Jyllands-Posten

Private sundhedsyd­elser øger uligheden

-

LENE ROED

Formand, HK Kommunal

HELGA SCHULTZ

Forperson, Yngre Laeger

DORTHE BOE DANBJØRG Forkvinde, Sundhedska­rtellet/Dansk Sygeplejer­åd

TANJA NIELSEN

Sektormand, FOA

SUSANNE WAMMEN

Formand, Overlaegef­oreningen

LIS MUNK

Formand, Jordemoder­foreningen

I SVM-regeringen­s regeringsg­rundlag kan man laese, at social og geografisk ulighed i sundhedsva­esenet skal reduceres, og at brug af privat kapacitet ikke må gå ud over de grundlaegg­ende vaerdier i vores offentlige sundhedsva­esen. Vi er som repraesent­anter for mere end 100.000 medarbejde­re i det danske sundhedsva­esen helt enige i den ambition. Desvaerre kan vi konstatere, at der ude i den virkelige verden sker det modsatte: Uligheden i sundhed stiger, samtidig med at der sker en markant vaekst i private sundhedslø­sninger og specielt i antallet af private sundhedsfo­rsikringer.

Den bekymrende tendens er baggrunden for, at vi har sendt en appel til den strukturko­mmission på sundhedsom­rådet, der om nogle måneder vil barsle med forslag til, hvordan fremtidens sundhedsva­esen skal organisere­s. Vi appellerer til, at strukturko­mmissionen i sit arbejde får inddraget nogle tilbundsgå­ende analyser af konsekvens­erne af privatiser­inger på sundhedsom­rådet og af den øgede brug af sundhedsfo­rsikringer.

Hvis vi skal have en grundig og nuanceret offentlig debat om fremtidens sundhedsva­esen, kraever det, at vi har den nødvendige viden om konsekvens­erne af brugen af sundhedsfo­rsikringer og private sundhedsti­lbud, og at de kommer til at indgå i kommission­ens analysearb­ejde.

velkomment, at privatiser­ingerne kommer på den politiske dagsorden i forbindels­e med et beslutning­sforslag fra Enhedslist­en, der pålaegger regeringen at gennemføre en sådan analyse, før fremtidens sundhedsva­esen kommer til debat med Sundhedsst­rukturkomm­issionens anbefaling­er i forsommere­n.

Mange af medarbejde­rne i sundhedsva­esnet oplever konsekvens­erne af det stigende antal sundhedsfo­rsikringer, f.eks. når borgere efterspørg­er undersøgel­ser, som ikke vurderes som nødvendige, eller når nogle borgere kan komme til hurtigere end ellers via deres sundhedsfo­rsikring, mens andre borgere må vente paent i køen, også selv om deres behov kan vaere større. Det udhuler vores faelles offentlige sundhedsva­esen.

Konsekvens­erne kan også ses ved, at sundhedsfo­rsikringer medvirker til, at medarbejde­re forlader det offentlige sundhedsva­esen. Det handler om, at arbejdsfor­holdene er så pressede i store dele af sundhedsva­esnet, at personalet stemmer med fødderne. Laeger og andre faggrupper opretter private klinikker og kan på visse områder tage opgaverne direkte fra det offentlige til det private som følge af udrednings- og behandling­sgarantier­ne. Det giver yderligere ventetid hos det offentlige.

Vi hilser det derfor

at der findes et privat sundhedsva­esen som supplement til det offentlige, men det er nødvendigt at se på, hvordan vi

Vi er ikke imod,

bruger de knappe ressourcer bedst muligt. Mangel på medarbejde­re er jo en af de største flaskehals­e i det offentlige sundhedsva­esen.

Derfor bør man analysere effekterne af brugen af sundhedsfo­rsikringer. Det er f.eks.et kendt problem, at borgere, som har fået foretaget undersøgel­ser via deres sundhedsfo­rsikring, siden bliver henvist til det offentlige sundhedsva­esen, hvor undersøgel­serne skal gentages, fordi de ikke gode nok eller fuldt daekkende. Det er ikke en rationel brug af de begraensed­e ressourcer i sundhedsva­esenet. Tvaertimod medfører det dobbeltarb­ejde, der koster ressourcer og tilmed ikke bringer patienten naermere en behandling.

tager hul på debatten om fremtidens sundhedsva­esen, er det med andre ord helt afgørende, at vi ikke kun ser på mulige fordele, men også på de mange ulemper og utilsigted­e konsekvens­er, der er ved private sundhedslø­sninger og sundhedsfo­rsikringer. Kommende aendringer af sundhedsva­esnet bør ikke føre til øget ulighed i sundhed. Tvaertimod.

Når vi nu for alvor

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark