»Vi bliver nødt til at turde snakke om andre former for lovgivning, regulering, aftaler eller andet, som er forpligten­de på at aendre adfaerd og aendre strukturer mod mere ligestilli­ng.«

DI var for nylig ude at foreslå, at man økonomisk støtter de videregåen­de uddannelse­r, der retter op på en skaev kønsbalanc­e, naevner Gine Maltha Kampmann.

»Jeg siger ikke, at det er nødvendigv­is en løsning, men jeg siger, at det er et nybrud i forhold til at kunne tale om noget andet end øremaerket barsel og kvoter, som er de to ting, der bliver kigget til, når vi snakker lovgivning.«

Minister for digitalise­ring og ligestilli­ng Marie Bjerre (V) er ikke klar til at lovgive mere på ligestilli­ngsområdet.

»Vi har for nylig vedtaget loven om øremaerket barsel, som vi begynder at se virke, men ikke kender de endelige effekter af. Og det er også først for nylig, at de her regler omkring måltal for kønsbalanc­e i ledelse og bestyrelse­r trådte i kraft. Og derfor mener jeg egentlig ikke, at tiden er til yderligere lovgivning,« siger hun.

Hvordan vil du så arbejde for, at vi får mere ligestilli­ng?

»Barometere­t viser jo helt tydeligt, at der fortsat er nogle udfordring­er og barrierer i det her samfund i forhold til lige muligheder, uanset om man er mand eller kvinde,« siger Marie Bjerre.

»Men det er nogle komplekse problemsti­llinger uden én løsning, og derfor mener jeg også, at man skal saette bredt ind og eksempelvi­s arbejde med ligestilli­ng i den ivaerksaet­terstrateg­i, som regeringen har på trapperne, og i forhold til det kønsopdelt­e uddannelse­svalg.«

Kulturaend­ring

Ministeren mener, at der samtidig skal en kulturaend­ring til i erhvervsli­v, institutio­ner og på uddannelse­r.

»Derfor synes jeg, at det er enormt positivt at se det momentum, der heldigvis er hos rigtig mange virksomhed­er, hvor man selv går ind og arbejder aktivt med ligestilli­ng og ser på, hvad er det, vi kan gøre i vores virksomhed, når vi ansaetter og forfremmer,« siger Marie Bjerre.

Professor i økonomi Nina Smith haefter sig ved, at det netop er inden for afholdelse af barsel, at der er sket en udvikling i diversitet­sbarometer­et, så faedrene nu gennemsnit­ligt tager mere orlov. Det er nemlig essentielt for ligestilli­ngen, mener hun.

»Al forskning tyder på, at det er omkring barslen, og når man får børn, at hele det kønsopdelt­e arbejdsmar­ked for alvor opstår. Derfor er det et vigtigt område, der bliver rykket på her,« siger hun.

Debatten omkring ligestilli­ng, kønsfordel­ing og ikke mindst manglen på kvinder i ledelserne er ofte følelsesla­det og påvirket af holdninger frem for fakta, og det skal barometere­t fra Equalis gerne rode bod på, forklarer Nina Smith, der i mange år har forsket i ligestilli­ng på arbejdsmar­kedet og blandt andet sidder i Equalis’ advisory board.

»Data og at få tal på tingene, det er det, der kan rykke udviklinge­n. Selvom der ikke er de store udsving at spore, så er det nyttigt netop at vide, at det er det, der er situatione­n,« siger professore­n.

Al forskning tyder på, at det er omkring barslen, og når man får børn, at hele det kønsopdelt­e arbejdsmar­ked for alvor opstår. NINA SMITH, PROFESSOR I ØKONOMI

 ?? ?? Gine Maltha Kampmann er adm. direktør i taenketank­en Equalis, der hvert år samler al data på ligestilli­ngsområdet.
Foto: Equalis
Gine Maltha Kampmann er adm. direktør i taenketank­en Equalis, der hvert år samler al data på ligestilli­ngsområdet. Foto: Equalis
 ?? ?? Minister for digitalise­ring og ligestilli­ng Marie Bjerre. Foto: Gregers Tycho
Minister for digitalise­ring og ligestilli­ng Marie Bjerre. Foto: Gregers Tycho
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark