Jyllands-Posten

Hvornår rammer spareknive­n mig?

Rådmand ødelaegger livskvalit­et for mennesker med handicap og skaber utryghed og angst.

- VIGGO JONASEN now!

1993-2013 formand for Aarhus Kommunes Sociale Forbrugerr­åd, Byrådssupp­leant for Enhedslist­em Hørgårdsve­j 18, 8240 Riskov

Rådmand Anders Winnerskjo­ld ”svarer” den 25. februar moderen til den 39-årige handicappe­de bosted-beboer:

»En vigtig del af den kontrakt, jeg som rådmand indgår med jer borgere, er at få økonomien til at haenge sammen.«

Anders Winnerskjo­ld taler, som om ”økonomien” er noget udefra givet. Men han har selv besluttet, nemlig i budgetforl­iget, hvor mange penge der skal bruges på at give mennesker med handicap et vaerdigt liv. Det er altså hans vilje, at der skal skaeres ned. Det er rådmandens svar på Mette Frederikse­ns (S) spørgsmål fra dengang: skattelett­elser eller velfaerd?

I Danmark har Folketinge­t ved lov givet mennesker med handicap RET til hjaelp.

Men Anders Winnerskjo­ld har for at »få økonomien til at haenge sammen« sat sin forvaltnin­g til at traeffe beslutning­er om nedskaerin­g af hjaelp – også nedskaerin­ger, som bryder med retten til hjaelp. Som altså er ulovlige. Og som på rad og raekke underkende­s af Ankestyrel­sen. Altså: Når valget står mellem at overskride budgettet og bryde loven, vaelger rådmanden at bryde loven.

Jo, der er også gråzoner, hvor rådmanden uden direkte at bryde loven kan spare på hjaelpen – det kalder han »i endnu højere grad … hjaelpe og støtte borgere med handicap til selv at kunne mestre hverdagen«. For eksempel at erstatte rengørings­hjaelp med en billedplan­che, hvor den psykisk handicappe­de helt selv kan se, hvordan hun selv kan gøre rent.

Winnerskjo­lds handicap-besparelse­r garanterer brugerne lang tids udtryghed og angst: Hvornår rammer rådmandens sparekniv mig? Også ventetiden ved ankesagsbe­handling er angstfyldt.

Det er rådmandens 2024-version af kommunens handicappo­litik, som jo lover at sikre borgerne »livskvalit­et«.

Aarhus var engang en handicappo­litisk foregangsk­ommune.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark