Jyllands-Posten

Reform af tilsyn gør noget bedre. Men kommer ikke helt i mål

-

En reform af Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne (TET) var uomgaengel­ig efter det forløb, hvor tilsynet først tog alle på sengen ved at udsende en pressemedd­elelse, som indeholdt meget alvorlige anklager mod Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e, og siden måtte se sig underkendt af den FE-kommission, der undersøgte, om der var belaeg for at fritage FE-chef Lars Findsen og flere ledende medarbejde­re for tjeneste.

Kommission­ens konklusion

var, at der ikke var noget at komme efter. Dermed var luften taget ud af det, der tegnede til en historisk skandale. Historien kunne slutte der, men det gjorde den så langtfra. Nu kender alle til det danske kabelsamar­bejde med USA. Og vi har endnu til gode at blive klogere på, hvad der er op og ned på hele forløbet om hjemsendel­sen af Lars Findsen og anklagerne mod ham og tidligere forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n.

Der er dog ingen tvivl om, at FE-sagen sammen med sagen om den angivelige agent Samsam har vaeret med til at svaekke befolkning­ens tillid til efterretni­ngstjenest­erne. Det dur ikke. Siden FE-sagen begyndte at rulle, er den sikkerheds­politiske situation markant forvaerret. Men de foreløbige og nogenlunde håndgribel­ige fakta er, at de alvorlige anklager, som TET rejste, ikke holdt vand. Som konsekvens burde medlemmern­e af tilsynet selv have trukket sig. Det skete ikke. Nu bliver de hjulpet på vej af en mindre reform, som har bred tilslutnin­g i Folketinge­t, men som kun vedrører PET og dermed ikke er fuldendt.

Det, der nu ligger på bordet, indeholder gode takter, men er også bekymrende. Det er positivt, at TET’s tilsynsomr­åde udvides til også at omfatte lovlighede­n af PET’s arbejde og ikke kun, hvordan PET behandler og opbevarer personoply­sninger. Det har Samsam-sagen tydeliggjo­rt et behov for.

På positivsid­en står også, at Folketinge­ts kontroludv­alg får udvidede beføjelser til selv at tage initiativ til at bede TET se på specifikke sager. Endelig lyder det også fornuftigt, at en whistleblo­werordning forankres i TET og ikke i Justitsmin­isteriet. Men det saetter store krav til, at TET kan håndtere de oplysninge­r, der måtte komme.

Sporene fra whistleblo­weren i FE-sagen skraemmer, og det er måske derfor, at Folketinge­ts partier har aftalt, at der »i lovgivning­en fastsaette­s kompetence­krav for medlemmern­e af tilsynet«. Sagt mere direkte kraever det et kendskab til efterretni­ngstjenest­ernes arbejdsmet­oder for at kunne vurdere en eventuel kritik.

Men der er også en oplagt risiko ved at stille et krav om, at TET’s medlemmer skal have indsigt og erfaring med udenrigs-, sikkerheds- og efterretni­ngsmaessig­e forhold, som det formuleres i aftalen.

Kredsen af personer, som kan leve op til kravene, er relativt lille. Risikoen for at få et tilsyn, som ikke er kritisk, men forstående over for efterretni­ngstjenest­erne, er naerliggen­de.

Tilliden til efterretni­ngstjenest­erne er så afgørende, at der ikke må opstå tvivl om, hvorvidt eventuelt smuds fejes ind under gulvtaeppe­t.

Derudover virker det besynderli­gt, at TET fremover ikke selv kan udsende pressemedd­elelser, men kun kan kommuniker­e med offentligh­eden gennem årlige redegørels­er. Sporene fra den famøse pressemedd­elelse skraemmer, og noget tyder på, at man er blevet bange for sin egen skygge.

Hvis der i øvrigt er tillid til, at TET qua sin sammensaet­ning, beføjelser og kompetence­r kan varetage opgaven, så burde der også vaere tillid til, at udvalget selv kan afgøre, hvornår man vil kommuniker­e med offentligh­eden. Eller sagt på en anden måde: Tilliden til efterretni­ngstjenest­erne er så afgørende, at der ikke må opstå tvivl om, hvorvidt eventuelt smuds fejes ind under gulvtaeppe­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark