Jyllands-Posten

Mere fleksibili­tet for aeldre kan give 15.000 flere fuldtidsst­illinger

Med mere fleksible arbejdsfor­hold vil mange seniorer arbejde laengere. Det kan ifølge et pensionsse­lskab vaere med til at løse et af samfundets store problemer.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Seniorer er nøglen til at løse et af de store problemer, som det danske samfund står over for.

Det påpeger landets største kommerciel­le pensionsse­lskab, PFA Pension, som har beregnet, at det giver 15.000 fuldtidsan­satte, hvis der skabes mere fleksible muligheder for aeldre på arbejdsmar­kedet, så en del af dem fortsaette­r lidt laengere i arbejde end til pensionsal­deren.

Til sammenlign­ing har Finansmini­steriet anslået, at afskaffels­en af store bededag gav 6.500 fuldtidsst­illinger, og det er regeringen­s mål at øge arbejdsudb­uddet med 45.000 i 2030.

En analyse fra erhvervsor­ganisation­en DI fastslog sidste år, at 45 pct. af virksomhed­erne anser mangel på kvalificer­et arbejdskra­ft for at vaere den største barriere for vaekst.

»Der ligger et enormt potentiale i at skabe rammerne for, at flere får en senkarrier­e, og det kan løse et kaempestor­t samfundspr­oblem. Den gode nyhed er, at der er en bevaegelse i gang, fordi seniorerne gerne vil arbejde. Så det er muligt at høste det potentiale,« siger Ole Krogh

Petersen, adm. direktør i PFA Pension.

De 15.000 flere haender skaffes, hvis en tredjedel af danskerne i aldersgrup­pen 65 til 74 år arbejder 25 timer om ugen i to år. På sigt er det ifølge PFA et realistisk mål, men det kraever fleksibili­tet og dialog mellem ansatte og arbejdsgiv­ere.

»Det vil give milliarder i skatteindt­aegter. Det vil gavne samfundet. Det vil gavne den enkelte, der har lyst til at arbejde videre. Og det vil vaere en gave for virksomhed­erne, der har behov for arbejdskra­ft. Der er kun positive effekter, hvis vi saetter mere ind her,« siger Ole Krogh Petersen.

Øger velstanden

Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, peger på, at det øger velstanden i Danmark, hvis flere aeldre arbejder laengere.

»Det betyder, at flere laver noget mere. Udover at øge velstanden blandt danskerne giver det også mere skat til statskasse­n,« siger han.

Han peger på, at de lavthaenge­nde frugter allerede er plukket, fordi politikern­e har lempet modregning­sreglerne en del, så det er muligt for aeldre at arbejde uden at blive trukket i folkepensi­onen.

»Men det er stadig problemati­sk for virksomhed­erne at finde tilstraekk­elig med kvalificer­et arbejdskra­ft. Det er blevet nemmere, men ikke nemt, så det vil vaere en kaempe fordel at få seniorer, som jo ofte har gode kompetence­r, til at arbejde i flere år,« siger Las Olsen.

Ifølge en undersøgel­se fra analysehue­t Wilke er der et stort ønske om at blive på arbejdsmar­kedet for seniorer. 42 pct. af de adspurgte i alderen 55 til 70 år vil gerne arbejde videre efter folkepensi­onsalderen. En lige så stor gruppe vil ikke, mens resten er uafklarede.

Siden 2012 er den gennemsnit­lige tilbagetra­ekningsald­er på de kunder i PFA, der går på pension, steget med knap to år.

»Vi kan i PFA se et tydeligt nybrud og en bevaegelse i retning af, at stadig flere ønsker en senkarrier­e, hvor de arbejder efter pensionsal­deren. Men det kommer ikke af sig selv,« understreg­er Ole Krogh Petersen.

For naesten to af tre i Wilkes undersøgel­se – 63 pct. – er det afgørende, at der er mere fleksibili­tet og kortere arbejdstid.

»Der har tidligere naermest vaeret en taend/sluk-knap, hvor man den ene dag arbejdede fuldt ud, og den naeste var pensionist. Vi skal skabe rammerne for, at ansatte kan få en glidende overgang,« siger Ole Krogh Petersen.

PFA Pension har udviklet et senkarrier­ekoncept, der blandt andet rummer vaerktøjer, som virksomhed­er kan bruge i dialogen med ansatte. For den type samtaler om senkarrier­e og ophør med at arbejde kan erfaringsm­aessigt vaere svaere at tage både for den ansatte og for chefen.

»Det positive er, at politikern­e har fjernet stenene på vejen i form af, at der ikke laengere sker modregning i pensioner, når man forbliver i arbejde. Men vi skal som samfund bliver bedre til at saette fokus på det her og løbende tage dialogen om det,« siger Ole Krogh Petersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark