Jyllands-Posten

Super tuesday kan blive et farvel til Nikki Haley

Før super tuesday lignede Trump én, der allerede havde vundet.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Op til super tuesday blev det mere og mere klart, hvad mange iagttagere gennem de seneste mange uger har sagt.

Donald Trump står til at give den tidligere FN-ambassadør Nikki Haley en ordentlig én på sinkadusen, og sker det, vil ikke bare det republikan­ske primaerval­g vaere afgjort.

Den tidligere praesident vil også én gang for alle have demonstrer­et, hvem der har magten over Det Republikan­ske Parti.

Derfor vil super tuesdayval­get også blive fulgt nøje i USA.

De seneste valg i både South Carolina og senest i weekenden i Michigan, Missouri og Idaho, hvor Donald Trump i alt sikrede sig hele 122 delegerede i kampen for at blive valgt som Republikan­ernes naeste praesident­kandidat, viser, hvor ulige kampen mellem de to konkurrent­er er.

En strømpil

Super tuesday er normalt den dag, der giver en strømpil om, hvem vinderen af primaerval­get bliver. I år bliver primaerval­get afholdt i 15 stater – herunder bl.a. Alabama, Alaska, Arkansas, Californie­n, Utah og Virginia. Her har vinderen mulighed for at snuppe hele 874 af de i alt 2.429 republikan­ske delegerede. Det svarer til hele 36 pct. af alle de delegerede i partiet.

Det er også derfor, at valgdagen tirsdag har fået betegnelse­n super tuesday.

Det er nemlig her, at de fleste stater stemmer på én gang. Det gaelder også i Det Demokratis­ke Parti, hvor Joe Biden indtil videre – ligesom det er normalt for en siddende praesident – har klaret skaerene uden de helt store problemer.

Søndag sagde Nikki Haley til NBC News, at hun stadig tror på, at hun kan skabe et overrasken­de resultat på super tuesday:

»Vi har tusindvis af mennesker, der venter på os i Virginia, vi er på vej til North Carolina, vi vil fortsaette med at tage til Vermont og Maine og vaere der. Vi vil vise folkene i disse stater, at der stadig er en vej frem.«

Spørgsmåle­t er dog, om den vej overhovede­t eksisterer.

I de hidtidige primaerval­g har Nikki Haley mestendels beroet sig på de moderate stemmer i Det Republikan­ske Parti samt på uafhaengig­e vaelgere, der nødvendigv­is ikke er republikan­ere. I mange af primaerval­gsstaterne er det ikke et krav, at man skal vaere f.eks. republikan­er for at stemme i det republikan­ske primaerval­g.

Sådan er det også i flere af de 15 stater på super tuesday. Men om det vil hjaelpe Nikki Haley, er altså tvivlsomt. Til gengaeld kan hun ifølge flere eksperter varme sig ved et andet faktum.

I både New Hampshire og South Carolina fik hun i begge stater omkring 40 pct. af stemmerne. Og selv om det ikke er nok til at vinde over Donald Trump, viser det, at den tidligere praesident kan komme i problemer under praesident­valget til november.

Det sagde valgforske­ren Richard Czuba forleden til nyhedsbure­auet AP, hvor han pegede på, at mange af de vaelgere, der ikke stemte på Donald Trump under primaerval­get, formentlig heller ikke vil stemme på ham til praesident­valget.

»Det er en fortaellin­g, der kan få store konsekvens­er til november,« sagde han.

Hvis du taler om at støtte en anden kandidat, så taler du også om at tabe, og sådan taenker jeg ikke lige nu. NIKKI HALEY, PRAESIDENT­KANDIDAT

Betegner Trump som taber

Det samme sagde Nikki Haley forleden under et valgmøde i Bloomingto­n, Minnesota, hvor hun foran 500 af sine egne støtter betegnede Donald Trump som en taber:

»Du kan ikke vinde et praesident­valg, hvis du ikke kan vinde de sidste 40 pct.,« sagde hun.

Over for AP afviste Donald Trumps talsmand, Steven

Cheung, anklagerne fra Nikki Haley:

»Hun kan ikke naevne én eneste stat, hun kan vinde i,« sagde han.

Søndag vandt Nikki Haley sit første primaerval­g over Donald Trump i Washington D.C. Men det vil formentlig ikke have den store betydning ift. valgene på super tuesday.

Kun lidt over 2.000 republikan­ere stemte til primaerval­get, hvilket er langt mindre end f.eks. i South Carolina, hvor 757.000 stemte.

Umiddelbar­t bagefter skosede Karoline Leavitt, der er talskvinde for Donald Trump, Nikki Haley for at have vundet i USA’s hovedstad, Washington D.C.:

»Mens Nikki er blevet fuldkommen­t afvist af resten af Amerika, er hun netop blevet kronet som dronningen af sumpen af lobbyister og insidere i Washington D.C.,« sagde hun.

Dermed går valget ind i en ny fase, hvor tirsdag kan blive helt afgørende for, hvorvidt Nikki Haley vaelger at droppe helt ud af raeset. Indtil videre har hun sagt, at hun vil blive til efter super tuesday.

Det har fået flere fremtraede­nde republikan­ere til at beskylde hende for at splitte partiet unødigt frem mod praesident­valget i november. Søndag lagde Nikki Haley endnu mere afstand til den tidligere praesident.

Det skete, da hun over for NBC News fortalte, at hun ikke laengere følte sig bundet af

partierkla­eringen om, at hun, hvis hun ikke laengere selv er praesident­kandidat, offentligt skal give sin støtte til Donald Trump.

»Nej,« svarede hun og fortsatte:

»Den beslutning tager jeg, når det er nødvendigt. Men det er ikke noget, jeg taenker på lige nu. Hvis du taler om at støtte en anden kandidat, så taler du også om at tabe, og sådan taenker jeg ikke lige nu.«

Med udtalelsen signalered­e Nikki Haley atter en gang sin enorme modstand mod den tidligere praesident. Hun har også tidligere afvist, at hun vil stille op sammen med Trump som hans vicepraesi­dentkandid­at.

 ?? ??
 ?? ?? Nikki Haley mener, at hun kan skabe et overrasken­de resultat på super tuesday: Foto: Scott Eisen/AFP
Nikki Haley mener, at hun kan skabe et overrasken­de resultat på super tuesday: Foto: Scott Eisen/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark