Jyllands-Posten

Dagen kan cementere Trumps kandidatur – men hvad er super tuesday egentlig?

Donald Trump ligger lunt i svinget forud for super tuesday og står derfor også til at blive Republikan­ernes praesident­kandidat. Her får du forklaring­en på, hvad dagen egentlig daekker over, og hvorfor den er interessan­t, selvom meget virker afgjort.

- RASMUS EMBORG rasmus.emborg@jp.dk

»Det er den største valgdag i det amerikansk­e primaerval­g.« Så enkelt kan det siges om super tuesday, som David Trads gør det her. Han er USAekspert, forfatter til bogen ”På jagt efter Amerikas sjael” og vaert på Jyllands-Postens podcast ”Kampagnesp­oret”.

I år falder dagen tirsdag 5. marts 2024, og Donald Trump står på primaerval­gets måske vigtigste dag over for sin republikan­ske modkandida­t Nikki Haley.

Hvad er super tuesday?

Helt generelt så går det amerikansk­e primaerval­g ud på at finde ud af, hvem der skal vaere praesident­kandidat for Republikan­erne, og hvem der skal vaere det for Demokrater­ne. Det skal afgøres, inden USA’s naeste praesident skal vaelges den 5. november.

Her kaemper kandidater­ne altså internt i partierne mod hinanden om at blive nomineret som praesident­kandidat for sit parti.

Den duel afgøres i primaerval­gene, som bliver afholdt i alle amerikansk­e delstater og oversøiske territorie­r. Ved disse valg skal kandidater­ne kaempe om at samle nok delegerede til at blive valgt som enten Demokrater­nes eller Republikan­ernes praesident­kandidat.

Her er det vigtigt at indskyde, at det allerede ligger fast, at Demokrater­nes praesident­kandidat bliver Joe Biden, som også er den siddende praesident. Lad os derfor i denne sammenhaen­g se bort fra Biden og Demokrater­ne.

Primaerval­get i år handler derfor reelt om at finde ud af, hvem fra Republikan­erne der skal forsøge at vaelte Joe Biden af pinden.

Den kamp står mellem Nikki Haley og amerikaner­nes tidligere praesident Donald Trump.

I hver delstat er der alt efter indbyggert­al et bestemt antal delegerede, som Trump og Haley skal kaempe om. På super tuesday den 5. marts bliver der stemt i hele 15 delstater og et territoriu­m om, hvem der skal blive praesident­kandidat.

På den republikan­ske side udgør det samtidig 854 delegerede ud af de i alt 2.429 delegerede, der er på spil, skriver AP News.

Ligger lunt i svinget

Så når Trump eller Haley skal bruge mindst 1.215 delegerede for at blive nomineret som Republikan­ernes praesident­kandidat, »plejer man også nogenlunde at vide efter super tuesday, hvem der bliver

partiernes praesident­kandidat,« siger David Trads.

Allerede inden super tuesday ligger Trump lunt i svinget som Joe Bidens udfordrer til praesident­embedet. Den tidligere republikan­ske praesident står med otte sejre i hånden, mens modkandida­ten Nikki Haley må tage sig til takke med en enkelt sejr i Washington D.C. Og for at gørre ondt vaerre for Trumps republikan­ske modkandida­t, så kan hendes første sejr også meget vel blive hendes sidste – også efter super tuesday er afviklet. Det skriver CNN.

Men selvom det med temmelig stor sandsynlig­hed bliver Donald Trump, der ender med at blive Republikan­ernes praesident­kanditat, så er der ifølge USA-eksperten alligevel god grund til at følge med i super tuesday, når Donald Trump efter alt at dømme kommer til at slukke Haleys sidste håb om at blive Republikan­ernes praesident­kandidat ved valget til november.

»Det bliver spaendende at se, hvor mange der bakker op om Nikki Haley for samtidig at se, hvor staerk Donald Trump egentlig er i sit eget parti. Hvis Trump vinder stort, og Haley kun får omkring 30 pct. af stemmerne, så er det godkendt. Men hvis Haley sniger sig op på mere end det, så begynder det at blive bekymrende for ham. Så viser det, at der er nogle vaelgere, der ikke vil stemme på ham, selvom de er republikan­ere. Og det kan blive et stort problem til praesident­valget i efteråret.«

 ?? ??
 ?? ?? Donald Trump er klar favorit til at blive Republikan­ernes praesident­kandidat. Foto: Win Mcnamee/ Getty Images via AFP
Donald Trump er klar favorit til at blive Republikan­ernes praesident­kandidat. Foto: Win Mcnamee/ Getty Images via AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark