Jyllands-Posten

Bedemand chokeret over kommunen: »Det er ikke vaerdigt«

Kevin Hairing, der er bedemand i Hammel, er meget overrasket over den melding, han fik fra Favrskov Kommune, da en afdød borger og dennes familie ikke havde råd til bisaettels­en.

- CHRISTINA S. JOHANSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r csj@jyla.dk

Da en 69-årig kvinde fra Hammel døde søndag 28. januar efter flere års sygdom, havde hverken hun selv eller hendes familie penge til en bisaettels­e. Derfor lod de bedemanden i den anden ende af telefonrør­et vide, at bisaettels­en skulle foregå som en kommunal bisaettels­e – altså hvor kommunen afholder alle udgifter i forbindels­e med bisaettels­en.

»Bedemanden i telefonrør­et fortalte, at så havde han intet med sagen at gøre, men hjalp os ellers ikke videre. Så sad vi dér med håret i postkassen og skulle lige sunde os lidt,« siger søsteren til den afdøde, som ønsker at vaere anonym.

Derefter kontaktede familien Kevin Hairing fra Hairing Begravelse.

Han kørte ud med en kiste til den afdøde kvindes hjem på Rolighedsv­ej i Hammel og kørte hende de få hundrede meter til Hammel Kapel ved siden af Hammel Kirke, hvor den afdøde ønskede at blive bisat fra.

De aftalte at tales ved dagen efter for at finde ud af, hvordan bisaettels­en skulle foregå.

Kevin Hairing kontaktede Favrskov Kommune for at finde ud af, hvad naeste skridt var.

»De sagde, at der er en anden bedemand, som kører de sager, så jeg skulle kontakte hende. Det gjorde jeg og forklarede hende sagen. Så fik jeg at vide, at når der er tale om en kommunal bisaettels­e, så er der ingen kirkelig handling. I sådanne sager bliver den afdøde simpelthen kørt direkte til Aarhus Krematoriu­m, og ønsker familien en højtidelig­hed, kan det foregå fra kapellet ved siden af krematorie­t,« forklarer Kevin Hairing, der med egne ord bliver »chokeret over, at det er den måde, det foregår på i Favrskov Kommune.«

»Jeg har erfaring med identiske sager fra flere nabokommun­er, som jeg forestår kommunale bisaettels­er for. Jeg har kun erfaring med, at man hører de pårørende ad, hvad den afdødes ønsker har vaeret. Det er som oftest bedemanden, som tager snakken, men det kan også vaere kommunen. Og dér er retningsli­njerne, at hvis de pårørende fortaeller, at den afdøde ville bisaettes fra en kirke, jamen så bliver det selvfølgel­ig fra en kirke. Jeg har aldrig oplevet, at man går imod ønskerne. Personen er altid blevet kørt til den kirke, som denne har ønsket,« fortsaette­r bedemanden.

Søsteren til den afdøde kvinde blev også chokeret over meddelelse­n om, at søsteren ikke kunne få den kirkelige handling, hun ønskede.

»Beskeden lød, at hun skulle laegges over i en af deres kister og køres til krematorie­t. Det gør man bare ikke. Jeg vil naermest kalde det usømmelig omgang med lig – hun var jo allerede gjort paen og alting,« siger hun og fortsaette­r:

»Jeg syntes, at det var at traekke os rundt i manegen at sige, at hun skulle køres direkte til krematorie­t i Aarhus. Og vi var i sorg i forvejen – jeg syntes ikke, at det var retfaerdig­t hverken over for os søskende eller hendes søn. Man skal behandles ordentligt. Det er min søster, som jeg har gået og passet de seneste par år, og så ville man behandle hende på den måde. Det havde jeg det rigtig dårligt over.«

»Det er ikke vaerdigt«

Bedemand Kevin Hairing kontaktede kommunen igen.

»Jeg ville vide, om det virkelig kan passe, at man som borger i Favrskov, medlem af folkekirke­n og skatteyder hele livet skal køres ud af kommunen til et krematoriu­m uden kirkelig handling, fordi man ingen midler har ved sin død. Jeg synes simpelthen ikke, at det er i orden. Jeg synes ikke, at det er vaerdigt for borgere i Favrskov ikke at kunne blive bisat fra egen kommunen,« siger Kevin Hairing.

I ventetiden, hvor han forsøgte at få kontakt til kommunen, havde han allerede aftalt med praesten og de pårørende, at bisaettels­en skulle foregå fra Hammel Kirke 1. februar.

»Jeg forstår jo ikke, hvorfor man ikke bare kan vente med at køre hende til krematorie­t til efter den kirkelige handling har fundet sted. Men jeg fik bare at vide af Borgerserv­ice, at sådan er kommunens retningsli­njer: Der er ingen kirkelig handling ved en kommunal bisaettels­e, punktum.«

Bedemanden fik besked på at overgive sagen til den bedemand, som kommunen samarbejde­r med, men det kunne Kevin Hairing ikke få sig til, velvidende at den afdødes ønsker ikke ville blive efterkomme­t.

»Jeg er en bedemand med den holdning, at alle skal behandles med vaerdighed. Uanset om man er millionaer eller ej, så skal man herfra vaerdigt. Og familien kunne heller ikke leve med, at søsterens sidste ønske ikke blev overholdt. Så det endte med, at jeg for egen regning sørgede for, at den afdøde kom herfra på den måde, som hun ønskede, med en bisaettels­e fra Hammel Kirke,« siger bedemanden.

Den afdøde kvindes søster er ham evigt taknemmeli­g:

»Det var eddertaesk­eme flot af ham. Vi var så glade for ham. Jeg har aldrig mødt en person, der var så imødekomme­nde, behjaelpel­ig og ordentlig. Han skal have så stor ros.«

En individuel vurdering

Bo Cassøe Jepsen, der er chef for Økonomi, Løn og Borgerserv­ice, forklarer, at eftersom den konkrete sag ikke blev overlevere­t til kommunen, så kan han ikke forholde sig til de naermere omstaendig­heder i den.

Han bekraefter, hvordan omstaendig­hederne for en kommunal bisaettels­e i Favrskov forløber:

»Rammerne for en kommunal bisaettels­e i Favrskov Kommune foregår som udgangspun­kt fra Vestre Lille Kapel i Aarhus. Dette gaelder for såvel kirkelige som borgerlige bisaettels­er. Ved en kirkelig bisaettels­e medvirker en praest (i kapellet, red.),« siger Bo Cassøe Jepsen.

Han tilføjer, at kommunen altid er i kontakt med de pårørende angående de naermere omstaendig­heder for en kommunal bisaettels­e:

»Der er altid tale om en individuel vurdering efter dialog med de pårørende, og som udgangspun­kt lytter vi, men i den her sag har vi jo ikke haft mulighed for at tale med de pårørende,« siger han.

Jeg har kun erfaring med, at man hører de pårørende ad, hvad den afdødes ønsker har vaeret. Jeg har aldrig oplevet, at man som her går imod ønskerne. KEVIN HAIRING, EJER AF HAIRING BEGRAVELSE

Så ville bisaettels­en i en sag som denne kunne vaere foregået i en kirke?

»Jeg vil hverken afvise eller bekraefte det – som sagt er det en konkret vurdering i hver enkelt sag. Om vi ville have sagt ja eller nej, ved jeg ikke, det er altid en individuel vurdering.«

 ?? ?? »Jeg er en bedemand med den holdning, at alle skal behandles med vaerdighed. Uanset om man er millionaer eller ej, så skal man herfra vaerdigt,« siger Kevin Hairing. Foto: CSJ
»Jeg er en bedemand med den holdning, at alle skal behandles med vaerdighed. Uanset om man er millionaer eller ej, så skal man herfra vaerdigt,« siger Kevin Hairing. Foto: CSJ

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark