Jyllands-Posten

Familiekro i et halvt århundrede: »LåsbySvend­sen fik nogle huse, og min far fik en kro«

I mere end 50 år har Hilding Hvids familie drevet Gjerrild Kro. Sådan fortsaette­r det. Men det slutter med Hilding.

- MARK SIGETTY Jyllands-Postens Lokalavise­r mark.sigetty@lokalavise­n.dk

55 år plus det løse.

Så laenge har Hilding Hvids familie drevet Hotel Gjerrild Kro.

I løbet af et halvt århundrede har både verden og lille Gjerrild selvsagt forandret sig. Den historiske kro har vaeret vidne til alt lige fra faxmaskine­ns fødsel og død til dankortaut­omatens indtog og internette­ts absolutte omkalfatri­ng af branchen.

Grenaablad­et tog en snak med den garvede restauratø­r om vaegten af både fortiden og fremtiden for den ikoniske kro.

Låsby-Svendsen

Hilding Hvid har drevet Hotel Gjerrild Kro sammen med sin hustru, Helle, siden 1987.

Familiens tilknytnin­g til kroen startede dog langt tidligere.

»Min far var gammel sømand og havde sejlet som kok, så mødte han min mor og startede op som murer – ligesom min bedstefar – i Karup,« fortaeller Hilding Hvid.

Om det har vaeret på grund af noget finanskris­e eller lignende er Hilding Hvid ikke helt klar over, men faktum er, at det var svaert for hans far at få finansiere­t sine bygninger. Derfor lavede han en byttehande­l med den både berømte og berygtede østjyske forretning­smand: LåsbySvend­sen.

»Låsby-Svendsen fik nogle huse, og min far han fik en kro oppe omkring Aalborg. Låsby-Svendsen gjorde jo lidt i de her skaegpante­breve (pantebrev uden tilstraekk­elig sikkerhed, hvilket først kan afsløres ved naermere undersøgel­se af pantet, red.) på det tidspunkt, så min far fandt ud af, at det var bedst at traekke stikket, inden Svendsen tog kroen og det hele tilbage igen, som han var mester i.«

Tiden var altså moden til at flytte teltpaelen­e endnu engang.

Generation­sskifte

Efter at have solgt kroen ved Aalborg drog familien til Gjerrild i 1968. Her var den lokale kro gået konkurs kort før julen ’67. Hildings far købte kroen, og siden da har den vaeret i familiens haender.

Det var dog ikke første gang, at kroen var familieeje­t.

»To familier har drevet Gjerrild Kro i over 100 år tilsammen. Voigt/Bertelsen-familien drev den indtil 1946, og vi har haft den siden ’68. Jeg er nok den dramhuseje­r, der har haft bevilling laengst. Det er jeg lige ved at tro.«

Hildings far drev Gjerrild Kro i knap 20 år.

I mellemtide­n blev Hilding uddannet til søs og arbejdede som skibskok ligesom sin far.

Efterfølge­nde arbejdede han på Grindstedv­aerket, før turen gik tilbage til Gjerrild Kro, hvor han hjalp sin far og mor med driften.

I 1987 blev familien dog ramt af en stor sorg, da Hildings mor gik bort.

»Så stod min far der og syntes, at nok var nok. Han var også nået pensionsal­deren.«

Selvom Hilding tog over, så havde han stadig faren til at gå på kroen som gårdskarl, så han kunne suge til sig af gode råd.

Sammen oplevede de nogle af de første store teknologis­ke forandring­er i branchen.

Og dem kom der mange af.

Store forandring­er

I løbet af sine mere end 35 år på Gjerrild Kro har Hilding Hvid vaeret vidne til lidt af hvert. Isaer når det kommer til teknologis­ke landvindin­ger. Her mindes han saerligt en historie om, dengang kroen blev en del af sammenslut­ningen Danske Hoteller (senere Dansk Kroferie).

Her var et af kravene, at man skulle have en telefax.

»Min far kiggede jo lidt, fordi sådan en maskine kostede en del penge. Der skete dog det, at vi en dag havde en demonstrat­ion af en skovmaskin­e nede i Sostrup Skov. En svensker stod for demonstrat­ionen og troppede op med den her gamle kuffertmob­iltelefon. Han ringede til Sverige, og så begyndte telefaxen at spytte papirer ud med alle de her tekniske detaljer om skovmaskin­en. Der var min far lidt målløs.«

Det naeste var dankortaut­omaten.

»Det var en landvindin­g, og det syntes min far sgu var smart. Pengene gik jo ind med det samme!«

Den teknologis­ke udvikling sammen med kroens indlemmels­e i Danske Hoteller aendrede Gjerrild Kro markant.

»Vi begyndte at få et flow af gaester, som vi aldrig havde oplevet på samme måde før. Vi var jo vant til at vaere helt afhaengige af, at sommergaes­terne dukkede op. Det at komme med i en salgsorgan­isation var med til at løfte os. Og så det, at vi havde vaerelser på kroen til overnatnin­g.«

En del af lokalområd­et

I 2003 blev Hilding Hvid bestyrelse­sformand for Dansk Kroferie. 20 år senere – lige før coronakris­en – trak han sig tilbage for at fokusere på kroen.

I dag spiller kroen på flere tangenter end nogensinde.

»I løbet af årene er der sket mange ting, men noget af det, vi er megastolte af, er, at vores lokalområd­e er gode til at bruge os til at fejre livets fester. Folk har den tillid til os. Det er vi glade for.«

Samtidig er der kommet flere salgskanal­er til. Ligesom at kroen selvfølgel­ig er online og når ud til gaester fra hele verden.

»I dag har vi stort set feriegaest­er hele året, hvor det i gamle dage stort set kun var i skoleferie­n. Samtidig er vi heldige med, at vi har fået en masse attraktion­er her på

Djursland såsom Kattegat, Djurs Sommerland, Gammel Estrup, Fregatten. Vi har jo en bred vifte af fine oplevelser her, og så har vi bare en masse fed natur.«

Selvom mange ting i dag er blevet lettere, så opstår der hele tiden nye udfordring­er. Her fremhaever Hilding bl.a., at det i dag er rigtig svaert at skaffe faglaerte kokke.

Nye tider

Hilding Hvid rundede de 60 år i 2017.

Selvom pensionsti­lvaerelsen naermer sig, så har den garvede kroejer og hans hustru ingen konkrete planer om at slukke for ølhanerne.

De har dog et ønske.

»Et eller andet sted håber vi på, at der går et ungt par, der kunne taenke sig at tage 30-40 år herude i vores område på et tidspunkt. Her er et levebrød og en landsby, som er helt unik på alle mulige måder. Vi håber, der er nogle, der har løbet hornene af sig i byen og vil herud. Det håber jeg sker.«

En ting er dog sikkert. Familien Hvids tid på Gjerrild Kro slutter med Hilding og Helle. Deres børn er nemlig umiddelbar­t ikke interesser­ede i at overtage kroen.

»Det har jeg det helt fint med. For alle generation­er handler det jo om at gøre det, som gør en glad.«

Familien er da også en betydelig del af kroen uanset hvad.

»Vi går jo fire generation­er her i dag. Og så har vi sammen med mine to døtre lavet et ridecenter heroppe, hvor vi tilbyder gaester at tage deres egen hest med.«

Tanken om at skulle sige farvel til kroen er dog noget, som optager ham.

»Det er jo klart. Man går altid og overvejer, hvad der er af exitstrate­gier. Før corona var jeg i taet dialog med vores lokale efterskole. Vi har jo set, hvad der skete med Ørsted Kro. Det blev til byens hotel. Det kunne jo vaere en mulighed, at man fik et taettere samarbejde med efterskole­n og kunne beskaeftig­e nogle af eleverne og få en større helhed i byen. Det er sådan nogle af de tanker, jeg har gået med.«

I løbet af årene er der sket mange ting, men noget af det, vi er megastolte af, er, at vores lokalområd­e er gode til at bruge os til at fejre livets fester. Folk har den tillid til os. Det er vi glade for. HILDING HVID, EJER AF HOTEL GJERRILD KRO

 ?? ?? Hildings hustru, Helle Hvid, fejrede 40-års jubilaeum 6. januar. Det blev markeret ved at invitere alle de unge mennesker, der havde vaeret ansat gennem årene. 120 folk dukkede op. Privatfoto.
Hildings hustru, Helle Hvid, fejrede 40-års jubilaeum 6. januar. Det blev markeret ved at invitere alle de unge mennesker, der havde vaeret ansat gennem årene. 120 folk dukkede op. Privatfoto.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark