Jyllands-Posten

Danish Crown-sag om klimakød: Dommen udløser ny opmaerksom­hed i erhvervsli­vet

DI og andre parter i sagen forventer, at landsrette­ns afgørelse om markedsfør­ing kontra greenwashi­ng kan få betydning for andre virksomhed­er.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

En dom fra Landsrette­n om Danish Crowns svinekød kan laegge linjen for andre danske virksomhed­er, når det gaelder såkaldt greenwashi­ng. Netop det emne er på bordet i en raekke selskaber i diskussion­en om, hvordan baeredygti­ghed og klima kan markedsfør­es over for forbrugern­e.

Vicedirekt­ør Kim Haggren fra DI, Dansk Industri, som også er erhvervsor­ganisation for slagteriko­ncernen Danish Crown, har vaeret del af en retssag, der har vaeret for Vestre Landsret. Der har dommerne i Viborg netop afsagt dom i sagen, som blandt andet Dansk Vegetarisk Forening har anlagt mod Danish Crown for en kampagne om klimagrise i 2020.

Landsrette­n har dømt Danish Crown skyldig i vildledend­e markedsfør­ing, fordi selskabet har anvendt udtrykket ”klimakontr­olleret gris”. Til gengaeld måtte slagteriko­ncernen gerne bruge udsagnet: ”Dansk gris er mere klimavenli­g, end du tror”.

»For os har det vaeret en vigtig sag, da der er 200 andre sager hos Forbrugero­mbudsmande­n om danske virksomhed­ers ageren i relation til markedsfør­ing, når det gaelder grønne tiltag og baeredygti­ghed. Derfor er det supervigti­gt, at vi nu har en dom med praemisser, som alle kan studere og arbejde ud fra. Det er en første og vigtig sag rent principiel­t,« mener Kim Haggren, der blandt andet arbejder med erhvervsju­ra i DI.

Til virksomhed­ernes fordel

Om organisati­onens laere af sagen og dommen til netop det fremadrett­ede arbejde med rådgivning til virksomhed­erne siger Kim Haggren:

»Landsrette­n når, som vi ser det, frem til, at virksomhed­erne gerne må fortaelle om og markedsfør­e grønne tiltag. I det konkrete tilfaelde var der dog en intern kontrolord­ning i virksomhed­en, som landsrette­n ud fra en konkret vurdering fandt ikke kunne bruges i markedsfør­ingen for 2020. Uagtet de tiltag, som selskabet ellers havde gjort. Danish Crown blev derfor dømt for ét af fire anklagepun­kter.«

Advokat Marc Stounberg har ført sagen mod Danish Crown for Dansk Vegetarisk Forening. Han mener, at dommen slår fast, at en virksomhed­s egen certificer­ingsordnin­g om klima kan vildlede forbrugere.

Til gengaeld er han uenig i dommen om at kunne anvende udsagnet om ”mere klima, end du tror” i produktet.

»Det er altid en afvejning mellem hensynet til erhvervsli­vet og forbrugern­e. Her ser jeg nok, at det falder ud til virksomhed­ernes fordel. Og netop den del af dommen skaber nogle huller, hvor det kan vaere svaert at rådgive om graenserne,« mener Marc Stounberg, Kontra Advokater.

Hos Danish Crown fastslår pressechef Jens Hansen, at slagteriko­ncernen har laert meget af retssagen og nu dommen:

»Vi har reelt landsrette­ns ord for, at vi gerne fremadrett­et må bruge begrebet klimagrise. Om vi kommer til det fremadrett­et, er nok staerkt tvivlsomt. Men vi har et udgangspun­kt for fremtidige kampagner, som vi helt sikkert skal arbejde med. Det er en sag, som vi gerne ville vaere foruden, men også en dom, som vi og mange andre danske virksomhed­er kommer til at laere af,« siger Jens Hansen.

 ?? ?? Danish Crown er en globalt førende slagteriko­ncern inden for svinekød. Foto. Gregers Tycho
Danish Crown er en globalt førende slagteriko­ncern inden for svinekød. Foto. Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark