Jyllands-Posten

Vi har ventet og ventet på Grønland

I mere end tre år har det danske kongerige har vaeret ude af stand til at vedtage en arktisk strategi og udpege en arktisk ambassadør, fordi Grønland insistered­e på at have sin udenrigspo­litiske strategi på plads først. Ventetiden har demonstrer­et Grønlan

- ULRIK PRAM GAD Seniorfors­ker, DIIS

foreligget et faerdigt udkast til en ny arktisk strategi for kongeriget udarbejdet i samarbejde mellem Danmark, Grønland og Faerøerne. Men udkastet har ligget og samlet støv uden at kunne vedtages og offentligg­øres, fordi Grønland kraevede at have sin egen udenrigspo­litiske strategi klar først. Og Grønland har taget sig god tid til sit eget strategiar­bejde.

En tekstnaer laesning af grundloven siger ellers, at det er den danske regering, der har monopol på at føre kongeriget­s udenrigspo­litik. Alligevel har det danske kongerige ikke haft en arktisk ambassadør siden efteråret 2023. Og Grønland har nu efter tre års tilløb fremlagt sin egen udenrigspo­litiske strategi.

Tiden har de grønlandsk­e politikere brugt til at gøre sig grundige tanker om, hvilken plads og rolle Grønland skal arbejde for at få i verden. Men den langtrukne proces har også presset Danmark og bidraget til at undergrave den danske stats monopol på udenrigspo­litikken. Og den grønlandsk­e udenrigsst­rategi er i sig selv også en slags modpol til det danske monopol på at føre udenrigspo­litikken.

Ventetiden har helt konkret betydet, at det danske kongerige i årevis har vaeret uden et aktuelt arktisk strategido­kument. At praesenter­e en arktisstra­tegi har ellers

udviklet sig til en slags adgangsbil­let til arktisk samarbejde. Alle de andre arktiske stater har én, ligesom både naere og fjerne naboer som Holland, Tyskland, Kina og Korea. Storbritan­nien og Skotland har sågar hver sin.

tiltagende pinligt for Danmark, at man ikke har kunnet stå frem med en politik for en region, man selv har udpeget som et centralt naerområde. Skiftende danske udenrigsmi­nistre har

Det har fremstået

bidraget til selvpineri­et ved at understreg­e vigtighede­n af det manglende dokument.

For knapt et år siden fremlagde udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen regeringen­s årlige redegørels­e om samarbejde­t i Arktis i Folketinge­t. Løkke forsøgte i den forbindels­e at udstille Grønlands manglende beslutsomh­ed ved at udmale, hvordan han ventede »med tålmodig utålmodigh­ed på, at de grønlandsk­e partier bliver enige om, hvad det er, Grønland vil på det udenrigspo­litiske område«. Men samtidig udstillede han dansk magtesløsh­ed ved at understreg­e, at Danmark »desperat« havde brug for en arktisk strategi – men altså ikke havde det i sin magt at formulere den uden Grønlands velvillige deltagelse.

undre sig over, at Danmark ikke bare har sat foden ned og offentligg­jort sin egen arktiske strategi. I stedet for at vente på en udenrigspo­litisk strategi fra et Grønland, som alligevel formelt er underordne­t dansk udenrigspo­litik. På samme måde har Danmark afstået fra at give den nye danske chef i kontoret for Arktis og Nordamerik­a titlen som arktisk ambassadør, fordi Grønland insisterer på, at det skal vaere en grønlaende­r, der skal koordinere og repraesent­ere riget i Arktis.

Men for den danske regering indebaerer alt, der gaelder Grønland, en svaer balancegan­g. Man ønsker på den ene side at holde fast i sin autoritet og sikre sin rolle i arktisk sikkerheds­politik. Men på den anden side tør man heller ikke traede Grønland for meget over taeerne ved at trumfe beslutning­er igennem. Risikoen er at bekraefte billedet af den onde kolonimagt og dermed skubbe Grønland laengere vaek og henimod selvstaend­ighed.

Der er ingen tvivl om, at Grønlands arbejde med sin udenrigspo­litiske strategi og helt saerligt ventetiden har gjort det smerteligt tydeligt, at Danmark ingen legitimite­t har i Arktis uden Grønland, og at Grønland er den eneste grund til, at Danmark overhovede­t har en rolle at spille i Arktis.

Nogle vil måske

Grønlands forhaling af udarbejdel­sen af deres udenrigspo­litiske strategi og dermed kongeriget­s arktiske strategi ikke vaeret uden risici. For det første risikoen for at forhale processen så meget, at andre lande og mulige samarbejds­partnere ville begynde at se Grønland som en useriøs partner. Mistaenke Grønland for at mangle evnen til overhovede­t at formulere

Omvendt har

en strategi og navigere i det diplomatis­ke spil internatio­nalt.

For det andet risikoen for at den arktiske strategi og den arktiske ambassadør, som har vaeret taget gidsel i processen, ville miste sin vaerdi. Det kunne meget vel vaere sket – og det kan nå at ske endnu. Arktisk Råd har ligget i koma siden Ruslands invasion af Ukraine. Hvis rådet afgår ved døden, inden formandska­bet overgår til Danmark i maj 2025, er det knapt så vigtigt at have en arktisk strategi. Og ret meningsløs­t at have en arktisk ambassadør. Så havde Grønland stået tilbage uden at have vundet noget ved sin strategisk­e langsommel­ighed.

har faktisk høstet en raekke gevinster, fordi den danske regering har gjort sig umage for at komme Grønland i møde. Statsminis­teren har sat sig for bordenden i et nyt kontaktudv­alg, hvor man gerne vil tale sig frem til faelles forståelse med faerøske og grønlandsk­e ministre for at undgå at saette foden ned ved uenighed.

I sit regeringsg­rundlag har den danske SVM-regeringen gjort det grønlandsk­e slogan ”Intet om os, uden os” til sit eget; de grønlandsk­e politikere holder hver dag den danske regering op på, at det forpligter.

Naalakkers­uisut bliver inddraget historisk taet i de danske forsvarsfo­rligsforha­ndlinger, når det gaelder Arktis. Og regeringen har lovet, at man finder en tilfredsst­illende løsning på den arktiske ambassadør og rigets optraeden i Arktis.

Men Grønland

kommer Grønlands udenrigspo­litiske strategi på et ret heldigt tidspunkt: Grønland har fået det maksimale ud af at lade Danmark vente.

Og samtidig viser Grønland, at man kan levere et seriøst prioritere­t og haederligt sammenhaen­gende svar på, hvordan Grønland ønsker at placere sig for at bidrage til at løsne op for både regionale spaendinge­r og løse globale udfordring­er.

På den måde

 ?? ?? I sit regeringsg­rundlag har den danske SVM-regeringen gjort det grønlandsk­e slogan ”Intet om os, uden os” til sit eget; de grønlandsk­e politikere holder hver dag den danske regering op på, at det forpligter, skriver Ulrik Pram Gad. Foto: PR
I sit regeringsg­rundlag har den danske SVM-regeringen gjort det grønlandsk­e slogan ”Intet om os, uden os” til sit eget; de grønlandsk­e politikere holder hver dag den danske regering op på, at det forpligter, skriver Ulrik Pram Gad. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark