Jyllands-Posten

Dansk landbrug skal udvikles uden traktor-demokrati

- MARCUS KNUTH MF, kandidat til Europa-Parlamente­t, (K)

Det gør indtryk på mig, når jeg ser landmaend fra flere EU-lande bruge deres traktorer til at protestere mod de økonomiske vilkår og mod krav om at skulle reducere CO2-aftryk. Det oplevede jeg så sent som i sidste uge, da jeg besøgte i Europa-Parlamente­t i Bruxelles. Rundtom i byen kunne man stadig se sporene fra voldsomme demonstrat­ioner og afbraendte daek.

Som dansker glaeder jeg mig over, at vi herhjemme samarbejde­r med landbruget på en langt mere konstrukti­v måde. Men det sagt, så bliver de kommende forhandlin­ger om dansk landbrugs reduktion af CO2 ikke nemme.

Det er for mig helt afgørende, at vi vedtager en omlaegning af landbruget, som styrker dansk landbrug og dets konkurrenc­eevne. At vi producerer fødevarer, der er så ”grønne”, som dyrenes biologi, aendret foder og anden ny teknologi tillader. At vi gør det på en måde, hvor den enkelte landmand kan se sig selv i omstilling­en. Den enkelte landmand – og erhvervet – skal have tid til at håndtere aendringer­ne.

at det kan lade sig gøre. For vi skal alle vaere med til at reducere Danmarks CO2-aftryk – også landbruget. Spørgsmåle­t er, hvordan vi gør det med respekt for landmaende­ne og uden ”traktordem­okrati”. Det Konservati­ve Folkeparti er med i brede politiske aftaler, det var vi også i 2021 og i 2022,

Jeg tror på,

om at reducere Danmarks samlede CO2-afttryk: Vi aftalte at reducere landbruget­s aftryk med 55-65 pct. frem mod 2030. Vi kommer selvfølgel­ig også til at vaere med i de kommende forhandlin­ger.

Der er heldigvis politisk opbakning om de overordned­e mål: Vi skal udvikle dansk landbrug, ikke afvikle det. Vi skal omstille landbruget til at vaere mere klima- og miljøvenli­gt. Vi skal reducere udledninge­n af drivhusgas­ser, og vi skal genskabe et godt vandmiljø.

Jeg håber inderligt, at der i praksis også viser sig opbakning til, at fremtidens landbrug skal haenge sammen økonomisk: Der skal vaere økonomi for den enkelte landmand, og dansk landbrug skal blive ved med at vaere et staerkt erhverv. Et staerkt landbrug med gode arbejdspla­dser er med til at sikre balance mellem land og by. Dermed også sagt, at dansk landbrug skal blive ved med at vaere konkurrenc­edygtigt i EU og i resten af verden.

forhandlin­ger skal altså sikre, at Danmark går foran andre EU-lande. Alt det skal vi gøre, uden at landbrugsp­roduktion bliver flyttet til f.eks. Polen – det, vi kalder ”CO2-laekage’” til andre lande. Det må ikke ske, for det vil ganske enkelt vaere et politisk selvmål, der undergrave­r hele formålet med vores omlaegning.

Samtidig skal vi have landmaende­nes pressede økonomi for øje. Landmaend kan ikke ”bare” omstille sig til grønt og baeredygti­gt, fordi det er rigtigt. Landmaend har

De politiske

investeret i deres jorder, i maskiner og bygninger. Prisen på landbrugsj­ord er høj. Mange landmaend har dyre lån, og naeste generation står over for en uretfaerdi­g arveafgift på gårdens vaerdi.

over, at danske landmaend producerer maelkeprod­ukter og isaer svinekød – så meget, at dansk landbrug leverer mad til 15-16 mio. mennesker. Vi skal vaere stolte over, at vi i 2023 eksportere­de fødevarer af høj kvalitet for naesten 200 mia. kr.

Jeg håber derfor, at de politiske forhandlin­ger vil føre til klimavenli­ge løsninger, der samtidig giver landmaend langsigted­e, trygge rammer. Jeg håber, at vi alle i 2030 kan sige: ”Tak til dig, landmand. Godt gået.”

Jeg er imponeret

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark