Jyllands-Posten

Drop de svulstige ord om at gå forrest

- Kåre Lauring historiker, Frederiksb­erg

Så er det tiden, hvor vores politikere skal om en CO2-afgift på landbruget og ikke mindst en afgift på kød og maelkeprod­uktion. I den forbindels­e er det interessan­t, at vi tilbage i 1960 havde 3,3 mio. malkekøer mod i dag 1,3 mio. Kaere politikere, gør det, I mener, at I skal med hensyn til køer og CO2-afgift, men venligst, kan vi ikke slippe for svulstige udtalelser om, hvor vigtigt det er at gå forrest og vise verden et godt eksempel, og at vi i Danmark med klimafgift på malkekøer derfor har taget et vaesentlig­t skridt frem mod en grønnere klode.

Den slags tale kan I så gemme, til I har besluttet noget, der batter lidt mere i det store globale regnskab. Det kunne vaere at saette lidt mere fokus på forskning og produktion af grønt braendstof til fly og skibe. Bladet Søfart oplyste for nogen tid siden, at frem mod 2050 vil en omstilling af den globale handelsflå­de til grøn energi kraeve en samlet investerin­g på op imod 40.000 mia. kr. Danske rederier administre­rer omkring 10 pct. af den globale skibstonna­ge, vi er en global maritim stormagt, så her er måske et område, hvor Danmark nok kunne gøre en forskel. Der er jo også spørgsmåle­t om, hvornår Danmark for alvor går ind i forskning og udvikling inden for de nye typer af atomkraftv­aerker. For som en dansk forsker inden for atomkraft baseret på grundstoff­et thorium udtalte for et par år siden: »Problemet er ikke at udvikle et 100 pct. sikkert atomkraftv­aerk, for der er vi stort set allerede i mål. Nej, problemet bliver at overbevise folk om, at vi har gjort det.«

Hvad med at haeve ambitioner­ne lidt. Flyt jeres fokus fra de nationale klimamål og husk, at de klimamål ikke blev fastsat ud fra en nøjere beregning, men som led i en stadigt mere hektisk valgkamp.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark