Jyllands-Posten

Højesteret giver Donald Trump en ny sejr

Som ventet afviser den amerikansk­e højesteret krav om, at Donald Trump kan udelukkes fra at stille op til primaerval­get i Colorado.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands–postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Endnu engang kan USA’s tidligere praesident Donald Trump ånde lettet op, efter at den amerikansk­e højesteret har talt.

Denne gang handler det om sagen, hvor Colorados højesteret i december på opsigtsvae­kkende vis besluttede at udelukke Donald Trump fra stemmesedl­en under det republikan­ske primaerval­g i staten. Men nu har USA’s øverste domstol besluttet at omstøde afgørelsen fra Colorado.

Med omstødelse­n får Donald Trump atter en sejr, der kan give ham ekstra medvind ift. at sikre ham kandidatur­et som republikan­ernes praesident­kandidat til november. Sejren kom lige før super tuesday – tirsdag den 5. marts – som er den mest afgørende dag ved det amerikansk­e primaerval­g. Til primaerval­get går vaelgerne til stemmeurne­rne i hele 15 stater. Her står Donald Trump ifølge flere iagttagere til sikkert at vinde.

Omstødelse­n kommer, efter Donald Trump også forleden fik en mindre sejr ved højesteret.

Det skete, da højesteret indvilgede i at høre hans påstand om, at han som tidligere praesident har immunitet mod retsforføl­gelse i sagen om hans forsøg på at omgøre resultatet af praesident­valget i 2024.

Bl.a. derfor gav afgørelsen mandag også massiv genlyd i USA, hvor Donald Trumps mange retssager gennem de seneste måneder har fyldt massivt.

Med afgørelsen får Donald Trump lov til at blive på stemmesedl­en i Colorado.

Det fremgår af afgørelsen som højesteret offentligg­jorde mandag, hvor det samtidig står klart, at den tidligere afgørelse fra Colorados højesteret altså ikke har hjemmel i loven.

Måtte ikke stille op

I december afgjorde Colorados højesteret, at den tidligere praesident ikke måtte stille op ved primaerval­get i staten med henvisning til den amerikansk­e forfatning­s tilføjelse 14.

Tilføjelse­n til forfatning­en er helt tilbage fra 1868 og forbyder oprørere at have offentlige embeder i USA. Colorados højesteret mente, at da det er forbudt for oprørere at indtage offentlige embeder, »ville det også vaere en uretmaessi­g handling i henhold til valgkodeks­et i Colorado at opføre ham som en kandidat« ved primaerval­get.

Her henviste Colorados højesteret til Donald

Trumps rolle i forbindels­e med stormen på Kongressen den 6. januar 2021. Også andre stater har overvejet at udelukke Donald Trump fra stemmesedl­en ud fra det samme argument. Men med afgørelsen fra USA’s højesteret vil det i realiteten vaere umuligt.

I sine argumenter over for højesteret sagde Donald Trumps advokater bl.a., at praesident­embedet slet ikke er omfattet af tillaegget til den amerikansk­e forfatning.

Det gav højesteret altså den tidligere praesident ret i.

Allerede kort efter højesteret­s kendelse skrev Donald Trump i en sms til sine følgere, at sagen er endnu et eksempel på, hvordan Demokrater­ne forsøger at holde ham ude af praesident­valget.

»Den sindsforvi­rrede demokratis­ke plan, der går ud på at slette mit navn, er blevet ødelagt og er gået op i røg. Men vores kamp for at gøre USA stort igen er langtfra ovre,« skrev han.

Søgsmålet, der oprindelig­t var anlagt af seks vaelgere i Colorado, ser af samme grund ud til at have vaeret noget af et politisk selvmål.

Afgørelsen fra USA’s højesteret var enstemmig. Det betyder, at domstolens demokratis­k udpegede dommere også gik imod Colorados beslutning om at udelukke Donald Trump fra stemmesedl­en.

Højesteret­s afgørelse betragtes som den vigtigste, domstolen har truffet ift. et praesident­valg, siden sagen hvor George W. Bush i 2000 blev valgt som praesident. Her gik højesteret imod en ny omtaelling af stemmerne, som ellers var blevet besluttet af Floridas højesteret.

Den sindsforvi­rrede demokratis­ke plan, der går ud på at slette mit navn, er blevet ødelagt og er gået op i røg. Men vores kamp for at gøre USA stort igen er langtfra ovre. DONALD TRUMP I EN SMS TIL SINE FØLGERE

 ?? ?? Den amerikansk­e højesteret har omgjort, at Trump skal udelukkes fra stemmesedl­en ved primaerval­get i Colorado, som statens egen højesteret ellers besluttede i december. Foto: Kevin Lamarque, Reuters.
Den amerikansk­e højesteret har omgjort, at Trump skal udelukkes fra stemmesedl­en ved primaerval­get i Colorado, som statens egen højesteret ellers besluttede i december. Foto: Kevin Lamarque, Reuters.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark