Jyllands-Posten

Haervaerk på jagttårne skaber frygt hos jaegere og Danmarks Jaegerforb­und

Lørdag morgen modtog Ann Pedersen nogle ubehagelig­e billeder fra den skov, hvor hun går på jagt. Selv kalder hun det livsfarlig­t, og det får hende nu til at advarer andre.

- MATILDE KROGSGAARD matilde.krogsgaard@jp.dk

»Det er virkelig ikke til at spøge med, det her.«

Sådan afslutter Ann Pedersen det Facebook-opslag, som hun frustreret skrev lørdag morgen. Kort forinden havde hun netop modtaget nogle ubehagelig­e billeder fra en af de jaegere, som går på jagt i samme plantage som hende selv.

Ukendte gerningsma­end havde vaeret forbi hans jagttårn i skoven og savet benene på det over, hvilket Ann Pedersen betegner som »fuldstaend­ig vanvittigt.« Selv kender hun én, der er kommet alvorligt til skade som følge af netop den type haervaerk, og derfor efterlod beskeden hende med frygt – og en stor klump i maven.

Ann Pedersen har snart gået på jagt i fem år, og aldrig før har hun vaeret bange for at saette sig op i et jagttårn. Men det er hun efter at have modtaget billederne.

»Det er livsfarlig­t og fuldstaend­ig vanvittigt. Skydetårne kan vaere op til fem meter høje, og falder du ned derfra, dør du,« siger hun og fortaeller i den forbindels­e om en veninde, hvis far for to år siden faldt ned fra et skydetårn på Sjaelland og braekkede ryggen flere steder.

Også i det tilfaelde var benene blevet savet over, og Ann Pedersen kan ikke lade vaere med at frygte, at »nogen har set sig sure på jaegerne.« Af samme årsag følte hun sig nødsaget til at komme med et opråb. Inden det går voldsomt galt for andre.

»Tilfaeldet med min venindes far, har jeg slået hen som et engangstil­faelde, men nu har det spredt sig, og det er kommet taet på – det er uhyggeligt.«

Set fra år til år

Ifølge Claus Lind Christense­n, der er formand i Danmarks Jaegerforb­und, ser man med års mellemrum jagttårne, som udsaettes for denne type haervaerk.

»Men det er sjaeldent,« understreg­er han, og forklarer dog, at han har hørt om flere tilfaelde i både Sverige og Tyskland.

»Det er dybt forkasteli­gt, at nogen kan finde på at udsaette andre mennesker for den slags fare. Ofte klatrer jaegerne op i tårnene før solopgang, og der er det altså naesten umuligt at se, hvis tårnene er skåret over,« siger han.

»Og så bliver tårnene også brugt af børn og voksne, som er på tur i skoven. Deres liv bliver også sat i fare.«

Formanden kender ikke til nogen sager, hvor der er foretaget anholdelse­r, eller hvor gerningsma­endene er fundet. Derfor opfordrer han også alle til at anmelde det til politiet, hvis de oplever lignende typer haervaerk.

Jyllands-Posten har i den forbindels­e taget kontakt til Midt- og Vestjyllan­ds Politi for at høre til omfanget af anmeldelse­r – men det har ikke vaeret muligt at få et svar før artiklens deadline.

Hos lokalpolit­iet i Holstebro har man imidlertid modtaget én anmeldelse, der drejer sig om et jagttårn i Hvidemose Plantage naer Vinderup. Det oplyser politikomm­issaer ved lokalpolit­iet i Holstebro, Torben Ladefoged, til Jyllands-Posten.

»Èn anmeldelse er i sig selv ret alvorligt, for man kan komme slemt til skade ved det her. Derfor opfordrer vi alle, som har set noget, til at henvende sig til os.«

Han fortaeller videre, at der endnu ikke er foretaget nogen anholdelse­r i sagen, og politikomm­issaeren kan derfor heller ikke oplyse om nogen mistaenkte. Men ifølge Torben Ladefoged er der alligevel noget mistaenkel­igt ved udførelsen.

Stolperne er nemlig ikke blevet savet hele vejen igennem ved den anmeldelse,

som de har modtaget. Som om man ikke ville have jaegeren til at opdage haervaerke­t – førend vedkommend­e altså kravler op i tårnet og kommer til skade.

»Så det er lidt noget maerkeligt noget. Jeg har i hvert fald ikke oplevet det tidligere.«

Da jagtsaeson­en først starter igen til maj, skal Ann Pedersen ikke på jagt igen lige foreløbig. Alligevel har hun vaeret ude og saette vildtkamer­arer op ved sine jagttårne og rundt i skoven. Hun opfordrer andre til at gøre det samme.

»Jeg plejer ikke at tjekke et tårn, før jeg saetter mig op. Der plejer ikke at vaere noget, og tårnene kontroller­es årligt – men det vil jeg gøre nu. Det er aergerligt, at man ikke bare kan tage ud og nyde jagten og naturen i stedet for at vaere bange for at saette sig op i egne eller andres tårne.«

Det er livsfarlig­t og fuldstaend­ig vanvittigt. Skydetårne kan vaere op til fem meter høje, og falder du ned derfra, dør du. ANN PEDERSEN, JAEGER GENNEM FEM ÅR

 ?? ?? Lørdag morgen modtog Ann Pedersen bl.a. dette billede fra et jagttårn. Privatfoto
Lørdag morgen modtog Ann Pedersen bl.a. dette billede fra et jagttårn. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark