Jyllands-Posten

Både personen og politikere­n vil blive savnet

Søren Pape havde noget af det, Poul Schlüter havde. Både overblikke­t og den fornødne råstyrke, den politiske verden kraever for at blive på toppen. Og samtidig et menneske, der var godt selskab. En af hans største fortjenest­er er, at han fik sat gang i de

- JESPER BEINOV Direktør, SMVdanmark

Et af de klogeste valg, han traf, var, da han indså, at De Konservati­ve ikke er et vildbassep­arti, men et indflydels­esparti, og Pape blev derfor den mest skattede partner i Løkkes VLAK-regering 2016-19. Det belønnede vaelgerne.

Søren Papes pludselige død er en tragedie, der traekker linjer tilbage. ”Den konservati­ve forbandels­e” er det blevet kaldt, nemlig at så mange konservati­ve partileder­e bliver afbrudt midt i deres manddoms gerning. John Christmas-Møller døde som 54-årig i 1948, Aksel Møller som 52-årig i 1958. Poul Møller blev så alvorligt syg, at han som 51-årig i 1971 måtte stoppe som leder, og aldrig rigtigt kom sig. Også Bendt Bendtsen måtte traede af som 54-årig partileder i 2008, og laegger i sine memoirer ikke skjul på, at helbredet trykkede.

Så sent som onsdag i sidste uge havde jeg en snak med Søren Pape på vej ud fra bestyrelse­smøde i SMVdanmark. Her havde han som gaestetale­r mødt os med lune, humor og overskud. Med hele den spaendstig­hed, der gjorde, at han op til valget forrige år af mange blev anset for kommende statsminis­ter. Pape sprudlede af ideer, forsvarssa­gen havde han netop kastet sig helhjertet ind i, og der var tydeligvis masser af ting, han skulle nå.

Siden meddelelse­n har mange på sociale medier beskrevet, hvordan de mødte godt humør og fuld fart på hos Pape i dagene op til den pludselige hjerneblød­ning og død.

Som person var Søren Pape dybt praeget af kristendom­men. Han var fast inventar i Viborg Domkirke, og den varme og det naervaer, Pape mødte andre mennesker med, er på mange måder som talt ud af filosoffen og teologen K.E. Løgstrups taenkning: ”Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd”.

Pape havde samtidig noget af det, Poul Schlüter havde. Både det overblik og den fornødne råstyrke, den politiske verden kraever for at blive på toppen. Det kraever også sans for at omgive sig med de rigtige medarbejde­re.

På et tidspunkt fortalte Søren Pape mig om arbejdsdel­ingen i Det konservati­ve Folkeparti: Han var som en bestyrelse­sformand, og hans naere ven og støtte, generalsek­retaer Søren Vandsø, var administre­rende direktør. Pape styrede politikken, og Vandsø styrede organisati­onen på vegne af formanden. At samme Vandsø til det sidste vågede ved Papes sygeseng, siger noget om deres smukke, livslange venskab.

Ligesom Poul Schlüter laenge og systematis­k blev undervurde­ret, blev Søren Pape det også. Ledere, der styrer med optimisme og venlighed, bliver nogle gange set som letvaegter­e. Det var Pape ikke. Tidligt laerte han at laese på lektien. Som borgmester og senere partiforma­nd igennem naesten 10 år, forberedte han sig grundigt på sagerne.

Sådanne vaerdier havde han med sig fra hjemmet i det midtjyske, hvor hårdt arbejde og ordentligh­ed blev indprentet af (adoptiv)foraeldren­e Ruth og Svend Poulsen. At familien kom først, sås vel tydeligst på valgdagen den 1. november 2022. Her troppede Pape op med hund og othellolag­kage i Bjerringbr­o, for at ønske faren tillykke. Pape kom, uanset at der var masser af problemer, der kaldte på ham netop den dag, hvor partiet endte med 5,5 procent af stemmerne, et fald fra rekordstor­e 16,5 pct før valget.

Da Papes greb efter Statsminis­teriet mislykkede­s sundede han sig, påtog sig ansvaret; folketings­kandidater­ne blev inviteret på en snak, alle kredsene fik besøg af formanden. I det hele taget havde Pape – sammen med generalsek­retaer Vandsø – plejet organisati­onen i alle årene.

Sådan er partileder­e så forskellig­e. K-forgaenger­e som Poul Møller og Poul Schlüter overlod det tidskraeve­nde bagland til deres generalsek­retaer. At pleje et bagland er klogt, for i dårlige tider er det dem, som slår ring om formanden, når medierne ringer rundt for at finde kritiske stemmer.

For mig, der har oplevet ham i forskellig­e af de roller, Pape blev tildelt siden vores første møde i slutfirser­ne, er det ingen overraskel­se, at han kom så langt. Et af de klogeste valg, han traf, var, da han indså, at De Konservati­ve ikke er et vildbassep­arti, men et indflydels­esparti, og Pape blev derfor den mest skattede partner i Løkkes VLAK-regering 2016-19. Det belønnede vaelgerne.

Saerligt som justitsmin­ister blomstrede Pape. Her fik han samtidig også den alvor, der følger af, at vaere politisk chef i et af de klassiske sikkerheds­ministerie­r. Pape forstod betydninge­n af George Orwells ord om de frie samfunds forudsaetn­ing: ”Vi sover kun fredeligt i vores senge om natten, fordi barske maend er beredt til at benytte magt på vores vegne”. Også derfor var det naturligt, at Pape lige op til sin død, besluttede at kaste ekstra kraefter ind i forsvarssa­gen.

I forenklede analyser er der blevet sat lighedsteg­n mellem Det Konservati­ve Folkeparti­s meningsmål­inger og Søren Papes person. Men det er en flad forenkling, som slet ikke tager højde for, hvad det er for en samfundsud­vikling, vi ser både internatio­nalt og herhjemme. De politiske konsensus- og magtpartie­r til højre og venstre har laenge vaeret under pres. Traditione­lle svar har mistet deres kraft i den tid, vi lever i.

Hvis man således skal pege på et svagt punkt, så var det, at Pape – på linje med et parti som Venstre – laenge forsømte idéudvikli­ngen og deraf afledte friske politiske løsningsfo­rslag på de problemer, som optager folk. Netop K – og V - to klassiske blå regeringsb­aerende partier oplever hver isaer, at der er konkurrent­er på den bane de spiller på. Lars Løkke Rasmussen viste sig ved valget som eksponent for dette.

Når det er påtraengen­de, er det indlysende nok, at vi reelt siden 2016 har levet i en opbrudstid. Symboliser­et udmaerket ved først brexit, siden Trumps valg – og mulige genvalg i år. Et vaelgeropr­ør, der i varierende grader og med nationale variatione­r rummer populistis­ke, anti-politiske traek i sig: Et oprør mod eliten – hvem så denne elite ellers er.

Problemet er, at politik, og det at styre et land, er en kompleks størrelse. Virkelighe­den er sjaelden sort eller hvid. I et folkestyre kraever det en grad af konsensus for at nå resultater. Det får nogle gange politik til at se sjaelløs og teknokrati­sk ud. Det rammer magtpartie­r som bl.a. De Konservati­ve.

Pape var, som så mange borgerlige i hans generation praeget af den tids liberal-konservati­ve anskuelser. De formative år var Den Kolde Krigs afslutning. Her var forbillede­r, de ledende antikommun­istiske, konservati­ve skikkelser som praesident Ronald Reagan og Storbritan­niens premiermin­ister Margaret Thatcher – Papes hund hedder karakteris­tisk nok Maggie.

Efter Berlinmure­ns fald blev det liberale demokrati i et par årtier set som historiens slutfacit med vaegt på demokrati og globaliser­ing. Det svar delte de liberal-konservati­ve med socialdemo­krater, og på den måde opstod en bred konsensus. Den konsensus aendrede sig ikke med terrorens opkomst efter 2001, blot kom der mere fokus på sikkerhed og behovet for at få styr på migratione­n.

Nu er vi et helt andet sted efter 2016 som opbrudsåre­t for mange. I ly af globaliser­ing, migration, terror opstod et oprør, som siden har sat hele centrum-højre og centrum-venstre under pres. 2022 og krigen i Ukraine har tilsvarend­e sat vores vaerdier under pres. Så hvad nu?

Liberal-konservati­smen, som vi har kendt den i hele efterkrigs­tiden, må søge samtidens svar. Engelske Edmund Fawcett, den tidligere chefredakt­ør for The Economist, har skrevet laerde bøger om konservati­smen og liberalism­en. Fawcetts håb og konklusion er, at den midtsøgend­e borgerligh­ed ikke er nået til vejs ende, hvis ellers den tør tage tidens braendende problemsti­llinger alvorligt fremfor at overlade den til populister. Det var jo med god grund, at en af de konservati­ve stamfaedre, Edmund Burke, havde som motto: Forandre for at bevare.

At Pape godt kendte til den svaghed, viser sig ved, at han faktisk fik igangsat det idepolitis­ke arbejde som led i selvransag­elsen efter folketings­valget. Udkommet af dette arbejde kan vise sig at blive et af de blivende politiske spor, den meget ordentlige og sympatiske Søren Pape efterlader sig. Oveni erindringe­n om en varm og favnende personligh­ed, der tilsvarend­e gør sorgen så stor både fra politiske med- og modspiller­e overalt i Danmark.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark