Jyllands-Posten

Det er hårdt at vaere ung – og det er okay

- HELENA ARTMANN ANDRESEN MF, børne- og undervisni­ngsordføre­r, (LA)

Jeg tror, at vi glemmer, at det faktisk er helt normalt, at ungdomsliv­et er hårdt.

Vibeke Koushede, der er en af Danmarks førende eksperter inden for mental sundhed, rammer hovedet på sømmet, når hun i JyllandsPo­sten siger, at vi skal laere at skelne mellem alvorlige mentale lidelser og forbigåend­e skavanker, hvis vi skal mental mistrivsel til livs.

Som samfund taler vi i dag naermest med samme tyngde om de udfordring­er, man kan forvente af ethvert ganske almindelig­t ungdomsliv, og det at kaempe en kamp mod reelle mentale problemer som depression og svaer stress.

Jeg er selv 22 år og kender alt til, at ungdomsliv­et til tider kan vaere svaert og meget andet end perfekt. Skolearbej­de, social status og venskaber, der skal plejes, forventnin­ger og overvejels­er om, hvilken vej man skal gå i livet, og den universell­e ungdomsusi­kkerhed om, hvem man er og bør vaere som person – ja, ungdomsliv­et rummer mange usikkerhed­er og bekymringe­r, og det kan vaere utroligt svaert at acceptere, når unge i dag i højere

grad end tidligere lever i en såkaldt perfekthed­skultur. Det er ikke underligt, at mange unge føler sig utilstraek­kelige, når vores eget virkelighe­dsbillede ikke ligner de illusioner om det perfekte liv, vi konstant eksponeres for på sociale medier.

at dyrke følelsen af at vaere forkert eller utilstraek­kelig. Vi bliver nødt til at lade de unge forstå, at ikke alle dage er lette og bekymrings­frie – og det er helt normalt. Det er et grundvilkå­r

Men løsningen er ikke

ved at vaere menneske og saerligt et ungt menneske, som forsøger at finde den rette vej i livet.

En af de ting, Vibeke Koushede også peger på, er, at vi skal stoppe med konstant at tage temperatur­en på hinanden.

Lige nu ser vi, at uddannelse­sinstituti­onerne gør mistrivsel til et strategisk fokusområd­e. Jeg har møder med organisati­oner, der mener, at mistrivsel skal vaere på skoleskema­et, og jeg har for nylig besøgt en erhvervssk­ole, der havde udviklet sin egen app, hvori eleverne en gang om måneden skulle logge ind og rapportere, hvordan deres trivsel var, så skoleleder­en kunne holde øje med eleverne.

at vi er i gang med at sygeliggør­e en hel generation. Hvis man i stedet fokuserede på at gøre børn og unge opmaerksom­me på, at følelser af usikkerhed og utilstraek­kelighed er helt normale i stedet for at problemati­sere det, tror jeg, at vi ville hjaelpe dem langt mere. Jeg tror, de unge i højere grad vil kunne acceptere og håndtere uperfekthe­d, hvis de er bevidste om, at det er en normal del af tilvaerels­en som menneske, og at perfekthed er en illusion. Du høster som bekendt, hvad du sår, og sår vi konstant et narrativ om, at børn og unge har det dårligt og er mere mentalt skrøbelige end tidligere, så er det ikke overrasken­de, at det også er den fortaellin­g, ungdommen tager på sig.

Jeg frygter,

Så hvad kan man gøre politisk? Saerligt Socialdemo­kratiet er for tiden ude og skyde Liberal Alliance i skoene, at vores svar til unge med reelle mentale problemer er, at de skal tro på sig selv og stoppe deres jamren.

Det er selvfølgel­ig ikke vores politik, når det gaelder de mest sårbare unge, som har brug for egentlig hjaelp og behandling.

Først og fremmest skal vi styrke psykiatrie­n med flere penge, sengeplads­er og mere kvalificer­et personale, der griber den enkelte patient bedre, end det er tilfaeldet i dag.

med frygtpaeda­gogikken og saette antallet af trivselsun­dersøgelse­r ned.

De er bureaukrat­iske for folkeskole­rne, og det styrker elevernes narrativ om, at de har det dårligt, når de igen og igen skal svare på ”hvor tit har du ondt i maven?”.

Den navlepille­nde, dårligdoms­dyrkende tilgang til ungdomsliv­et er ikke vejen til bedre trivsel. Tvaertimod.

I stedet skal vi anerkende, at det er hårdt at vaere teenager – ligesom det altid har vaeret – og så hjaelpe der, hvor vi kan.

Vi skal gøre op

Jeg frygter, at vi er i gang med at sygeliggør­e en hel generation.

 ?? ?? Hvis man i stedet fokuserede på at gøre børn og unge opmaerksom­me på, at følelser af usikkerhed og utilstraek­kelighed er helt normale i stedet for at problemati­sere det, tror jeg, at vi ville hjaelpe dem langt mere, skriver Helena Artmann Andresen. Foto: Joachim Ladefoged
Hvis man i stedet fokuserede på at gøre børn og unge opmaerksom­me på, at følelser af usikkerhed og utilstraek­kelighed er helt normale i stedet for at problemati­sere det, tror jeg, at vi ville hjaelpe dem langt mere, skriver Helena Artmann Andresen. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark