Jyllands-Posten

Aarhus Kommune fratager støtten til handicappe­de børn

Flere kommuner fjerner støtten til børn med høretab stik imod sundhedsfa­glige anbefaling­er. Besparelse­rne spaender ben for børnenes udvikling og medfører på sigt større ulighed og højere udgifter.

-

STINA RASK JENSEN

Mor til en datter med høretab

TROELS RASK PEDERSEN

Far til en datter med høretab

SOFIE CHRISTLIEB

Formand for Decibel – landsforen­ingen for børn og unge med høretab

NICOLE HELMER-NIELSEN Naestforma­nd for Decibel – landsforen­ingen for børn og unge med høretab SARA MARIA CORDTZ Direktør i Decibel – landsforen­ingen for børn og unge med høretab

Forestil dig, at du sidder med en udtalelse fra Aarhus Universite­tshospital, hvor der står, at dit staerkt hørehaemme­de barn vurderes at have en »… betydelig og varig funktionsn­edsaettels­e«. Dit barn har fået indoperere­t cochlear implantate­r – en avanceret form for høreappara­ter, som giver dit barn en kunstig hørelse. Prognosern­e for, at dit barn til trods for sit handicap kan komme til at laere at høre og tale alderssvar­ende ved hjaelp af både høreteknol­ogi og højt specialise­ret genoptraen­ingsindsat­s, er heldigvis gode.

Men udtalelsen fra sygehuset slår samtidig fast, at dit barns nye kunstige hørelse har store begraensni­nger og aldrig kan erstatte naturlig hørelse. De skriver at »et godt udbytte kraever [..] en massiv indsats – og dette specielt fra foraeldren­es side«. Udtalelsen beskriver nødvendige tiltag for at sikre de rette rammer for dit barns trivsel og udvikling og er baseret på omfattende erfaring og forskning inden for området. Udover deltagelse i den del af behandling­en, der foregår på sygehuset, er et andet nødvendigt tiltag, at dit barn har korte dage i børnehaven for at modvirke den omfattende udtraetnin­g, som høretabet medfører for hende, og for at sikre, at der er tid og energi til den intensive sprogtraen­ing, som I hver dag arbejder med derhjemme på baggrund af undervisni­ng på Audiologis­k Klinik.

Forestil dig desuden, at du sidder med en udtalelse fra dit barns børnehave, hvor paedagoger­ne detaljeret har beskrevet dit barns udfordring­er med massiv mental udtraetnin­g og de indgribend­e følgevirkn­inger, der påvirker dit barns hverdag i børnehaven og gør det umuligt for hende at vaere afsted i institutio­n på fuld tid.

Med de to udtalelser i hånden går du til møde med Aarhus Kommunes Familiecen­ter, hvor sagsbehand­leren indleder mødet med at fortaelle, at kommunen »… jo står i en sparesitua­tion«. Mindre end en måned senere lander en besked i din e-boks om, at Aarhus Kommunes Familiecen­ter har vurderet, at dit barn »… ikke laengere har en betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionse­vne«.

Dejligt, kunne man sige! Ingen foraeldre ønsker en betydelig og varig funktionsn­edsaettels­e for deres barn. Men ak. Nej. I virkelighe­den har dit barn ikke natten over mirakuløst fået en naturlig, normal hørelse. Hun har det stadig på praecis samme måde som dagen før, og hendes hverdag er stadig praeget af de samme indgribend­e udfordring­er. Men i løbet af natten er du og din families muligheder for støtte fra kommunen blevet fjernet med et snuptag. I kraft af kommunens vurdering er I nemlig nu dømt ude fra den personkred­s, der pga. barnets varige fysiske funktionsn­edsaettels­e har mulighed for at søge om en raekke ydelser fra det offentlige som f.eks. økonomisk kompensati­on i form af tabt arbejdsfor­tjeneste til dig som foraelder, når du i løbet af din arbejdsdag skal med dit barn til den nødvendige behandling på sygehuset eller hente dit barn tidligere om eftermidda­gen, så I kan sprogtraen­e hjemme.

Man kunne håbe, at denne sag blot var et enkeltståe­nde tilfaelde. Vi har trods alt lige indført ”Barnets lov” i Danmark. Barnets lov saetter fokus på vigtighede­n af at tilvejebri­nge barnets perspektiv i sagsbehand­lingen og inddrage »… de fagfolk, som allerede har viden om barnets eller den unges og familiens forhold« (§ 19). Barnets lov saetter sammen med Servicelov­en rammerne for, at foraeldre til børn med funktionsn­edsaettels­er kan få kompensati­on i form af blandt andet tabt arbejdsfor­tjeneste som følge af barnets funktionsn­edsaettels­e. Det overordned­e formål med barnets lov er at styrke indsatsen for børn og unge i udsatte positioner, så de modtager den rette hjaelp og støtte tidligt i deres liv. Støtten skal ifølge loven ivaerksaet­tes med henblik på at fremme barnets laering, udvikling, trivsel og selvstaend­ighed, men kan også ivaerksaet­tes med henblik på at lette den daglige tilvaerels­e og forbedre livskvalit­eten for barnet, den unge eller familien (§ 80).

og flere foraeldre til børn med høretab adgang til hjaelp og støtte – både i Aarhus Kommune og i mange andre kommuner landet over. I Decibel – landsforen­ingen for børn og unge med høretab ser vi en stigende tendens via henvendels­er fra foreningen­s medlemmer. Decibel har kendskab til flere familier, som f.eks. ikke har fået en krone i økonomisk støtte, når de på laegernes anbefaling har holdt deres barn hjemme fra vuggestuen i tre mdr. efter operation.

Andre foraeldre står uden økonomisk hjaelp til at tage fri til diverse kontroller, undersøgel­ser mv. samt til at deltage i den højt specialise­rede genoptraen­ingsindsat­s auditiv verbal terapi (AVT).

Til AVT indgår du som foraelder sammen med dit barn i et treårigt forløb, hvor du bliver klaedt på til at laere dit barn at høre og tale via en raekke saerlige teknikker, der stimulerer dit barns auditive sans og laerer det at udvikle hørelse og talesprog. 84 pct. af børnene i AVT-forløb laerer at tale og høre helt alderssvar­ende i løbet af behandling­en. Det viser en evaluering foretaget af Decibel, som har haft til opgave at dokumenter­e børnenes udbytte af AVT-behandling­en i et projekt på vegne af Sundhedsmi­nisteriet, inden indsatsen pr. januar 2023 blev en permanent forankret del af behandling­en

Desvaerre naegtes flere

af børn med høretab i alle landets fem regioner.

Og sagerne er ikke ukendte i medierne. Sidste år bragte TV2 Østjylland historien om Victor og hans foraeldre fra Favrskov Kommune, som stod i en lignende situation. Det er en forurolige­nde udvikling, fordi det i praksis vil betyde, at mange foraeldre ikke vil kunne sikre de rammer, der er afgørende for deres barns trivsel og udvikling.

Når kommunens sagsbehand­lere ignorerer vigtig viden om indsatser på området og direkte negligerer sundhedsfa­glige anbefaling­er for børn med høretab, tilsidesae­tter de ikke kun børnenes basale rettighede­r, som er formuleret i Barnets lov. De scorer desuden et samfundsøk­onomisk selvmål af dimensione­r. Når støtten til børnene fjernes, mindskes muligheder­ne markant for, at børnene på sigt kan opnå deres fulde sproglige, faglige og sociale potentiale på niveau med deres jaevnaldre­nde. Dette er et stort tab for det enkelte barn og familie, men i høj grad også for samfundet, fordi børnenes chancer for at gennemføre en uddannelse og med tiden indtraede på arbejdsmar­kedet bliver kraftigt forringet. En samfundsøk­onomisk analyse foretaget af Decibel viser eksempelvi­s, at samfundet med den nuvaerende AVT-behandling til børn med høretab får en samlet gevinst på over 370 mio. kr. pr. årgang.

Konsekvens­en af kommunerne­s nuvaerende kortsigted­e besparelse­r er altså, at vi som samfund kommer til at stå over for langt større udgifter i fremtiden, fordi børnenes muligheder for at bidrage aktivt til samfundet på sigt bliver ringere. Det kan hverken børnene, deres familier eller samfundet vaere tjent med.

 ?? ?? Det kan vaere to mod en, men alligevel er det kommunens vurdering, der vejer tungest, når det skal vurderes, om et barn med høretab og dets foraeldre har brug for støtte. Kollage: Klara Bloch-Norup. Originalfo­to: Casper Dalhoff
Det kan vaere to mod en, men alligevel er det kommunens vurdering, der vejer tungest, når det skal vurderes, om et barn med høretab og dets foraeldre har brug for støtte. Kollage: Klara Bloch-Norup. Originalfo­to: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark